Luni, Mai 06, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cuvantul „papillon” inseamna „fluture” in limba franceza, iar acesta reprezinta un nume potrivit pentru acesti catei mititei si dragalasi, cu urechi ridicate, care au un aspect distinctiv.

Dar sa nu lasati eleganta acestui caine sa va pacaleasca. In ciuda dimensiunii lui mici, el reprezinta intruchiparea expresiei „caine mare inchis intr-un corp mic”, avand mai multa energie si inteligenta decat pot majoritatea oamenilor sa accepte. Asemeni unui supermodel licentiat in fizica nuc

leara, cainele Papillon va atrage mai intai atentia prin aspectul (cu urechile sale caracteristice, care seamana cu niste fluturi, cu blana matasoasa si cu ochii inchisi la culoare), gratia si expresivitatea lui. Insa in acel corp mic si dragut al lui, care ar incapea si intr-o poseta, se afla unul dintre cei mai inteligenti caini, un mititel istet si activ care exceleaza in orice activitate a cainilor, de la sporturi organizate, precum competitiile de agilitate canina, pana la plimbarile lungi prin parc; si, desigur, si la abilitatea de a tine companie.

Dimensiunile sale mici sugereaza faptul ca acesta ar putea trai fara probleme intr-un apartament, dar doar daca are parte si de un dresaj delicat si consecvent, pentru a-i preveni latratul excesiv si facerea prin casa a nevoilor. Acest caine este uneori poreclit si „yappy Pappy” (catelul cel guraliv), si asemeni multor alti caini, acesta prezinta o atitudine relaxata fata de dresajul acasa. Cainele Papillon nu reprezinta o alegere potrivita daca va doriti un caine linistit, care sa nu necesite multa miscare. Acesta este foarte inteligent si are nevoie sa fie stimulat prin diverse activitati si antrenament. Are nevoie de mult timp pentru a alerga prin locuri sigure si pentru a se juca cu alti caini de talie mica, dar si de plimbari lungi zilnice, in lesa. Activitatile zilnice sunt indicate daca va doriti sa tineti ocupat un Papillon, pentru ca acesta sa nu isi ocupe singur timpul cu activitati care ar putea sa nu va placa. Are multe abilitati sportive, mai ales la competitiile de agilitate canina, carting (atelaje), flyball, freestyle, obedienta, viteza si urmarire/protectie (tracking). Este intotdeauna o idee buna sa va consultati cu medicul veterinar inainte de a incepe cu cainele un program de exercitii.  

Oricat de vioi si de activi ar fi ei, cainii Papillon sunt totusi extrem de mici si trebuie sa fie protejati de alti caini si de copiii turbulenti. Deoarece acest animal nu este constient de cat de mic este in realitate, probabil va cauta sa provoace caini mult mai mari decat el, dar sa si sara de la o inaltime mult mai mare decat ii permit membrele, ceea ce poate duce la fracturi osoase. In plus, acesta traieste dupa principiul „cu cat mai multi, cu atat mai bine” si ii place sa traiasca alaturi de mai multe animale de companie. Multi caini din rasa Papillon se imprietenesc rapid cu pisicile.

Desi aceasta rasa a fost botezata mai mult pentru urechile sale distinctive, asemanatoare unor aripi de fluture, („papillon” inseamna „fluture” in franceza), acesti caini pot avea si urechi lasate. Chiar daca acestia din urma sunt cunoscuti mai degraba sub numele de „Phalenes” decat sub numele de „Papillon”, cele doua varietati sunt identice din celelalte puncte de vedere, iar in SUA sunt inregistrati, crescuti si expusi la targuri, sub un singur nume al rasei.

Mai multe aspecte pe scurt despre rasa de caini Papillon

  • Crescatorilor rasei de caini Papillon le place de obicei sa pastreze puii pana la varsta de 12 saptamani, pentru a se asigura ca acestia sunt destul de maturi pentru a se acomoda cu succes la un nou camin.
  • Exista doua varietati de caini Papillon: una cu urechi ridicate, cunoscuta sub numele clasic de Papillon („fluture”), si una cu urechile lasate, cunoscuta sub numele de Phalene („molie”, in franceza), care se pronunta „fuh Lin”.
  • Cainii din rasa Papillon au o speranta de viata mai mare (pana la 17 ani) si sunt in general sanatosi, insa pot dezvolta anumite probleme de sanatate, inclusiv luxatii patelare (o problema a genunchilor), colaps traheal si afectiuni stomatologice.

