Vineri, Mai 10, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Este normal pentru caini sa se scarpine, din cand in cand, dar scarpinatul intens si brusc poate fi un semn al unei reactii alergice. Ca atare, este important sa determinati de ce cainele se scarpina pana se zgarie, mai ales in cazul unui comportament repetitiv, prelungit sau intens.

 

Ce trebuie sa urmariti?

 Un scarpinat intens, brusc cu zgarieturi, mai ales pentru o perioada prelungita de timp, in timpul noptii sau in timpul somnului ar trebui sa va puna mari semne de intrebare. Aceasta se poate manifesta ca prurit, muscaturi, lins si / sau mestecatul uneia sau mai multor parti ale corpului (in termeni tehnici definit ca "prurit").

Cauza primara

 Alergiile, acarienii, infectiile pielii si muscaturile de insecte sunt cele mai comune cauze ale scarpinaturilor intense.

Asistenta medicala imediata

Scarpinatul intens pana la zgariere poate duce la leziuni autoprovocate necontrolate sau, mai grav, in cazul unor reactii alergice, la soc anafilactic.

Ce trebuie sa fac?

Verificati pielea, mai ales in zonele afectate de prurit.

In cazul in care puteti identifica cauza mancarimii - ca  insecte sau paianjeni - indepartati-le.

Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate timp de aproximativ 15 minute poate ameliora semnificativ starea.

Anumite sampoane pot fi de un oarecare ajutor temporar, in multe cazuri.

In cazul in care scarpinarea cainelui este intensa, este necesar sa se administreze un antihistaminic si de aceea este nevoie prezentarea de urgenta la un cabinet veterinar. Daca situatia se inrautateste rapid puteti cumpara un antihistaminic injectabil de la cea mai apropiata farmacie si, dupa ce va consultati cu medicul veterinar puteti sa-l administrati de urgenta, urmand sa va duceti imediat la cabinetul veterinar.

In cazul in care scarpinatul continua, sau se inrautateste fara nici o cauza aparenta, duceti imediat cainele la medicul veterinar pentru un examen complet si teste de laborator de baza.

Diagnostic

Diagnosticul implica invariabil un raclat al pielii sau al petelor, tampoane speciale pentru urechi si alte metode specifice pentru analiza pielii si a potentialilor paraziti sau agenti infectiosi. Se poate realiza si un test alergic cutanat.

Tratament

Tratamentul pentru zgarieturi, mancarime, mestecat, lingere, muscare (in general definite ca prurit) necesita un diagnostic initial. Numai atunci se poate determina abordarea corecta a tratamentului. Tratamentul poate include, de la sampoane speciale, unguente, creme cu antibiotice, antifungice pana la tratamente cu antiparazitare si imunosupresoare (cum ar fi corticosteroizi si cysclosporine). Se pot aplica restrictii alimentare si/sau protocoale de hiposensibilizare. 

Profilaxie

Puricii si unii acarieni pot fi preveniti cu o varietate de medicamente prescrise de medici. Adresati-va medicului veterinar pentru un produs si / sau pentru recomandarea medicamentului corect. In caz contrar, alergiile nu au mijloace specifice de prevenire si nu puteti lupta corect cu acestea.