Luni, Septembrie 09, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

In momentul in care oamenii aud de adoptarea unui animal de companie se gandesc automat la caini si pisici. Totusi, animalele exotice de toate tipurile pot fi animale de companie excelente, daca adoptatia se face stiind la ce sa va asteptati. De la papagali la iepuri, porcusori de guineea la iguane, chiar si porci vietnamezi – exista o multime de animale de companie care pot trai alaturi de familia dvs. Un loc probabil de la care sa ne incepem cautarea pentru zona in care stam este internetul, sau mai bine, medicul veterinar care ne poate sugera unde sa cautam. Daca aveti de gand sa va luati un animal exotic – cu pene, blana sau solzi – in casa dumneavoastra, este o idee foarte buna sa adoptati unul de la un crescator cu experienta. Tineti minte totusi ca multe animale de companie sunt abandonate si e posibil sa gasiti unul care sa se potyriveasca familiei dvs pe grupurile de animale de pe retelele de socializare. La fel ca si cum ati adopta un caine sau o pisica, este important sa cautati un crescator bine gestionat, curat si organizat la care animalele arata fericite si bine intretinute. Cereti cat mai multe informatii posibile, precum varsta, adapostul anterior, preferintele alimentare si bolile din trecut. Iata cateva dintre indicatiile care trebuie sa le aveti in vedere:

1. Ganditi inainte sa actionati

Prea multi oameni vad un papagal colorat, o reptila deosebita sau un animal de buzunar la televizor sau in casa unui prieten si se gandesc ”as vrea si eu sa am unul!”, inainte ca acestia sa caute informatii cu privire la alimentatia acestor animale, cu spatiul necesar pentru ele, comportamentul si, pentru unele animale, cu legalitatea detinerii acestora. Fara o cunoastere precisa a cerintelor acestor animale, ati putea ajunge sa detineti un animal care sa nu fie ceea la ce va asteptati si un proprietar frustrat deseori conduce catre un animal neglijat. Dezamagirea proprietarului este ceea ce conduce la prezenta animalelor exotice in adaposturi in principal, deci fiti o persoana care adopta educat si cercetati. Discutati cu medicul veterinar prima data sau, daca medicul veterinar nu trateaza animale exotice, cereti o referinta cu privire la un specialist.

2. Implicati familia

Daca aveti si alti membri ai familiei in casa, ar trebui cu siguranta sa ii consultati pentru a va asigura ca toata lumea va intampina corespunzator noul animal de companie. Daca unui membru al familiei ii este frica de serpi de exemplu, atunci ar trebui sa va ganditi de doua ori.

3. Asigurati-va ca va veti intelege

Inainte de a adopta un animal de companie exotic asigurati-va ca animalele sunt potrivite pentru a fi introduse in locuinta dvs. In general, acelasi tip de specie se poate introduce unul fata de altul, atat timp cat sunt sub supraveghere. Totusi, speciile de tip pradator, precum pisicile, cainii si dihorii, nu ar trebui niciodata sa fie adusi la intalnirea cu animalele de prada precum papagalii, iepurii si rozatoarele. Chiar si unele specii de prada, precum iepurii si porcusorii de Guineea, nu ar trebui sa fie amestecati datorita bolilor care ar putea fi contractate.

4. Vizitati des

Daca sunteti interesat de un anumit animal de la petshop, ar trebui sa planificati vizite de mai multe ori inainte de a lua decizia finala. La fel ca si oamenii, animalele pot avea zile mai rele cand sunt obosite sau irascibile. Deci este esentiala mai mult decat o interactiune pentru a evalua cu adevarat personalitatea acestuia si pentru a vedea cum interactioneaza cu dumneavoastra si cu familia. Animalul este rusinos? Fuge? Neastamparat? Agresiv? Nervos? Animalul prefera barbatii sau femeile? Ii plac copiii sau ii este frica de acestia? Acestea sunt trasaturile pe care vreti sa le luati in considerare inainte de a lua o decizie finala pentru a ajuta la asigurarea faptului ca un anumit animal este potrivit pentru dumneavoastra.

5. Ganditi pe termen lung

Comparativ cu majoritatea cainilor si pisicilor, mai multe specii exotice (in special papagalii de marime medie spre mare; anumite broaste testoase si alte reptile; si unele specii de rozatoare, precum chinchilla) ar putea trai mult timp – unele pentru zeci de ani. Deci daca doriti sa adoptati unul dintre aceste animale, va trebui sa va ganditi si la persoana care va avea grija de acest animal pe termen lung si daca veti avea suficiente fonduri si timp pentru a o face. Animalele exotice sunt o investitie mare in ceea ce priveste timpul si banii. Nu va lasati pacaliti doar de planificarea pe termen scurt!

6. Mergeti cu noua achizitie la verificat

Nu uitati ca acesta este un pas foarte important. Primul lucru pe care majoritatea proprietarilor de caini si de pisici il fac atunci cand isi aduc animalul acasa de la adapost (sau cel putin speram ca o fac!) este de a-si suna medicul veterinar pentru a stabili o intanire in vederea unei consultatii. Este de asemenea o buna idee sa tinem animalul separat de alte animale pana la consultatie. Din nefericire, noii proprietari de animale exotice uita adesea acest pas important si asteapta pana cand animalele se imbolnavesc pentru a le duce la medicul veterinar. Majoritatea animalelor exotice – fie ca este vorba despre o pasare, un iepure sau un dragon barbos – au cerinte alimentare si de adapostire specifice si multi oameni nu sunt pusi la punct cu ultimele cerinte de ingrijire pentru animalul lor exotic cand il aduc acasa. Ca si rezultat, multe animale exotice nu sunt ingrijite corespunzator si se imbolnavesc sau se comporta inadecvat. In plus, multi proprietari de animale exotice nu sunt constienti de faptul ca unele specii necesita ingrijire medicala preventiva, precum deparazitarea si vaccinarea. O vizita la medicul veterinar cu noul animal exotic, indiferent de specie, poate ajuta la evitarea problemelor si poate promova o relatie animal-stapan mai fericita, mai sanatoasa.

Daca ati urmat pasii de mai sus si ati adoptat un membru exotic pentru familie intr-un mod bine gandit si logic, luati certificarea de sanatate de la medicul veterinar si bucurati-va de noul membru al familiei!