Istoricul rasei de caini Papillon

Daca priviti orice portret al vreunei domnite frumoase sau a unei familii tinere din secolul XVII sau XVIII, veti observa adesea, la loc de onoare, un mic Spaniel care aduce la fel de multa valoare tabloului, ca si orice alt personaj. Acele versiuni mai mici ale cainilor din rasa Spaniel, care erau populare la curtile regale si in casele nobililor, erau stramosii cainilor de astazi din rasele English Toy Spaniel, Cavalier King Charles Spaniel si, desigur, Papillon. Cainii Papillon erau preferati de Curtea Regala din Franta, insa aproape ca au disparut dupa Revolutia Franceza, datorita asocierii lor cu aristocratia. Din fericire pentru cei care ii iubesc, rasa a renascut la sfarsitul secolului XIX. Abia atunci i-a fost atribuit numele de Papillon, care o descrie atat de bine: „fluture”. Unul dintre cei mai cunoscuti caini Papillon din istoria recenta este un mic catel numit Kirby, cunoscut si sub numele mai formal de Ch. Loteki Supernatural Being, care a castigat primul loc (Best in Show) la Westminster in 1999, precum si la Targul International de Caini (World Dog Show) din Helsinki, in 1998. Inca un Papillon care demonstreaza cat de versatil este acest micut caine. Am./Can. Ch. OTCh. Loteki Top Secret, TDX, Can. CDX, TD (Zipper, pentru prietenii sai) a fost primul caine din rasa Papillon si primul caine toy care a castigat toate titlurile puse in competitie de catre Asociatia Chinologica Americana in acea perioada. Pe langa faptul ca a fost campion la capitolul conformatie in SUA si Canada, a fost campion si la competitiile de obedienta si de urmarire. Nu este de mirare ca popularitatea rasei Papillon este in crestere. De pe pozitia 43 in anul 2000, in prezent a trecut pe pozitia 35 in clasamentul raselor inregistrate de catre Asociatia Chinologica Americana.

Temperamentul si personalitatea cainilor din rasa Papillon

Daca va doriti un caine lenes, de poala, nu va luati un Papillon. Acesta este activ si vioi, gata mereu pentru orice. Admirati-l pentru inteligenta sa, dati-i de lucru ceva de care va puteti bucura impreuna si stati de-o parte, urmarindu-l atunci cand decide sa se dea in stamba, iar atunci veti deveni echipa perfecta. Acest lucru nu inseamna ca nu va sta niciodata in poala dvs. Obositi-l de cate ori este posibil si nu il lasati sa se plictiseasca, iar recompensa va consta intr-un caine usor de dresat, cuminte si extrem de afectuos, care va astepta din partea dvs. atentie si amuzament. Dar trebuie sa luati aminte: daca va asteptati ca el sa sada cuminte intr-un colt toata ziua si sa va priveasca cu adoratie in timpul noptii, sau daca il izgoniti afara, in curte sau in garaj, veti ajunge sa va minunati cat de multe pagube poate face in casa si in curte un caine atat de mic, dar mai ales ce zgomot! Ca si in cazul multor caini de talie mica, Papillon poate fi dificil de dresat acasa. Acesta este un caine inteligent, dar uneori pur si simplu nu intelege de ce va doriti atat de mult ca el sa isi faca nevoile afara, si nu pe covorul dvs. oriental favorit. Oferiti-i multe oportunitati de a-si face nevoile afara si laudati-l mult atunci cand face acest lucru. Oferiti-i cat mai putine ocazii in care sa greseasca, dar niciodata sa nu il pedepsiti atunci cand face acest lucru. Cu cat un caine Papillon se scapa mai des in casa, cu atat mai greu va fi de convins ca nu are voie sa faca asta. Un Papillon perfect nu vine de la crescator gata instruit.

Orice caine, indiferent de cat este de bun, poate incepe sa latre exagerat, sa sape si sa manifeste alte tipuri de comportament nedorit daca se plictiseste, daca nu este dresat sau daca nu este supravegheat. Incepeti sa va dresati catelul inca din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de 12 saptamani, este capabil sa absoarba toate lucrurile pe care il invatati. Nu asteptati niciodata sa implineasca varsta de 6 luni pentru a incepe sa il dresati, altfel veti pierde cea mai optima perioada pentru dresaj a vietii sale. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In schimbul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare. Vorbiti cu crescatorul, descrieti-i exact ceea ce doriti de la un caine si rugati-l sa va ajute sa alegeti un pui de caine. Crescatorii isi vad zilnic cateii si va pot face recomandari foarte corecte dupa ce afla cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Un Papillon perfect nu vine de la crescator gata format. El reprezinta produsul mediului sau de viata si al parintilor sai. Orice v-ati dori de la un Papillon, cautati unul ai carui parinti au personalitate placuta si care sa fi socializat inca de la o varsta frageda.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor din rasa Papillon

