Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta lipsa urinarii la caini

Mergi cu cainele la o plimbare si observati ca acesta se chinuie sa urineze. De obicei, el urineaza pe orice...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Ce este colapsul traheal si care este cauza acestuia?

Colapsul traheal este cel mai des intalnit la cainii de varsta mijlocie pana la cei de varsta inaintata. Diagnosticul este sugerat de tusea seaca accelerata de activitate, agitatie sau de bautul apei.

Tusea neproductiva poate sa apara fara un anumit stimul. Semnele pot varia si includ gafaitul bland pana la cel sever, insuficienta respiratorie si modificari de culoare albastruie ale mucoaselor (cianoza). Respiratia abdominala conduce la incordarea muschilor abdominali. Cainii sunt adesea supraponderali dar pot fi si slabi. Un murmur cardiac asociat cu boala cardiaca valvulara este adesea intalnit datorita faptului ca ambele tulburari apar la cainii batrani.

Colapsul traheal apare ca urmare a slabirii cartilajului traheal. Traheea ar trebui sa semene cu un furtun de gradina relativ ferm. Vazuta de la un capat, traheea are o structura sub forma de „U”, acoperita la exterior de o membrana rigida. In locul in care cartilajul este slabit, acesta cedeaza si se lateste in partea superioara. Mai apoi, membrana cedeaza usor, blocand interiorul „furtunului”. Acest lucru are ca efect imposibilitatea de a conduce aerul in interiorul sau in afara traheei si a plamanilor in timpul respiratiei.

 Care sunt complicatiile unui colaps traheal?

Complicatiile acestei boli includ probleme la nivelul plamanilor, boli cardiace si/sau insuficienta, ficat marit si insuficienta renala cronica. Atat infectiile dentare cat si alte infectii si obezitatea, agraveaza boala.

 Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul colapsului traheal, initial istoric, este confirmat cand un medic veterinar poate provoca animalului la tuse prin manipularea digitala a gatului. Radiografiile detecteaza modificarile de la nivelul traheei atat in timpul inspiratiei cat si an timpul expiratiei. Diagnosticarea include prelevarea de probe de sange pentru laborator pentru a identifica problemele medicale cauzale sau complicatiile, studiul functionarii traheei si a plamanilor in timpul respiratiei,  examinarea endoscopica a traheei si a gatului si evaluarea maririi organelor de la nivelul abdomenului.

Ce tratament este necesar?

Tratamentul colapsului traheal are patru componente. In timpul fazei acute, insuficienta respiratorie si crizele severe de tuse sunt ameliorate cu ajutorul medicamentelor ce relaxeaza traheea si plamanii si calmeaza animalul. Retentia de lichide este eliberata prin utilizarea medicamentelor diuretice si agentii antiinflamatori cu actiune rapida minimalizeaza iritarea si inflamarea tesuturilor. Antibioticele sunt utilizate daca este prezenta infectia. Antitusivele diminueaza temporar disconfortul. Antitusivele (derivate narcotice) pot fi utilizate pe termen lung pentru unele animale ce au colaps traheal. Mai apoi, medicamentele care diminueaza constrictia si spasmul bronsic sunt utilizate alaturi de produse care reduc anxietatea si suprastimularea. Medicamentele antitusive sunt administrate pe cale orala, in functie de necesitati. Medicamentele antiinflamatoare corticosteroide pot fi de ajutor in timpul episoadelor de exacerbare acuta a tusei. Problemele care necesita ingrijire medicala simultana ce compromit sindromul traheal includ infectiile recurente pulmonare sau faringiene, bolile dentare si inflamarea tesutului limfatic din regiunea faringiana si traheala. Controlul greutatii este important. Evaluarea functiei tiroidei poate fi recomandata. Ficatul marit (hepatomegalia), secundar infiltrarii grase sau altei boli, afecteaza in mod negativ evolutia acestei boli. Multi caini de talie mica sunt afectati simultan de boli cardiace. Medicul dumneavoastra veterinar intelege cum interactioneaza aceste stari. Diagnosticarea si tratatea amandurora poate imbunatati semnificativ prognosticul pe termen lung. Chirurgia de corectie a colapsului traheal poate fi luata in considerare la cainii tineri cand trahea este in colaps in regiunea gatului. Cainii batrani, cei cu complicatii medicale si cei cu traheea afectata in mare parte nu pot fi candidati pentru operatie.

Care este prognosticul?

Prognosticul ramane favorabil pentru multe animale de companie care dezvolta  timpuriu colapsul traheal, dar starea poate fi o problema serioasa, amenintatoare, cand apare insuficienta respiratorie severa. Accesele de tuse severa si insuficienta respiratorie afecteaza intr-un mod negativ un prognostic. Clientul trebuie sa fie avertizat de caracterul frustrant al terapiei pentru aceste animale de companie. In cazul in care nu este informat corespunzator asupra faptului ca tusea este cel mai probabil sa continue sa apara la un anumit nivel, din cand in cand, clientul poate deveni frustrat si sa caute ingrijire aditionala.

Ultima modificareMarți, 14 August 2018 06:20
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro