Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o mortalitate crescuta. La adulti se poate manifesta prin conjunctivita sau chiar cu instalarea keratitei. De aceasta maladie pot fi afectati si lupii sau coiotii.

Acest virus este de obicei latent, mai ales in ganglionul trigeminal, putand fi excretat prin secretiile nazale in conditii de stres (inclusiv admninistrarea de corticosteroizi). Puii sunt mai grav afectati din cauza termoreglarii deficitare alaturi de un sistem imunitar imatur. Rareori s-auinregistrat cazuri la puii cu varste de peste 3 saptamani. Puii se infecteazain momentul nasterii prin contactul cu mucoasa vaginala a catelei deja purtatoare. Femelele negestante adesea prezinta infectii subclinice nazofaringiene sau genitale.

Infectiile transplacentare in timpul ultimelor 3-4 saptamani de gestatie se pot solda cu moarte fetala prin mumificari, avorturi, pui neviabili sau mortinatalitate. Infectiile genitale localizate pot aparea la ambele sexe.

Simptome si tipuri

De regula sunt raportate pierderi ale puilorintre zilele 9-14 postpartum. Moartea subita poate fi prezenta de la prima zi postpartum pana la ziua 30. Nu exista predilectie de rasa,insa este mai des raportata la exemplarele pure. La neonatali, perioada de incubatie este cuprinsaintre 4-6 zile, cu un debut brusc si moarte dupa 12-36 ore. Unele exemplare pot face forma apoplectica (fulgeratoare) tradusa prin moarte subita. Unele exemplare cu o forma mai usoara de boala, reusesc sa supravietuiasca,insa raman cu sechele (ataxie, sindrom vestibular sau cecitate).

Cele mai des intalnite semne clinice sunt dispneea, jetajul muco-purulent, anorexia, scaunul galben-verzui si plansetele puilor alaturate semnelor nervoase si hemoragiilor de la nivelul mucoaselor. Puii trecuti prin boala prezinta adesea cofoza (surditate), cecitate (orbire periferica), encefalopatie sau leziuni renale.

Femelele mature prezinta la nivelul mucoasei vaginale leziuni limfo-foliculare sau hemoragice. La cainii maturi, infectiile cu acest virus sunt adesea cauza conjunctivitei sau a keratoconjuctivitei.

Diagnostic

Examenul hematologic si cel serologic nu prezinta semnificatie clinica. Cea mai sigura metoda de confirmare este examenul histopatologic prin evidentierea focarelor diseminate de necroza si hemoragii atat la nivelul organelor parenchimatoase, cat si la nivel intestinal si ganglionar. Se poate folosi tehnica Real time PCR cat si imunohistochimia pentru izolarea virala din organe. Diagnosticul diferential ar trebui efectuat fata de alte cauze care pot provoca mortinatalitate precum cauze bacteriene, parazitare sau virale. 

Tratament

Din pacate, tratamentul in asftel de conditii nu este recomandat. Pana la ora actuala, terapia cu antivirale nu a dat rezultate. Totusi, administrarea de ser de la o catea trecuta prin boala poata fi utilain reducerea mortalitatii puilor, inainte de debutul bolii.

Prevenire

In momentul de fata, nu exista disponibil pe piata vaccinuri care sa previna aceasta manifestare morbida. Totusi, de la catele trecute prin boala se pot obtine cuiburi sanatoase din fatarile ulterioare.

Catelele gestante trebuie izolatein momentul introducerii lorin canise. Exemplarele adulte elimina tulpini virale latente prin secretiile nazale timp de 1-2 saptamani dupa contactul cu exemplarele nou introdusein canise. Folosirea de madicamente imunosupresive pot reactiva aceste tulpini virale latente, provocand leziuni oculare (conjunctivita, keratita).