Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Acest caine mititel si zapacit are o personalitate de adevarat dulau. Stie ce isi doreste si isi urmeaza dorinta cu o determinare ferma. Pentru talia sa, este un caine de paza excelent, insa poate fi galagios daca nu este invatat sa-si aplaneze latratul. 

Informatii generale

Micul Chihuahua (cantareste doar 2 kg) ofera proprietarului sau neastampar si loialitate nestirbita, alaturi de un chip expresiv, cu ochi mari si rotunzi, care oglindesc orice gand al animalului.
In ciuda multor atribute dragalase si ale dimensiunii mici ale acestora, cainii Chihuahua nu reprezinta o alegere buna pentru cuplurile care au copii. Este mai potrivit pentru a fi purtat in genti speciale pentru caini, deoarece acesta este atat de mic si de fragil, incat si cel mai bland copil il poate rani in joaca. Ei tind, de asemenea, sa fie foarte temperamentali si predispusi sa ciupeasca, sa apuce cu coltii si chiar sa muste, atunci cand se sperie sau se simt amenintati, sau atunci cand isi apara teritoriul. Unele dintre aceste tendinte pot fi remediate prin dresaj si socializare, realizate timpuriu.

Din pacate, multi proprietari le permit acestor caini sa devina niste mici tirani si sa manifeste un comportament inacceptabil, de altfel, pentru un caine mai mare. Acestia au nevoie de un dresaj delicat si intensiv inca de cand sunt pui, pentru a le corecta tendinta de a apuca cu coltii sau de a provoca alti caini. Ca si alti caini de talie mica, Chihuahua nu sunt constienti de marimea lor si nu ezita sa provoace un caine mult mai mare decat ei. De asemenea, acestia sunt dificil de dresat acasa, daca posesorul nu da dovada de multa determinare si rabdare.

Chihuahua sunt, de asemenea, foarte guralivi, si pot fi galagiosi in modul lor de a supraveghea intrusii reali sau imaginari care ii incalca teritoriul. Nu apreciaza strainii de niciun fel, rezervandu-si toata afectiunea pentru persoana aleasa, si uneori, si pentru restul familiei. Chihuahua exista sub forma a doua varietati: una cu blana scurta si una cu blana lunga. Blana scurta naparleste mai mult decat cea lunga, insa blana lunga necesita periaj zilnic pentru evitarea incalcirii si pentru inlaturarea firelor moarte. Dar, fiind un caine foarte mic, nu este vorba de multa blana, nici macar in cazul varietatii cu blana lunga.

Alte informatii pe scurt


Pentru expozitii, cainii din aceasta rasa nu ar trebui sa depaseasca greutatea de 3 kg, insa multi sunt mai mari de atat, reprezentand o alegere mai buna pentru familiile cu copii. Cei care cantaresc mai putin de 1,5 kg, prezinta adesea o durata de viata mai mica. Sa nu credeti ca acestor caini le place sa fie alintati si tinuti in brate. Sunt foarte siguri pe ei si au o atitudine demna de un terrier. Sunt foarte inteligenti si raspund bine la dresajul care foloseste tehnicile pozitive de stimulare, sub forma laudelor si a recompenselor.
Rasa Chihuahua poate prezenta orice culoare realista sau combinatie de culori ale blanii, inclusiv cafeniu, negru si bej, ciocolatiu si alb, albastrui si roscat. Evitati crescatorii care va cer mai multi bani pentru culorile presupuse a fi rare.
Chihuahua reprezinta cel mai cunoscut caine de poseta, caini toy transportati la inaltime in gentute chic, de catre vedete de televiziune sau personalitati importante. Cel mai popular caine Chihuahua detinut de o celebritate este catelusa Tinker Bell, care isi petrece zilele cuibarita in geanta renumitei Paris Hilton.

Temperament caine Chihuahua


Acesti caini sunt energici si vigilenti, cu o vointa proprie. Desi nu pot vorbi pe limba noastra, stiu sa ne transmita exact ceea ce isi doresc: de obicei, sa petreaca mult timp alaturi de persoana lor favorita. Chihuahua sunt, in general, devotati unei singure persoane din familie, si pot dezvolta o obsesie din dorinta de a proteja si de a petrece timp cu persoana respectiva. Acesti caini pot fi numiti si piranha de subsuoara. Daca sunt tinuti in brate, iar cineva se propie de cel care ii tine, acestia pot fi in stare de orice pentru a-si proteja stapanul, fie ca este necesar, sau nu.


In ciuda dimensiunilor mici, cainii Chihuahua sunt neinfricati, niciodata timorati sau anxiosi. Daca observati vreodata un astfel de caine tremurand, puteti considera ca o face din cauza frigului. De aceea, multi Chihuahua poarta pulover.
Acesti caini au reputatia de a fi rasfatati sau imposibil de dresat, dar acest lucru se intampla deoarece proprietarii lor nu fac niciun efort in acest sens. Ei sunt ca orice alt caine: trebuie sa li se impuna un program si niste reguli stricte, pentru a putea fi dresati in mod eficient. Sunt extrem de inteligenti.

