Câini
- Detalii
- Bolile la câini
Boala parodontala este de cele mai multe ori depistata de catre proprietar atunci cand gura animalului capata un miros respingator. Boala afecteaza zona din jurul dintilor ducand la aparitia infectiilor si chiar la pierderea ulterioara a dintilor. Aceasta situatie neplacuta ar putea fi prevenita prin respectarea catorva reguli pe care incercam sa le cuprindem in acest minighid al igienei orale.
- Detalii
- Monica Nita
- Detalii
- Bolile la câini
Coronaviroza canina este o boala virala, sporadica, care se manifesta atat prin semne de gastro-enterita (voma si diaree) (CECoV) cat si prin semne respiratorii (CRCoV). Este o boala cu o evolutie rapida, este prezenta pe tot globul si poate afecta inclusiv canidele salbatice. Tulpina CECoV se gaseste preponderent in fecale, fiind sursa principala de infectie. De regula, infectia ramane inaparenta.
- Detalii
- Iosif Vasiu
- Detalii
- Bolile la câini
Tusea de canisa, cunoscuta si sub denumirea de Traheobronsita, este o boala infecto-contagioasa respiratorie care afecteaza cainii, cu manifestare acuta de tuse paroxistica. Aceasta afectiune prezinta o etiologie complexa, fiind provocata de o asociere a mai multor tulpini virale (CDV, CAV-2, CPI, CAV-1, CHV) bacteriene (Bordetella bronhiseptica, Pseudomonas spp., Eschericia coli, Klebsiella spp., Pasteurella spp. si Streptococcus spp.) si mycoplasme. Sunt vizate toate categoriile de varsta, mai ales cateii intre 6 saptamani si 6 luni, exemplarele cu tare respiratorii, si cele din aglomeratii (pensiuni sau hoteluri de caini). Primele semne de boala apar la 4-7 zile dupa expunere.
- Detalii
- Iosif Vasiu
- Detalii
- Bolile la câini
Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o mortalitate crescuta. La adulti se poate manifesta prin conjunctivita sau chiar cu instalarea keratitei. De aceasta maladie pot fi afectati si lupii sau coiotii.
- Detalii
- Iosif Vasiu
- Detalii
- Bolile la câini
Hepatita cronica este un sindrom al cainilor care apare ca urmare a diferitelor procese de boala. Acest lucru inseamna ca ficatul a fost supus sau este in curs de inflamatie si/sau necroza. Inflamatia este o invazie a diferitelor tipuri de celule albe, care sunt componente active ale sistemului imunitar. Celulele vin din fluxul sangvin in ficat pentru a ajuta la combaterea infectiei. Necroza se refera la moartea unui numar mare de celule hepatice.
- Detalii
- Monica Nita
- Detalii
- Bolile la câini
Termenul „epilepsie”, poate fi confuz, deoarece unii autori il utilizeaza pentru a descrie convulsiile recurente de orice etiologie (cauza), in timp ce altii il utilizeaza pentru a specifica convulsiile recurente care nu au legatura cu tulburarile cerebrale sau a proceselor care stau la baza bolii.
- Detalii
- Marafet Mirel