Luni, Noiembrie 04, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pesticidele recomandate pentru utilizarea asupra cailor si in hambar sau grajd contin piretrine (naturale si sintetice), organofosfati, organoclorurati, regulatori de crestere ai insectelor, substante sinergice si repelente. In plus, deparazitarea cu ivermectina poate fi folosita pentru a omori paduchii, acarienii si capusele care se hranesc pe suprafata pielii calului. Orice produs folositi, este important sa urmariti indicatiile produsului si sa fiti constienti ca pot surveni reactii adverse cand se folosesc mai multe produse deodata. De aceea, este recomandat ca deparazitarea sa fie facuta de catre medicul veterinar curant. 

Piretrina, un extract natural din floarea de crizantema africana, omoara cu rapiditate, dar are activitate reziduala redusa deoarece se degradeaza intr-un mod rapid in mediul ambinat datorita razelor ultraviolete. Piretrina are un nivel scazut de toxicitate si este considerata ca fiind unul dintre cele mai sigure insecticide. Este gasita in multe sampoane, spray-uri, pulberi, solutii, pulverizatoare.

Piretroidele sunt compusi sintetici care se aseamana la structura cu piretrina, dar sunt mult mai stabile la lumina solara si, prin urmare, au o activitate reziduala crescuta.

Permetrina este o piretrina sinergica des intalnita. Aceasta inseamna ca efectele insecticide ale piretrinelor naturale si sintetice sunt imbunatatite si amplificate cand sunt amestecate cu piperonilbutoxid si piridona, care functioneaza prin inhibarea enzimelor proprii ale insectelor.

Insecticidele organofosfate sunt instabile si nu persista mult in mediul ambiant. Sunt printre cele mai toxice pentru mamifere. Coumaphos, malathion, stirophos si dichlorvas (DDVP) sunt incorporate in produse pentru utilizare asupra cailor. Pentru a evita toxicitatea, este important sa fie folosite exact dupa recomandarile producatorului.

Regulatorii de crestere ai insectelor (RCI), precum metoprenul (PreCor) si fenoxicarbul, sunt compusi asemanatori hormonilor care impiedica dezvoltarea larvelor in adulti. Ei nu afecteaza stadiul de cocon sau cel de adult. Ambii sunt degradati de catre lumina solara si sunt, asadar, utilizati in principal pentru interior. Metoprenul este utilizat pentru pulverizatoare si spray-uri, ca atare, sau in combinatie piretrinele sau organofosfatii, pentru a omori attt adultii cat si ouale.

Substantele sinergice sunt compusi precum piperonil butoxid-ul si MGK 264 care pot actiona solitar dar sunt frecvent adaugati in insecticidele comerciale pentru a intensifica efectivitatea produsului.

Repelantii tin la departare gandacii, dar nu ii omoara. In cele mai multe cazuri, utilizarea repelantilor este cea mai usoara si convenabila forma de a oferi protectie impotriva speciilor zburatoare si a mustelor. Butoxipolipropilenglicol-ul (BPG) si dipropil izochinchomeronat-ul sunt exemple de repelanti folositi in general pentru cai. Pentru a fi eficienti, repelantii trebuie sa fie aplicati cel putin o data pe zi.

Utilizarea asupra cailor

Un anumit numar de insecticide sunt sigure si eficace pentru a fi folosite la cai si ajuta in controlul extern al parazitilor. Pentru a fi eficiente, unele insecticide trebuie sa fie aplicate zilnic in timpul sezonului de varf al activitatii insectelor. Totusi, aplicatiile mult prea frecvente pot conduce la toxicitate. Pentru acest sezon, piretrinele si permetrinele, care au cea mai larga marja de siguranta, sunt cele mai bune alegeri pentru aplicarile repetate. Insecticidele topice pot fi aplicate folosind una din numeroasele metode, incluzand spalarea manuala a calului cu un burete, pulverizarea sau spray-erea si presararea sau pudrarea. Pentru a asigura siguranta si eficacitatea, urmariti recomandarile producatorului pentru preparare, dozare si calea de administrare si urmati sfaturile medicului veterinar curant. 

Unele antiparazitare pentru cai contin chimicale similare celor gasite in insecticidele de uz general. Folosind unul dintre acestia, pot conduce, la scurt timp dupa aplicare, la toxicitate. Ca o precautie, nu folisiti insecticidele de uz general din aceeasi clasa cu antiparazitarul timp de doua saptamani de la deparazitare.

Cu insecticidele de uz general, efectele sunt tranzitorii. Aplicarile zilnice vor fi necesare pentru a mentine protectia. Exceptia o reprezinta un produs cu aplicare a unei cantitati reduse si de durata pe baza de permetrina, care poate mentine pana la o saptamana o singura aplicatie. Cereti sfatul medicului veterinar inainte de a efectua orice tratament. Sanatatea calului este prioritara, de aceea, obligativitatea de a urma sfatul unui medic veterinar in privinta deparazitarii trebuie sa fie respectata.