Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Este important sa precizam ca un caz moderat nu va avea toate simptomele specifice. Este insa important sa cautati ajutor pentru cainele dvs, atunci cand apar unele din simptomele descrise in acest articol. Ascultati-va instinctul, dvoastra va cunoasteti cel mai bine patrupedul. Daca aveti impresia ca sufera de hipotermie, bagati-l in casa, incepeti tratamentul si sunati medicul veterinar, daca simptomele nu se imbunatesc. 

Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului cainelui este sub 37oC. Cainii mici, slabi, foarte tineri sau cei in varsta sunt cei mai expusi riscului. Orice rasa poate fi victima hipotermiei, dar rasele toy si cainii cu blana scurta sunt mai sensibili. Cainii cu o hipoglicemie preexistenta sau hipotiroidism sunt de asemenea, considerati a fi mai amenintati. 

Simptomele hipotermiei la caini

  • Tremuraturi (uneori violente)
  • Respiratie superficiala
  • Slabiciune
  • Tensiune arteriala scazuta
  • Pupile dilatate
  • Rigiditate musculare
  • Privire goala
  • Gingii palide sau albastru/violet
  • Apatie
  • Coma

Tipuri de hipotermie la caini

  • Usoare - cazurile usoare pot fi tratate acasa.
  • Moderate - cazurile moderate pot, de asemenea sa fie tratate cu succes acasa, dar proprietarul animalului de companie poate decide, in unele cazuri sa solicite indrumare profesionala. 
  • Severe- In cazurile grave, cainele are nevoie de ajutorul imediat al unui medic veterinar, deoarece viata sa este in pericol. 

Cauzele hipotermiei la caini

Hipotermia poate avea loc atunci cand cainele dvoastra este expus la termperaturi scazute, in special extreme. Trebuie sa fiti atent atunci cand va lasati cainele afara in timpul iernii. Se poate intampla chiar si cainilor care sunt lasati in normal afara, mai ales daca nu au un adapost potrivit, ferit de umezeala si frig. O blanita matuita nu ofera aceeasi protectie ca o blana ingrijita. Blana matuita, incalcita sau uda permite vantului si frigului sa ajunga la piele cainelui. Cainii care ies din operatie pot suferi de hipotermie daca personalul medical nu ia masuri adecvate. Asezarea unui caine pe o masa rece pentru o interventie chirurgicala, fara o bariera termica- precum un prosop sau o saltea speciala, paote duce la hipotermie. Este recomandat ca patrupezii sa fie acoperiti cu un prosop sau o paturica calda in timpul operatiei. In functie de perioada de timp in care cainele trebuie sa fie sub anestezie, personalul poate lua in considerare sticle cu apa calda sub membre sau in zona abdomenului. Hipotermia poate avea loc si in cazul in care personalul medical este prea zelos cu solutia de scrub, atunci cand il pregatesc de operatie. Uneori se folosesc paduri speciale de incalzire pentru a evita hipotermia indusa de procedurile chirurgicale. 

Diagnosticul hipotermiei la caini

Atunci cand suspectati ca patrupedul dvs sufera de hipotermie, discutia cu medicul veterinar legata de evenimentele care au condus la aceasta stare este extrem de importanta. Trebuie sa ii spuneti acestuia detalii legate de bolile recente, de medicamentele pe care i le administrati, daca este cazul, modificarile dietetice, anomaluule comportamentale precum si istoricul vaccinarii. Observarea semnelor clinice precum frisoanele sau respiratia superficiala, poate ajuta medicul sa puna diagnosticul de hipotermie. Desigur, acesta afectiune poate aparea si atunci cand un animal de companie este sub anestezie, in aceste cazuri, echipa medicala trebuind sa monitorizeze toate semnele vitale. Citirea temperaturii animalului dvs de companie va indica nivelul de hipotermie, permitand un tratament rapid si stabilirea temperaturii corporale adecvate. 

Tratamentul hipotermiei la caini

Hipotermiile usoare sau moderate pot fi tratate acasa. Pentru a te asigura ca procedezi corect, poti cere sfatul unui medic veterinar. Exista probabilitatea sa fii chemat cu patrupedul la cabinet, daca simptomele nu se imbunatatesc. Exact ca si in cazul oamenilor, este important sa incalziti incet corpul. Nu incercati sa tratati cainele pentru hipotermie afara. Aduceti cainele inc asa si infasurati-l intr-o patura calda sau intr-un prosop. Puteti pune un pad de incalzire, o sticla cu apa incalzita sau chiar o puna cu orez langa animalul dvoastra pentru caldura. Infasurati orice puneti langa cainele dvs cu un prosop, pentru a evita arderea. Un uscator de par poate fi util daca cainele este ud. Asigurati-va ca ati setat uscatorul pe treapta cea mai mica, sau daca aveti, folositi un uscator special pentru caini, care nu are caldura. Este imperativ sa evitati arsurile cainelui, in timp ce incercati sa il incalziti. Puteti oferi cainelui dvs apa calda pentru a bea, cu putina miere sau zahar in ea. Disponibilitatea lui de a bea va fi, de asemenea, in indiciu al starii sale. Cel mai bine este sa nu amanati sau sa incercati sa incalziti animalul de companie daca este lipsit de reactie sau nu raspunde la stimuli deloc. Este nevoie de ingrijire de urgenta. Cazurile severe de hipotermie vor necesita o vizita la o clinica veterinara de urgenta pentru monitorizare, oxigen, terapie de sustinere (paduri de incazlire speciale sau paturi termice folosite cu atentie) si lichide intravenoase incalzite. Daca este necesar, pot fi evaluate si leziunile tisulare. 

Recuperarea dupa hipotermia la caini

Recuperarea dupa hipotermie depinde gravitatea cazului. Desi experienta poate fi traumatizanta atat pentru caine, cat si pentru proprietar, majoritatea cainilor se recupereaza bine. Masurile preventive pot elimina in mod eficient recurenta. Daca obisnuiti sa va luati cainele in drumetii, asugurati-va ca are protectie pentru labute, precum si un pulover sau hainuta de iarna. Daca aveti un caine pe care il tineti afara, asigurati-va ca acesta are o cusca izolata, ferita de vant si fenomene extreme. Ingrijiti blana cainelui, astfel incat aceasta sa nu devina o problema, atunci cand vremea este nefavorabila. Intrebati medicul veterinar, daca aveti nelamuriti, despre masurile de precautie pe care el si echipa medicala le iau atunci cand animalul de companie este supus unei interventii chirurgicale, mai ales daca aveti un catel slab sau in varsta.