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine. Cainele Papillon poate dezvolta anumite probleme de sanatate. Iata o scurta enumerare a catorva afectiuni despre acre trebuie sa stiti: Desi este in general un caine sanatos cu viata relativ lunga, Papillon poate fi afectat de oricare dintre problemele de sanatate frecvente ale raselor toy, precum colapsul traheal, care determina probleme respiratorii si care ingreuneaza purtarea unei zgarzi. Cainii din aceasta rasa pot avea probleme stomatologice cauzate de dimensiunile mici ale gurii, iar rotulele lor pot uneori sa se deplaseze din pozitia lor fireasca, ducand la aparitia unei afectiuni numite „luxatie de patela”. Rugati medicul veterinar sa examineze periodic genunchii cainelui dvs., mai ales daca observati ca schiopateaza sau „topaie” in timp ce alearga. Concentratia scazuta a glucozei din sange (hipoglicemia) reprezinta, de asemenea, o problema specifica rasei (mai ales la cainii mai mici si la pui). Cainii Papillon pot prezenta ceea ce se numeste fontanela deschisa, care reprezinta o zona moale a craniului, care ar trebui sa se inchida si sa devina dura pe la varsta de 6 luni. La unii caini, fontanela nu se inchide niciodata complet, dar acest lucru nu le afecteaza speranta de viata. O afectiune oculara numita atrofie retiniana progresiva, se poate instala, de asemenea, la Papillon. Desi aceasta nu este frecventa, mai exista o boala a lor, dar si a altor rase, numita distrofie neuroaxonala.

Puii de caine cu aceasta boala pot parea stangaci si neindemanatici, mergand intr-un mod ciudat, cu pasi inalti. Boala nu este incurabila si are caracter progresiv, iar animalele afectate au o durata de viata ce depaseste rar cateva luni. Daca crescatorul de la care doriti sa cumparati cainele nu cunoaste aceasta problema a rasei, puteti considera acest aspect un semn negativ si puteti cauta un alt crescator, mai bine informat. Nu toate aceste aceste afectiuni pot fi depistate la un catel aflat in crestere, fiind imposibila anticiparea acestor probleme de sanatate de-a lungul vietii animalului, iar de aceea trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie buna care sa fie dispus sa foloseasca la reproducere numai animale perfect sanatoase.  Acest crescator trebuie sa fie capabil sa si certifice in mod independent faptul ca parintii cainelui (la fel si bunicii, etc.) au fost testati pentru depistarea defectelor genetice frecvente si declarati sanatosi si apti de reproducere.

Aici intervin registrele medicale. Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri, iar puii pot dezvolta una dintre aceste probleme in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait de-a lungul timpului cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora. Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Papillon la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale cainelui dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Aspectele de baza ale ingrijirii pielii cainilor din rasa Papillon

Desi blana lunga si matasoasa a cainilor Papillon arata ca si cum ar necesita periaj frecvent, acestea sunt animale usor de ingrijit. Este suficient doar sa ii periati putin blana, de cateva ori pe saptamana, sa-i spalati dintii (cu o pasta de dinti aprobata de medicii veterinari), pentru a-i pastra prospetimea respiratiei si sanatatea cavitatii bucala, fara sa uitati nici de igiena urechilor si taierea unghiilor. Cateva ustensile utile va vor usura mult ingrijirea blanii unui Papillon. Faceti rost de o perie cu dinti rotunjiti (acel tip de perie care prezinta dinti metalici cu varful neted, si nu cu varful ascutit) un pieptene din inox cu dinti fini si rigizi si un spray antistatic pentru blana. Spray-ul va proteja blana in timp ce o periati. Periati-i parul de pe corp cu peria cu dinti rotunjiti, apoi repetati inca o data periajul folosind pieptenele. Folositi dintii fini ai acestuia pentru descurcarea smocurilor de par mai lung de pe urechi si de pe coada. Daca gasiti suvite de blana incalcite, descalciti-le mai intai cu grija, folosindu-va degetele. Caltii prea compacti trebuie taiati de la jumatatea lungimii cu ajutorul unei foarfeci curbe, rotunjite la varf. Astfel ii veti indeparta mai usor. Puteti folosi foarfeca si pentru a scurta parul dintre pernite. Aveti grija sa nu-i taiati pielea accidental. In functie de cat de mult se murdaresc sau de cat de aproape de dvs. stau in pat, cainii Papillon pot fi imbaiati cel mult o data sau de doua ori pe saptamana, dar cel putin de doua sau trei ori pe luna.