Boli intalnite la cainele Chihuahua

Multi Chihahua au au parte de o viata lunga si sanatoasa, insa problemele de sanatate intalnite la aceasta rasa includ dificultati respiratorii cauzate de colaps traheal spontan, luxatii patelare, afectiuni oculare, insuficienta cardiaca congestiva si anumite afectiuni neurologice ce includ hidrocefalia (acumulare de lichide in interiorul si in jurul encefalului), lipofuscinoza neuronala ceroida (o afectiune in care pigmentii grasi din encefal cauzeaza pierderea progresiva a functiei cerebrale) si subluxatia atlanto-axiala (o deformitate a vertebrelor cervicale, care necesita corectare chirurgicala). Alte probleme frecvente ale acestei rase mai sunt obezitatea si afectiunile stomatologice cauzate de dimensiunile mici ale cavitatii bucale.
Luxatiile patelare reprezinta o problema ortopedica. Patela sau rotula majoritatii raselor mici, inclusiv in cazul rasei Chihuahua, se poate deplasa foarte usor, cauzand durere si schiopatura. in cazurile usoare, rotula se repozitioneaza imediat de la sine, insa in cazurile severe necesita corectare chirurgicala. Duceti cainele la veterinar pentru examinari regulate ale genunchilor, in special daca observati ca acesta schioapata sau topaie ca un iepure, in timp ce alearga. 

Ochii rotunzi si proeminenti reprezinta una dintre caracteristicile acestei rase, insa sunt predispusi la un numar de afectiuni oftalmologice congenitale, cat si la traumatisme frecvente.
Cainii Chihuahua prezinta frecvent ceea ce se numeste molera, sau fontanela deschisa, adica o mica portiune moale aflata sub pielea din zona fruntii, acolo unde placile osoase ale craniului inca nu au apucat sa fuzioneze. De obicei, aceasta zona se inchide si se intareste odata cu inaintarea in varsta, insa in cazul unor caini, molera nu se inchide niciodata complet. In timp ce multi astfel de caini pot duce o viata normala, altii pot suferi de hidrocefalie (acumulare de lichide in jurul creierului), care poate cauza crize epileptiforme si chiar deces, daca animalul nu beneficiaza de tratament. Un Chihuahua cu molera poate trai o viata absolut normala, insa va fi mai predispus traumatismelor craniene, nefiind un bun candidat pentru o familie cu copii energici sau cu caini mai mari si mai dinamici.
Acesti caini se mai pot naste cu un defect al ficatului, numit si sunt porto-sistemic, prin care sangele este deviat de la acest organ. Aceasta afectiune poate cauza o acumulare de toxine in organism, intarziere in crestere si poate fi fatala daca nu se intervine pe cale chirurgicala.
Chihuahua sunt caini dragalasi, insa fragili si predispusi problemelor medicale precum hipoglicemia (nivel scazut de glucoza in singe). Crescatorii cu prestigiu descurajeaza oamenii sa cumpere caini cu greutate cuprinsa intre 1 si 1,5 kg, deoarece nu se vor bucura mult timp de acestia.


Desi cainii Chihuahua sunt pretuiti pentru dimensiunile lor mici, adesea acestia sunt hraniti pana devin obezi. Scheletul lor nu este conceput sa sustina o greutate mai mare, si chiar si un surplus de cateva sute de grame poate reprezenta o povara semnificativa pentru animal. Asemeni tuturor cainilor, cei slabi presupun mult mai putine costuri cand vine vorba de veterinar. Mentinerea supla a unui Chihuahua prezinta o mare importanta in cazul luxatiei patelare.
Cavitatile orale mici cauzeaza probleme de dezvoltare a dintilor, prin lipsa de spatiu suficient. Este important ca acesti caini sa fie examinati frecvent de catre un veterinar, in ceea ce priveste partea de stomatologie, necesitand uneori extractia unor dinti pentru facilitarea dezvoltarii celorlalti.


Informatiile esentiale pentru ingrijirea cainilor Chihuahua


Acesti caini prezinta doua varietati ale blanii: scurta sau lunga. Cei cu blana scurta, matasoasa si lucioasa, prezinta un guler, o zona cu par mai lung si mai gros, in jurul gatului. Au o blana saracacioasa la nivelul capului si urechilor. Coada ar trebui sa fie stufoasa, nu golasa. Acestia naparlesc, insa cantitatea de par eliminata este aproape neglijabila. Periati-i blana saptamanal, folosind o manusa din cauciuc sau o perie moale, pentru a indeparta firele moarte si pentru a-i mentine sanatatea pielii si a blanii.
Chihuahua cu blana lunga reprezinta exprimarea unei gene recesive, ceea ce inseamna cu puiul trebuie sa mosteneasca aceasta gena de la ambii parinti, pentru ca aceasta sa se poata exprima, prin urmare, aceasta varietate nu este obtinuta atat de frecvent in cuiburi. Blana lunga si moale este dreapta sau usor ondulata, animalul prezentand un guler in jurul gatului, franjuri la nivelul urechilor, puf pe membre si coada stufoasa. Parul de pe restul corpului este la fel de scurt si de neted ca si cel al varietatii cu blana scurta. Cainii cu blana lunga sunt frumosi si usor de ingrijit, insa naparlesc sezonier.


Periati parul lung cu o perie moale, o data sau de doua ori pe saptamana. Folositi un pieptene metalic pentru descalcirea parului de pe urechi, membre si coada. Daca periati in mod regulat blana acestui caine, acesta nu ar trebui sa necesite bai prea frecvent. Daca isi petrece, totusi, mult timp pe mobilier sau in pat, il puteti imbaia chiar si de cateva ori pe saptamana. Folositi un sampon delicat cu pielea, special conceput pentru caini, si uscati-l bine, pentru a nu raci. Nu il lasati niciodata cu blana uda!
Curatati-i urechile cu o solutie recomandata de catre veterinar. Nu folositi betigase de bumbac in interiorul urechilor, deoarece acestea pot impinge in jos secretiile uscate. Stergeti conductul auditiv cu o bila de bumbac, pe care, insa, nu trebuie sa o introduceti in ureche la o adancime mai mare decat lungimea primei falange a degetului dvs.
Taiati-i unghiile in mod regulat, de obicei la fiecare doua saptamani. Nu ar trebui niciodata lasate atat de lungi incat sa produca zgomot la contactul cu parchetul.