Joi, Iunie 20, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Dacă ai observat vreodată că pisica ta mănâncă iarba, te-ai fi putut întreba dacă acest comportament este normal sau semnalează vreun pericol. Adevărul este că mâncatul de iarbă este o practică destul de comună în rândul pisicilor, iar motivele pot fi multiple. Acest articol abordează principalele teorii legate de motivele pentru care pisicile mănâncă iarbă și beneficiile pe care acest obicei le poate aduce.

Calmarea durerilor la nivelul stomacului

Un motiv pentru care pisicile mănâncă iarbă este acela de a calma eventualele iritații stomacale. Iarba conține fibre care pot ajuta la înlăturarea părului înghițit în timpul toaletării sau a altor substanțe nedigerabile din tractul digestiv. Consumul de iarbă poate provoca, de asemenea, vărsături, ceea ce poate ajuta pisica să elimine materialele iritante și să-și amelioreze disconfortul.

Surse suplimentare de nutrienți

Iarba poate oferi pisicilor anumiți nutrienți pe care nu îi pot obține din hrana lor obișnuită, cum ar fi acidul folic, care se găsește de asemenea în laptele matern. Pisicile sunt carnivore obligatorii, însă consumul ocazional de iarbă le poate ajuta să mențină o dietă echilibrată și să prevină anumite deficiențe nutriționale.

Instinct natural

Un alt motiv pentru care pisicile mănâncă iarbă este legat de instinctul lor natural. În sălbăticie, pisicile vânează și consumă pradă întreagă, inclusiv organele interne bogate în nutrienți și materiale vegetale nedigerabile. Consumul de iarbă le poate oferi o sursă alternativă de materiale vegetale, menținând astfel echilibrul nutrițional necesar.

Beneficiile mâncatului de iarbă

 • Mâncatul de iarbă poate aduce o serie de beneficii pentru sănătatea pisicii, printre care:
 • Îmbunătățirea digestiei: Fibrele din iarbă pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipația și alte probleme digestive.
 • Detoxifierea organismului: Clorofila prezentă în iarbă poate ajuta la detoxifierea organismului, eliminând toxinele și îmbunătățind funcționarea ficatului. 
 • Menținerea sănătății orale: Masticarea ierbii poate ajuta la îndepărtarea resturilor de mâncare de pe dinți și la menținerea sănătății gingiilor. Acest lucru poate reduce riscul de apariție a bolilor dentare și a altor probleme orale.
 • Reducerea stresului: Consumul de iarbă poate avea un efect calmant asupra pisicilor, ajutând la reducerea stresului și la creșterea bunăstării generale.
 • Stimularea sistemului imunitar: Consumul moderat de iarbă poate ajuta la stimularea sistemului imunitar al pisicii, contribuind la prevenirea bolilor și la menținerea unei sănătăți optime. 

Cum să încurajezi consumul sănătos de iarbă

Dacă vrei să încurajezi consumul de iarbă într-un mod sănătos și controlat, poți lua în considerare următoarele măsuri:

 • Cultivarea ierbii pentru pisici: Poți să cultivi iarbă specială pentru pisici (cum ar fi orzul, ovăzul sau grâul) într-un vas sau în grădina ta. Aceasta va oferi pisicii tale o sursă sigură și sănătoasă de iarbă pe care o poate consuma.
 • Evitarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice: Asigură-te că iarba pe care o oferi pisicii tale nu conține pesticide sau îngrășăminte chimice, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea animalului.
 • Supravegherea consumului de iarbă: Monitorizează comportamentul pisicii tale pentru a te asigura că nu mănâncă prea multă iarbă sau alte plante care ar putea fi toxice. Dacă observi că pisica ta are vărsături frecvente sau alte simptome neobișnuite după ce a consumat iarbă, este recomandat să consulți un medic veterinar. 
 • Încurajarea unei diete echilibrate: Oferă pisicii tale o dietă echilibrată și completă pentru a satisface nevoile sale nutriționale. Acest lucru poate reduce nevoia pisicii de a căuta nutrienți suplimentari prin consumul de iarbă.
 • Educația despre plantele toxice: Informează-te despre plantele care pot fi toxice pentru pisici și asigură-te că acestea nu sunt accesibile în casa sau în curtea ta. Unele plante, cum ar fi lalelele, crinii și azaleele, pot fi foarte dăunătoare pentru pisici și pot provoca probleme grave de sănătate dacă sunt ingerate.

Mâncatul de iarbă este un comportament comun și, de obicei, inofensiv în rândul pisicilor. Există numeroase teorii și beneficii legate de acest comportament, precum înlăturarea boliilor de stomac, obținerea de nutrienți suplimentari, instinctul natural, îmbunătățirea digestiei, detoxifierea organismului, menținerea sănătății orale, reducerea stresului și stimularea sistemului imunitar. Cu toate acestea, este important să monitorizezi consumul de iarbă al pisicii tale și să iei măsuri pentru a asigura o sursă sănătoasă și sigură de iarbă, evitând plantele toxice și oferind o dietă echilibrată. Dacă observi simptome neobișnuite sau îngrijorătoare la pisica ta după ce a consumat iarbă, nu ezita să consulți un medic veterinar pentru sfaturi și îngrijire adecvată.