Duminică, Mai 12, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Encefalita poate sa apara singura sau impreuna cu meningita, care este recunoscuta ca fiind inflamatia meningelor, meningele cuprinzand membranele care inconjoara creierul si maduva spinarii, si/sau mielita, sau inflamatia maduvei spinarii in sine. Encefalita este cel mai probabil sa fie intalnita la un caine tanar sau adult si are o incidenta mai mare la urmatoarele rase: Chihuahua, Yorkshire Terrier, Maltez, Pug si Pointeri germani cu par scurt.

Encefalita este starea de inflamatie a creierului unui caine. Inflamatia creierului apare atunci cand sistemul imunitar al cainelui ataca propriul creier.

Simptomele de inflamatie a creierului la caini

Simptomele inflamatiei cerebrale variaza in functie de zona creierului afectata. Aparitia simptomelor este brusca si progreseaza rapid.

  • Febra
  • Durere
  • Crize convulsive
  • Diminuarea dimensiunii pupilei
  • Dimensiunea inegala a pupilelor
  • Modificari comportamentale
  • Depresie
  • Pierderea echilibrului
  • Poticnire
  • Orbire
  • Scaderea capacitatii de reactie
  • Inclinarea capului
  • Paralizia fetei
  • Miscari necoordonate
  • Circulatie excesiva

Cauzele inflamatiei cerebrale la caini

Cauzele infectioase ale inflamatiei cerebrale sunt mai putin frecvente. Acestea includ bacterii, virusuri (cum ar fi Maladia Carre, rabia si parvovirusul), infectii fungice (cum ar fi aspergiloza, histoplasmoza si blastomicoza), protozoare, rickettsia, complicatii ale vaccinurilor si infectii parazitare (cum ar fi febra patata Rocky Mountains si ehrlichioza).

Cauzele neinfectioase ale inflamatiei cerebrale sunt cele semnificativ mai frecvente. Unele sunt idiopatice, ceea ce inseamna ca nu exista o cauza cunoscuta. Toate sunt boli autoimune, in care sistemul imunitar se ataca singur.

Diagnosticarea inflamatiei cerebrale la caini

Raportarea amanuntita a debutului si a amplorii simptomelor cainelui dumneavoastra va ajuta mult la diagnosticare. Asigurati-va ca includeti orice leziuni sau incidente recente care ar putea oferi o explicatie alternativa pentru schimbarile de comportament ale cainelui dumneavoastra. Medicul veterinar va efectua o examinare extrem de amanuntita (examen fizic), un profil chimic al sangelui, un hemoleucograma completa si o analiza de urina. Rezultatele acestor teste vor dezvalui posibilele cauze infectioase ale inflamatiei cerebrale, incepand cu o scadere a numarului de celule albe din sange care indica o infectie.

Structura si functionarea creierului cainelui dvs. vor fi evaluate cu ajutorul RMN-urilor si CT-urilor, iar lichidul cefalorahidian poate fi prelevat si trimis la un laborator pentru analize de specialitate. Imagistica va dezvalui inflamatia prin densitatea necaracteristica a materiei albe din creierul cainelui dumneavoastra, precum si orice asimetrie. Aceste teste vor fi de obicei suficiente pentru a obtine un diagnostic pozitiv de inflamatie cerebrala; totusi, in unele cazuri, analiza unei probe de tesut cerebral poate fi singura modalitate de a confirma diagnosticul. Extragerea unei mostre de tesut cerebral de la cainele dumneavoastra poate fi periculoasa si poate fi efectuata numai de catre un specialist.

Tratamentul inflamatiei cerebrale la caini

Tratamentul pentru inflamatia creierului poate varia iar accentul initial va fi pus pe reducerea severitatii simptomelor. Cainele dumneavoastra poate necesita spitalizare si ingrijire intensiva pentru stabilizare. In cazul inflamatiei cerebrale cauzate de o infectie, cauza care sta la baza acesteia va fi tratata individual, adesea prin antibiotice individualizate. Tratamentul inflamatiei cerebrale propriu-zise consta in medicatie menita sa diminueze inflamatia si sa suprime sistemul imunitar, cum ar fi prednisonul, arabinosida de citosina, ciclosporina, azatioprina, leflunomida si procarbazina.

Recuperarea inflamatiei cerebrale la caini

Medicul veterinar va va ajuta sa stabiliti prognosticul individual al cainelui dumneavoastra, deoarece recuperarea va fi direct corelata cu cauza afectiunii, precum si cu severitatea prin inflamatie, asa cum a fost stabilita de catre specialist. Tratamentul poate controla simptomele majoritatii cainilor in decurs de o luna sau doua; cu toate acestea, la multi caini, simptomele se reiau daca se inceteaza medicatia. Din acest motiv, este posibil ca afectiunea cainelui dumneavoastra sa necesite un management pe termen lung sau pe toata durata vietii.

Indiferent de prognosticul cainelui dumneavoastra, va trebui sa va intoarceti la medicul veterinar pentru o urmarire si o monitorizare regulata a starii cainelui dumneavoastra si a metodei de tratament.