Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Iepele gestante sunt pe ultima suta de metri inaintea fatarii. Astazi va voi explica ce masuri trebuie luate pentru iepele gestante, urmand ca in articolele urmatoare sa vedem cum pregatim fatarea si apoi cum trebuie sa pregatim din nou iepele pentru monta.

Durata gestatiei la iepe variaza in medie 335-342 de zile, dar au fost nu putine cazuri in care iepele au fatat dupa 365 de zile. In general iepele din rasele usoare si medii au o perioada de gestatie mai scurta decat iepele din rasele grele de munca. De asemenea s-a constatat ca durata gestatiei este data si de anotimpul in care are loc fatarea. Iepele care fata iarna au o gestatie cu 10 zile mai lunga in medie decat iepele care fata primavara tarziu sau chiar vara. 

Masuri preventive:

Acestea sunt vaccinarile si deparazitarile, si au rolul de a proteja atat sanatatea iepei cat si a produsului de conceptie. Anticorpii produsi in organismul iepei dupa imunizare (vaccinare) au o dimensiune prea mare incat sa poata strabate placenta si sa imunizeze manzul, de aceea se vor transmite prin colostru odata cu primul supt. De aceea, administrarea vaccinurilor trebuie facuta in asa fel incat la fatare, in colostrul iepei sa se gaseasca titrul maxim de anticorpi. Selectia vaccinurilor se face de catre medicul veterinar, cele mai importante fiind EHV, Influenta ecvina si Tetanosul. Vaccinarea impotriva rinotraheitei (EHV) este foarte importanta, deoarece aceasta afectiune frecvent produce avortul la iepele gestante.

Vaccinarea se face in lunile 5, 7 si 9 de gestatie. Deparazitarile sunt si ele foarte importante. Un program de deparazitare intocmit de veterinar, din doua in doua luni ar putea fi foarte eficient. De asemenea, o deparazitare efectuata cu aproximativ 10 zile inainte de fatare are rolul de a reduce cantitatea de oua eliminate de iapa prin fecale, fiind cunoscut faptul ca manjii nou nascuti au un comportament de coprofagie (adica consuma din fecalele mamei- comportament absolut necesar pentru a-si coloniza tubul digestiv cu bacteriile necesare digestiei hranei, dar un comportament prin care din pacate se si infesteaza masiv cu oua de paraziti). Fiecare program de deparazitare trebuie sa fie propriu fermei sau chiar iepei respective, si ar fi bine sa fie alcatuit dupa un examen coproparazitologic (o analiza a fecalelor ). 

Nutritia:

Nutritia iepelor gestante este probabil cel mai important aspect. Necesarul nutritional variaza intre iepele gestante dar care au si manz sugar si iepele gestante, dar fara manz. Durata lactatiei la iapa variaza intre 6 si 8 luni. Daca aveti mai multe iepe care intra in ambele categorii, ideal ar fi sa le impartiti in doua grupe, pentru a putea fi furajate diferentiat. Conditia corporala trebuie foarte bine monitorizata astfel incat sa fim siguri ca iapa nici nu tinde sa se ingrase, si nici nu va slabi foarte mult. O conditie corporala aflata in jurul valorii de 3 pe o scara de la 1 la 5 ar fi ideala. In timpul primelor luni de gestatie, fetusului nu se dezvolta foarte mult, insa cresterea lui devine evidenta in ultimele 100 de zile de gestatie, cand acesta creste cu 250g/zi, de aceea si nevoile nutritionale ale iepelor cresc intens in aceasta perioada. Totusi, ingrasarea excesiva a iepei nu e de dorit, deoarece depozitele prea mari de grasime preseaza pe organele interne si uterul gestant , putand duce in final la fatarea unor manji neviabili sau debili. Furajele trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Contaminarea furajelor cu mucegai trebuie limitata la minim, deoarece poate duce la avorturi. S-a constatat ca la iepele furajate prost, durata gestatiei a crescut iar manjii au fost de o calitate si viabilitate mai slaba.  Cei mai importanti nutrienti pe care trebuie sa-i punem la dispozitie iepelor gestante sunt proteinele, energia, vitaminele si mineralele.

Proteinele:

cantitatea de proteina cruda zilnica pentru o iapa de 500 kg aflata in primul stadiu de gestatie trebuie sa fie de aproximativ 660 g, in timp ce pentru una aflata in ultimele 3 luni de gestatie creste la 870g/zi. Acest nivel poate fi obtinut printr-o furajare cu iarba verde de buna calitate. Fanul ucat tinde sa piarda din cantitatea totala de proteine in timpul uscarii. O echilibrare se poate face prin introducerea in ratie a fanului de lucerna, fiind adecvat furajarii iepelor in ultima faza a gestatiei.

