Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Dilatatia si torsiunea gastrica reprezinta urgente medicale, ce necesita internare si tratament imediat. Boala apare mai frecvent la cainii de talie mare. Daca observi simptomele dilatatiei sau torsiunii gastrice la caine, este impetuos necesar sa mergi de urgenta cu acesta la medicul veterinar. Daca cainele este greu de transportat, pune-l pe partea dreapta, cu capul si toracele mai sus decat restul corpului, astfel incat sa formeze un unghi de 30 de grade si cheama o ambulanta veterinara. 

Dilatatia-torsiune gastrica (DGV) ,cunoscuta si altfel sub denumirea de „dilatatia”, „torsiune stomac” sau „stomac rasucit”. Nu se cunoaste cauza afectiunii. Poate avea consecinte tragice cu sfarsit letal in doua pana la trei ore de la instalarea simptomelor. Dilatatia stomacului este datorata acumularii rapide de gaz . In cele din urma, stomacul destins se roteste in jurul ligamentelor sale de sustinere rezultand cresterea gazelor la nivelul sau si hipoperfuzie celulara. Acest organ destins preseaza asupra toracelui ingreunand respiratia cainelui, compreseaza asupra venelor de calibru mare de la nivelul abdomenului si impiedicarea reintoarcerii venoase la inima. Aceste fenomene respiratorii si circulatorii pot duce la colaps si moarte daca tratamentul nu este instituit in timp util.

Care sunt simptomele dilatatiei-torsiunii gastrice?

Simptomele includ urmatoarele:

  • distensia abdomenului (daca abdomenul devine sub presiune diagnosticul este sigur)
  • pierderea apetitului
  • eructatii frecvente
  • durere abdominala
  • agitatie
  • posibil colaps

Tratamentul in dilatatie-torsiune gastrica este reusit in procent de pana la 70% daca proprietarul recunoaste devreme semnele bolii. Cea mai importanta manifestare este distensia abdominala.

Ce tratament este necesar?

Tratamentul incepe cu administrarea intravenoasa rapida de terapie cu fluide (pentru a reinlocui pierderea de lichid si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine) si decompresia abdomenului destins. Decompresia stomacului plin cu gaze se realizeaza de obicei prin punctia peretelui abdominal sau angajarea unei sonde prin cavitatea bucala. Tratamentul medicamentos necesita administrarea de antibiotice, substante care sa previna socul si necroza stomacului.

Cand pacientul este stabil se va recurge la metoda chirurgicala pentru revenirea stomacului in pozitie normala, realizata de catre medicul veterinar si va necesita anestezie. Medicul veterinar va efectua o tehnica de sutura a stomacului la peretele intestinal pentru a preveni reumplerea cu aer a acestuia. Aceasta manopera este denumita „gastropexie”. Fara aceasta tehnica probabilitatea de reaparitie a distensiei gastrice este de 80%. Daca in timpul operatiei chirurgicale se releva numeroase portiuni de tesut mort, sansa de supravietuire postoperatorie este foarte mica. Din pacate, in aceste cazuri medicul veterinar  poate recomanda eutanasia cainelui ce se afla pe masa de operatie de vreme ce acesta este sub actiunea anestezicelor si suferinta acestuia este diminuata.

Care este prognosticul?

Perioada post-operatorie a aceste afectiuni prezinta numeroase riscuri. Aritmiile sunt comune post operator si in acez caz sunt la fel de riscante precum ulcerele severe sau perforatii ale mucoasei gastrice sau intestinale, leziunile la nivelul pancreasului sau ficatului, infectiile sau afectiunile de coagulare. Din aceste motive, pacientul va ramane sub observatie cateva zile dupa interventia chirurgicala.

Cum se poate preveni dilatatia si torsiunea gastrica?

Preventia aceste afectiuni este dificila deoarece factorul sau factorii care o cauzeaza nu sunt complet cunoscuti. Totusi, exista cativa factori predispozanti cunoscuti incriminati in etiologia afectiunii.

Minimalizarea aparitiei dilatatiei-torsiunii gastrice a fost observata in urma evitarii sau controlului urmatorilor factori de risc:

  • simptomele de DGV in special intalnite la rasele de caini cu talie mare, abdomen adanc. Rasele de caini cu aceasta conformatie sunt predispuse acestei boli, printre aceste se numara: Marele Danez, Saint Bernard, Weimaraners, Irish Setter, Doberman si Ciobanesc German, etc.
  • consumul unei singure mese pe zi duce la o crestere in dimensiuni a stomacului comparativ cu divizarea hranei in doua mese
  • consumul rapid al hranei
  • temperament vioi
  • exercitiu fizic dupa consumul hranei
  • caini predispusi genetic