Vineri, Octombrie 11, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Psitacoza reprezinta o boala infectioasa a pasarilor si oamenilor, cauzata de Chlamydophila psittaci, cunoscuta in trecut ca si Chlamydia psittaci. Psitacoza, cunoscuta si sub numele de „febra papagalilor”, se refera la boala ce apare la diversele specii de papagali, iar ornitoza face referire la boala ce apare la alte pasari, precum curcanii. 

 

Oamenii contracteaza, de obicei, aceasta boala prin expunerea la pasarile infectate. Speciile de pasari asociate cu psitacoza la oameni includ: 

  • papagali mici si perusi;
  • curcani;
  • porumbei;
  • cinteze;
  • pasari Mynah.

Persoanele care sunt supuse riscului includ:

  • iubitori de pasari;
  • angajati ai abatoarelor de pasari si ai fabricilor de procesare a carnii de pasare;
  • medici si asistenti veterinari;
  • tehnicieni veterinari;
  • muncitori din laboratoare;
  • muncitori din centre de carantina;
  • specialisti in reabilitarea animalelor salbatice;
  • muncitori din gradini zoologice;
  • angajati din petshop-uri. 

Psitacoza este dificil de diagnosticat si tratat. Unele pasari pot fi purtatoare, parand sanatoase, insa eliminand intermitent aceasta bacterie prin fecale. Pasarile debilitate datorita supra-aglomeratiei, altor probleme de sanatate sau datorita transportului pe distante mari, sunt cele mai probabile surse de infectie cu C. psittaci.

Psitacoza la om

Pasarile infectate elimina C. psittaci in fecale si in secretii nazale. De obicei, exista o perioada de 7-14 zile de la expunere pana la manifestarea bolii. Simptomele de psitacoza variaza de la cele similare gripei, la pneumonie severa ce necesita spitalizare. Simptomele includ: dureri de gat, febra pana la 40,5°C, frisoane, dureri musculare, dureri toracice, cefalee, stare de greata, voma, fotofobie (sensibilitate la lumina) si tuse. 

Deoarece aceste simptome nu sunt specifice, medicii suspicioneaza rareori psitacoza, si de obicei doar atunci cand pacientul a fost expus la contactul cu pasari. Din pacate, boala la om poate aparea si din contacte scurte cu pasarile infectate sau cu excretiile sau secretiile contaminate ale acestora. Oamenii infectati cu psitacoza sunt tratati cu antibiotice, de obicei doxiciclina, azitromicina sau eritromicina, timp de 2-3 saptamani. Raspunsul la antibioterapie este, in general, prompt. 

Anual, in SUA apar in jur de 200 cazuri de psitacoza. In perioada 1988-2003, 935 de cazuri de imbolnaviri de psitacoza la om au fost raportate la centrele de supraveghere si control al bolilor infectioase din Statele Unite. Acest numar subestimeaza, probabil, realitatea, din moment ce psitacoza este dificil de diagnosticat, deseori ramanand neraportata. In Romania, nu sunt raportate aceste afectiuni, nu pentru ca nu ar aparea, ci din cauza comunicarii deficitare de la nivelul directiilor de sanatate publica si a lipsei de statistici legate de boli transmise de animale la om. 

Psitacoza la pasari

Simptomele psitacozei la pasari includ diaree apoasa de culoare verzuie, asemanatoare supei de mazare, pierderea apetitului, pierderi in greutate, penaj neingrijit, conjunctivita si probleme respiratorii. Purtatorii nu manifesta clinic boala, dar sunt capabili sa o transmita mai departe, catre alte pasari si oameni. 

Exista cateva teste pentru diagnosticarea psitacozei la pasari. Medicul veterinar poate recolta si examina probe din fecale sau din alte secretii ale corpului, sau poate efectua teste de sange pentru depistarea anticorpilor, care reprezinta dovada expunerii la un moment dat la agentul patogen. 

Pasarile ar trebui testate pentru psitacoza inainte de imbarcare sau dupa achizitionare. 