O alta alternativa o reprezinta sroturile, de soia sau floarea soarelui, de o calitate buna si ieftine ca pret de achizitie. Dar totusi, cantitatea totala de proteine nu este cea mai importanta, ci si natura acestora. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi, dintre care unii sunt esentiali, iar altii, care pot fi sintetizati din alti aminoacizi, se numesc neesentiali. Rezulta astfel ca si calitatea proteinelor din furaj este foarte importanta. Srotul de soia contine toti aminoacizii esentiali necesari, de aceea suplimentarea ratiei cu acesta este foarte importanta – deci o suplimentare zilnica cu aproximativ 220 g srot de soia aduce efecte benefice. 

Energia:

nivelul de energie creste semnificativ in ultima faza de gestatie, dar si in prima parte este important, deoarece nivelurile sczute pot duce la pierderea gestatiei. La inceputul gestatiei este nevoie de un nivel de aproximativ 16,6 Mcal/zi crescand pana la 19,7 Mcal/zi in ultima faza. Aceasta poate fi obtinuta cu ajutorul unui fan de buna calitate in cantitate de aproximativ 1,75 kg/ 100 kg greutate vie.  Proportia fan / comcentrate trebuie sa fie de 80/20% in lunile a noua si a zecea si poate ajunge la 70/30% in ultima luna de gestatie. 

Vitaminele si mineralele:

sunt catalogate ca si micronutrienti, deficienta acestora putand avea grave consecinte asupra dezvoltarii fatului si a capacitatii iepei de a sustine gestatia si mai apoi lactatia. Raportul Calciu : Fosfor este foarte important pentru dezvoltarea scheletului la fetus, si trebuie sa fie de aproximativ 20 g Ca si 14 g P in prima faza a gestatiei, crescand apoi la 35 g Ca si 26g P per zi in ultimele luni de gestatie. Calciul si fosforul sunt in mod normal stocate in oasele iepei, de unde pot fi mobilizate la nevoie, daca necesarul zilnic nu este acoperit. Daca deficitul este prea mare, atunci scheletul fetusului va avea de suferit. Zincul si Cuprul sunt de asemenea esentiale, deoarece participa la formarea cartilajelor articulare. Alte minerale esentiale sunt sarea, potasiul, magneziul, iodul, cobaltul.

Dintre vitamine, cea mai importanta este citata vit A, dar nici celelalte vitamine liposolubile D, E nu trebuie sa lipseasca. Toate acestea pot fi asigurate prin adaugarea in ratie a unor suplimente specifice celor doua perioade de gestatie.  Noi recomandam suplimentul Gestalac de la Lencare, un produs echilibrat si complet, atat pentru faza de gestatie, cat si pentru inceputul lactatiei. Administrarea acestuia trebuie sa inceapa din luna a 9-a de gestatie.

Nici ingrijirea stomatologica nu trebuie neglijata, constatandu-se ca o pilire a dintilor la jumatatea gestatiei are efecte benefice in cazul asimilarii hranei si nu are efecte secundare. Nu trebuie neglijate nici exercitiile, foarte importante pentru mentinerea conditiei fizice. Acestea merg mana in mana cu nutritia, putand corecta micile greseli de supraalimentare. Un nivel moderat si regulat de exercitiu trebuie stabilit, iapa putand fi chiar incalecata pana la sfarsitul celei de a cincea luni de gestatie.Dupa aceasta perioada, miscarea benevola in pasune trebuie sa ia locul exercitiilor.

De asemenea, s-a constatat ca iepele care stau in grupuri se autoantreneaza mai eficient decat cele care stau singure in pasune sau padoc. Miscarea stimuleaza sistemul circulator, foarte important deoarece el transporta oxigenul si nutrientii necesari dezvoltarii fetusului in uter. De asemenea, reduce obezitatea si tonifica tonusul muscular, foarte important in sustinerea gestatiei si in timpul fatarii. Pe de alta parte, exercitiile sau munca prea grea pot fi un factor stresant foarte puternic, si astfel o posibila cauza de avort, mai ales in primele 40 de zile de gestatie, dar si in ultimele 6-8 saptamani. 

Nici corectarea copitelor nu trebuie neglijata, cu atat mai mult cu cat unele iepe, si in special cele cu probleme ale tendoanelor si articulatiilor, datorita ingreunarii, ar putea avea nevoie de potcoave terapeutice in ultimele luni de gestatie. Foarte important e ca inainte de fatare potcoavele sa fie indepartate in totalitate, indiferent de forma sau tipul lor.  In concluzie, odata ce diagnosticul de gestatie a fost stabilit, manangementul iepelor trebuie modificat corespunzator, prin evitarea stresului inutil, furajarea corespunzatoare, de calitate si miscare regulata.