Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Exista mai multe motive potentiale pentru care pisica dvs. poate saliva, care pot varia de la o functie normala a corpului, cu un motiv minim de ingrijorare, pana la o problema de sanatate potential mai grava.  in timp ce salivarea usoara poate fi normala, trebuie sa urmariti salivarea excesiva sau spuma la gura.

Unele dintre cauzele inofensive ale salivarii pot fi excitatia sau cresterea apetitului. Pisicile pot, de asemenea, sa saliveze atunci cand li se administreaza medicamente cu gust amar sau cand mananca iarba matei. Cu toate acestea, pisicile, in general, nu saliveaza des, iar spuma la gura poate indica faptul ca ceva nu este in regula. Posibilele motive pentru spume la gura pot include urmatoarele.

  • Frica, anxietate sau emotie extrema
  • Boala dentara
  • Ingestia de substante toxice 
  • Epilepsie
  • Infectii virale

De ce apar spumele la gura la pisici

Salivarea ocazionala poate fi normala, dar salivarea in timp ce se afla intr-o stare de agitatie sau salivarea si spumele la gura in exces pot indica o problema mai grava legata de sanatate. Balele pot aparea, de asemenea, ca o reactie la starea mentala a pisicii dumneavoastra daca este speriata.  Balele si spumele la gura, atunci cand nu sunt asociate cu un eveniment psihosomatic, cum ar fi frica si anxietatea, pot fi o reactie la o boala sau la o ingestie toxica.       

Frica si anxietatea

Atunci cand spuma la gura este insotita de comportamente neregulate, cum ar fi ascunderea, toaletarea excesiva, distrugerea sau tremurul vizibil, pisica dumneavoastra ar putea sa se confrunte cu frica si anxietate.Anxietatea poate fi rezultatul unor stimuli necunoscuti, raspunsuri conditionate la evenimente traumatice sau, eventual, din cauza unei boli sau a unei raniri. Asigurarea unui mediu sigur si iubitor ajuta la reducerea situatiilor stresante care ar putea provoca anxietate. 

Boala dentara

Bolile dentare, cum ar fi gingivita, o boala parodontala cauzata de acumularea placii bacteriene, si resorbtia dentara sunt boli dentare comune care pot afecta pisicile, in special pe masura ce imbatranesc. Pisica dvs. poate deveni dezinteresata sa manance, ceea ce duce la pierderea in greutate, sau sa dea din cap impreuna cu salivarea excesiva si spumele la gura. Bolile dentare care afecteaza dintii si gingiile se datoreaza, in cea mai mare parte, alimentatiei pisicii dumneavoastra. Alimentele ramase pe dintii pisicii dumneavoastra vor cauza acumularea de placa, precum si asigurarea conditiilor pentru dezvoltarea bacteriilor.   

Ingestia de substante toxice

Balele si spumele la gura pot fi o reactie la ingestia unei toxine si pot fi insotite de greata si varsaturi. Multe produse de uz casnic sunt periculoase si chiar si unele produse pentru animale de companie pot provoca reactii daca pisica dvs. este foarte sensibila la produs sau daca il folositi incorect. Insecticidele pe baza de piretrina, adesea folosite in tratamentele impotriva puricilor si capuselor atat pentru pisici, cat si pentru caini, pot fi toxice pentru pisica dumneavoastra daca sunt ingerate si pot provoca salivare excesiva si spume la gura. 

Infectii virale

Desi este extrem de rar ca o pisica vaccinata sa dezvolte rabie, acest lucru este posibil, iar alte infectii virale pot provoca salivare excesiva sau spuma la gura la pisici, cum ar fi calicivirusul, o infectie a cailor respiratorii superioare similara racelii comune.

Ce trebuie sa faceti daca pisica dumneavoastra face spume la gura

Alte simptome si comportamente insotesc, de obicei, salivarea excesiva si spumele la gura. Un pic de saliva usoara poate sa nu fie nimic ingrijorator, dar daca observati un comportament agitat, lipsa poftei de mancare, varsaturi sau tremuraturi la pisica dumneavoastra, veti dori sa solicitati imediat asistenta medicala.  Exista multe cauze potentiale pentru salivare si cel mai bine este sa cautati sprijin din partea medicului veterinar pentru a identifica cel mai bun curs de actiune.  Medicul veterinar va efectua un examen fizic complet, va va intreba despre istoricul medical al pisicii dumneavoastra si despre contactul cu alte animale, precum si despre potentiale substante toxice pentru a determina cauza probabila a salivarii excesive. 

Medicul veterinar va va pune in vedere ca este nevoie de o curatare a dintilor pisicii dumneavoastra daca este diagnosticata o boala dentara. In unele cazuri, boala dentara avansata necesita indepartarea dintelui. 

Spumele la gura datorata ingerarii de toxine necesita ingrijire veterinara imediata si este bine sa aduceti o mostra din substanta despre care stiti sau credeti ca v-a otravit pisica. Daca se suspecteaza otravirea, pisicii dumneavoastra i se poate provoca voma sau i se poate administra carbune pentru a absorbi toxinele din stomac. In plus, pot fi administrate fluide intravenoase pentru a ajuta la refacerea pisicii dumneavoastra dupa ingerarea toxinei. 

In cazul in care se suspecteaza o infectie respiratorie, medicul veterinar poate solicita analize de sange si radiografii pentru a determina amploarea infectiei. In plus, medicul veterinar va dori sa stie daca pisica dumneavoastra a fost recent in contact cu alte pisici si va fi tinuta departe de alte animale de companie pe durata infectiei pentru a nu raspandi boala. Pot fi administrate lichide de refacere, precum si antibiotice pentru a preveni sau trata o infectie bacteriana secundara. Odihna, alimentatia adecvata si oxigenoterapia pot fi recomandate pentru a ajuta la combaterea unei infectii virale a cailor respiratorii superioare.

Prevenirea spumelor la gura

Puteti preveni multe dintre problemele de sanatate legate de spumele la gura prin practicarea unui comportament responsabil si prin mentinerea unui camin sigur pentru pisica dumneavoastra. Nu speriati si nu permiteti altora sa va sperie sau sa agite pisica in mod intentionat.  Asigurati un spatiu sigur si iubitor in care pisica dumneavoastra se simte in siguranta pentru a preveni problemele legate de frica si anxietate. 

Pe masura ce pisica dumneavoastra imbatraneste, se pot manifesta boli dentare comune. Curatarea anuala sau semestriala a dintilor va ajuta la mentinerea sanatatii gurii companionului dumneavoastra blanos.  Cu putina rabdare si cu instrumentele potrivite, puteti, de asemenea, sa periati zilnic dintii si gingiile pisicii dvs. pentru a ajuta la mentinerea gurii sale curate intre vizitele la cabinetul veterinar.  Nu folositi niciodata produse de curatare a dintilor facute pentru oameni, inclusiv pasta de dinti, deoarece poate fi toxica daca este inghitita. Hrana naturala pentru pisici cu concentratii mai mari de apa va ajuta, de asemenea, la mentinerea placii si a bacteriilor la un nivel scazut in gura pisicii dumneavoastra. 

 

Daca administrati un medicament impotriva puricilor si capuselor, asigurati-va ca este fabricat special pentru pisici si respectati instructiunile. Formulele facute pentru caini vor avea concentratii mai mari care pot fi toxice pentru pisica dumneavoastra. Cele mai multe medicamente topice sunt plasate pe gat, in spatele capului, unde pisica dumneavoastra nu le poate ingera prin toaletare, dar fiti atenti la toaletarea „altruista” daca aveti mai multe pisici sau chiar un caine pe care il tratati.