Testarea pentru psitacoza este importanta mai ales in gospodariile in care traiesc oameni care sunt mai susceptibili la infectii, si anume: persoane foarte tinere sau foarte in varsta, persoane cu alte afectiuni pre-existente, persoane pozitive la HIV, femei insarcinate sau persoane care urmeaza tratament cu chimioterapie. 

De asemenea, consultati-va medicul veterinar in vederea testarii pasarilor ce iau contact frecvent cu publicul, precum pasarile din azilele de batrani sau scoli. 

Prezentati-va urgent cu pasarile bolnave la un specialist in pasari sau la medicul veterinar curant. Multe pasari cu psitacoza pot fi tratate cu succes daca interventia este prompta si pe o durata adecvata. 

Sub supravegherea unui medic veterinar, pasarile bolnave si cele potential expuse la boala ar trebui izolate in carantina si tratate timp de 45 zile cu doxiciclina sau cu alte medicamente adecvate. 

Medicul veterinar va dori sa repete testul dupa doua saptamani de la incheierea tratamentului, si apoi din nou, dupa 3-6 luni. 

Infectia cu psitacoza creeaza imunitate?

Nici oamenii si nici pasarile nu vor dezvolta imunitate de durata la psitacoza, in ciuda contractarii infectiei. Infectia poate reaparea in urma unui nou contact cu agentul patogen. 

Cum se poate preveni psitacoza?

Folositi mijloace de curatenie care sa minimalizeze raspandirea bolii:

  • Pozitionati coliviile in asa fel incat sa evitati transferul de materii fecale de la una la alta;
  • Nu aglomerati coliviile, si folositi colivii cu pereti rezistenti, daca acestea se afla in contact;
  • Optati pentru colivii cu pardoseala cu gratar. Folositi asternut care nu produce praf, precum ziarele, care sa acopere pardoseala coliviei;
  • Tineti pasarile proaspat-achizitionate in carantina, timp de 30 zile, intr-un alt spatiu decat cel destinat celorlalte pasari. 
  • De asemenea, izolati si pasarile care au fost duse la expozitii, demonstratii, targuri si alte evenimente, si consultati medicul veterinar inainte de a reintroduce aceste pasari in grupul lor;

Curatati si dezinfectati in mod corespunzator: 

  • Curatati zilnic colivia si recipientele cu apa si hrana, sau cel putin suficient de des incat materiile fecale sa nu apuce sa se acumuleze, sa se usuce si sa poata fi purtate de curentii de aer;
  • Minimalizati formarea prafului din materie fecala prin stropirea pardoselii coliviei cu apa, inainte de curatare;
  • Frecati cu insistenta resturile infiltrate in materialul coliviei, pentru a inlatura orice resturi organice, clatiti colivia, aplicati dezinfectant si permiteti-i acestuia sa intre in contact cu toata suprafata coliviei timp de cel putin 5-10 minute,apoi clatiti pentru a inlatura dezinfectantul;
  • Chlamydophila psittaci este sensibila la majoritatea detergentilor si dezinfectantilor, precum dioxidul de clor, sarurile cuaternare de amoniu in dilutie de 1:1000 sau inalbitorul pentru haine, diluat (jumatate de ceasca la 3,8 l apa). 

Multi dezinfectanti sunt iritativi pentru mucoasa respiratorie, si ar trebui folositi in incaperi bine aerisite, departe de pasari. Evitati sa amestecati aceste dezinfectante cu alte produse.

Care este rolul in psitacoza al directiei locale de sanatate publica?

Psitacoza reprezinta o boala infectioasa si este supusa obligatiei de a fi raportata. Acest lucru inseamna ca medicii si laboratoarele sunt obligate prin lege sa instiinteze directia locala de sanatate publica, ori de cate ori apare un pacient suspect de psitacoza. In cazul pasarilor, nu exista obligatia legala de raportare a bolii acestora. 

Directiile locale de sanatate publica pot urmari traseul persoanei bolnave pentru a identifica pasarile ce reprezinta sursa cea mai probabila a infectiei. Investigatiile pot presupune ca medicul veterinar sa examineze pasarile suspecte de boala si sa efectueze teste de laborator, inclusiv sistem de carantina si tratament in cazul descoperirii unor pasari infectate.