Joi, Iunie 20, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Dupa ce ai luat decizia de a adopta in familie un prieten cu pene, este important sa iei in considerare stilul de viata si tipul de pasare care s-ar potrivi cel mai bine in rutina ta de viata. Papagalii, de exemplu sunt unici printre pasarile de companie, deoarece unii din ei au potentialul de a fi alaturi de tine toata viata. Una din cele mai triste situatii cu care se confrunta membrii comunitatii veterinare este cea in care pasarea trebuie eutanasiata din cauza auto-mutilarii sau a altor nevroze cauzate de obtinerea unei atentii excesive devreme in viata si apoi a pierderii acestei atentii din diferite motive si a circumstantelor familiale.

Durata de viata a unui papagal in captivitate este considerabil mai scurt decat durata sa de viata potentiala. Acest lucru se datoreaza mai ales problemelor nutritionale si lipsei de ingrijire veterinara in procesul de boala. Pasarile vor face tot posibilul sa ascunda semnele de boala, uneori pana cand sunt prea bolnave pentru a se mai putea recupera. Urmatoarea lista descrie o durata de viata aproximativa pentru diferite specii de pasari (retineti ca durata de viata a pasarii dvs este strans legata de o dieta adecvata si de o ingrijire veterinara adecvata):

Pasarile Macaw

Se stie despre papagalii Macaw ca traiesc peste 50 de ani in captivitate. Cu o dieta adecvata si ingrijire veterinara, ar trebui sa traisca cu usurinta intre 30 si 50 de ani. Durata de viata a papagalilor Macaw mai mici este mai mica decat acest interval. 

Pasarile Cacadu

Papagalii Cacadu traiesc peste 40 de ani in captivitate. Cu o ingrijire veterinara adecvata si cu o dieta potrivita, aceste pasari ar trebui sa traiasca intre 30 si 40 de ani. 

Papagalii Amazon

Amazonienii pot trai 50 de ani sau chiar mai mult, cu o nutritie buna si ingrijire veterinara. Durata medie de viata este probabil in jur de 20 de ani. Papagalii Amazon sunt predispusi la obezitate si boli ale ficatului gras, care pot duce la moarte. 

Papagalii Gri Africani

Papagalii Gri Africani sunt pasari extrem de inteligente. Sunt predispuse la automutilare din cauza plictiselii sau a stressului, cauze care pot reduce longevitatea. Desi exista cazuri de pasari din aceasta specie care au trait 50 de ani, durata medie de viata este de 25 de ani. 

Papagalii Conures

Aceste pasari galagioase si frumoase pot trai intre 15-25 de ani, cu ingrijire adecvata atingand pana la 35-40 de ani. 

Papagalii Pionus

Aceste pasari pot trai pana la 30 de ani, cu o ingrijire adecvata. Durata medie de viata a acestora este undeva in jur de 15 ani. 

Papagalii Lori si Lorikeet

Aceste pasari traiesc de regula intre 15 si 20 de ani. Femelele au o durata de viata mai mica decat masculii, din cauza unor probleme de reproducere. 

Papagalii Parrotlet

Papagalii Parrotlet au o durata de viata de aproximativ 15 ani. 

Perusii

Perusii pot trau pana la 18 ani, cu o dieta adecata si ingrijire veterinara. 

Pasarea Iubirii (Lovebird)

Acesti papagali micuti pot trai in medie 10 ani, Ocazional, veti intalni pasari din aceasta specie, bine ingrijite si care au avut parte de o dieta buna, care pot ajunge pana la 15-20 de ani. Sunt predispuse la obezitate si problemele asociate acestei stari. 

Canarii

Canarii traiesc intre 20-25 de ani, cu o durata medie de viata de 10-15 ani. 

Cintezele

Aceste pasari pot trai 15-20 de ani, media de viata insa este intre 5-10 ani. 

Porumbeii

Porumbeii traiesc intre 10-15 ani, de obicei. 

Ratele/lebedele

In functie de specie, ratele si lebedele pot trai intre 10-30 de ani.