Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

In ciuda reputatiei lor de animale de desert, pisicile nu tolereaza caldura excesiva mai bine decat oamenii. Pisicile se pot racori doar gafaind sau transpirand prin pernitele membrelor. Pe masura ce temperatura corporala creste, pisica va suferi epuizare termicasi, eventual, soc termic. Daca in acest caz temperatura corporala nu este scazuta rapid, se pot institui leziuni viscerale grave, sau chiar si moarte. 

Ce semne sa urmariti

Simptomele initiale ce indica in mod normal faptul ca excesul de caldura cauzeaza animalului discomfort (stres termic), includ:

  • Agitatie, in scopul gasirii unui loc racoros;
  • Gafaiala, transpiratia pernitelor, hipersalivatie, toaletare excesiva in scopul racoririi;
  • Temperatura rectala normala, sau usor crescuta.

Apoi, pe masura ce temperatura corporala a pisicii incepe sa creasca, semnele epuizarii termice incep sa devina evidente:

  • Respiratie si puls accelerate;
  • Inrosirea limbii si a buzelor;
  • Voma;
  • Letargie;
  • Mers impleticit, impiedicat;
  • Temperatura rectala mai mare de 40,5°C.

In cele din urma, temperatura corporala va fi suficient de mare pentru a cauza colapsul circulator al animalului si crize epileptiforme sau coma.

Cauze principale

Temperatura excesiva din mediu, cu sau fara exces de umiditate, si lipsa accesului la o zona umbrita sau la apa, vor duce in cele din urma la soc termic. 

Interventie imediata

Daca pisica este gasita in stare de inconstienta intr-un mediu foarte cald, introduceti-o in apa calaie (nu rece), avand grija sa-I mentineti gura si nasul deasupra apei. Plasati o punga de gheata sau de legume congelate intre membrele animalului, si duceti-va imediat pisica la veterinar. 

Daca animalul inca este constient, dar da semne de epuizare termica, duceti-l imediat intr-o zona racoroasa, umeziti-i blana cu apa rece si oferiti-i sa bea apa suficienta. Apoi, mergeti cu acesta la veterinar.

Daca pisica abia incepe sa prezinte semne ale stresului termic, mutati-o intr-o zona linistita si racoroasa, in care sa aiba acces la apa suficienta. Masurati temperatura animalului cu un termometru rectal, daca acest lucru este posibil fara riscuri: 

  • o temperatura cuprinsa intre 37,8°C si 39,5°C este normala sau usor ridicata;
  • o temperatura cuprinsa intre 39,5°C si 40°C este mai mare decat normal si indica nevoia ca animalul sa fie examinat de catre medic;
  • o temperatura ce depaseste 40,5°C poate ameninta viata animalului si necesita ingrijire imediata.

Ingrijire medicala

Diagnostic

Diagnosticul epuizarii termice se bazeaza pe o temperatura rectala ridicata (peste 40,5°C) si un istoric de a fi petrecut timp intr-un mediu foarte cald, impreuna cu simptome dintre cele enumerate mai sus. Medicul veterinar va dori sa examineze animalul pentru a exclude posibilitatea hipertermiei din cauza infectioasa.

Tratament

Pe langa masurile descrise mai sus, ce includ apa calaie si gheata, medicul veterinar va aplica animalului o branula prin care i se vor administra fluide la temperatura camerei. Acest lucru nu numai ca va ajuta la diminuarea temperaturii corporale a pisicii, ci va ajuta si la contracararea efectelor socului termic si la minimalizarea riscului de leziuni interne, care pot fi produse de temperatura excesiva.

Temperatura animalului va fi monitorizata frecvent, pana cand aceasta va incepe sa scada. Atunci cand ajunge la o valoare normala, efectele de racire vor fi diminuate treptat, pentru a fi prevenita racirea excesiva (hipotermia). Hipertermia prelungita poate duce la instalarea leziunilor interne si a insuficientei de organ, mai ales la nivelul creierului. Medicul va monitoriza animalul pana cand temperatura corporala a acestuia se stabilizeaza, putand fi astfel evaluat pentru existenta leziunilor interne. 

Alte cauze

Excesul de stres, anxietate sau efort fizic pot duce la hipertermie. Pisicile cu nas aplatizat (precum persanele) sau cele obeze nu tolereaza bine caldura si sunt mai predispuse la hipertermie. 

Ingrijirea pe termen scurt

Odata ce temperatura corporala s-a stabilizat, nu mai este necesar niciun tratament. Pot trece cateva zile pana la aparitia eventualelor simptome ale leziunilor interne, astfel ca daca pisica dvs. nu pare sa se fi recuperat complet dupa 2-3 zile de la eveniment, vorbiti cu medicul veterinar despre ingrijorarea dvs. Ar trebui urmat orice sfat oferit de catre acesta. 

Preventia

Asigurati-va ca animalul are intotdeauna acces la zone racoroase si umbrite, si la suficienta apa. Nu va lasati niciodata pisica inchisa singura in masina, sau in orice alt loc de unde sa nu se poata adaposti de soare sau caldura. Țineti-o in casa in zilele cainculare.