Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Diabetul cu corpi cetonici este descris în termeni veterinari și ca cetoacidoză diabetică sau CAD. Este o complicație severă a diabetului zaharat. Excesul de corpi cetonici duce la acidoză și anomalii electrolitice, care pot duce la o situație de criză pentru câinele dumneavoastră. Dacă este lăsată într-o stare netratată, această afecțiune poate fi și va fi fatală.

Cetoacidoza diabetică este o urgență medicală care apare atunci când nu există suficientă insulină în organism pentru a controla nivelul de zahăr din sânge (glucoză).  Insulina poate fi, de asemenea, împiedicată să funcționeze normal din cauza altor hormoni eliberați ca urmare a anumitor boli. Organismul nu poate utiliza glucoza în mod corespunzător fără insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge devine foarte ridicat, iar organismul creează corpuri cetonice din grăsime ca sursă de combustibil de urgență. Deși este în regulă în caz de urgență, dacă nu se restabilește reglarea glucozei, nivelurile de cetonă cresc, ceea ce duce la o schimbare a echilibrului acido-bazic al organismului. Organismul devine mai acid (acidoză) și nu mai poate menține un echilibru corespunzător al fluidelor. Echilibrul electrolitic (mineral) devine perturbat, ceea ce poate duce la ritmuri cardiace anormale și la o funcție musculară anormală. Dacă nu este tratată, cetoacidoza diabetică este fatală.

Cum a apărut această complicație

Dacă un câine diabetic suferă un eveniment de stres de orice fel, organismul secretă hormoni de stres care interferează cu activitatea adecvată a insulinei. Exemple de evenimente de stres care pot duce la cetoacidoză diabetică includ infecții, inflamații și boli de inimă.

Care sunt semnele cetoacidozei diabetice?

Semnele cetoacidozei diabetice includ:

  • sete excesivă
  • urinare crescută
  • letargie
  • slăbiciune
  • vărsături
  • creșterea frecvenței respiratorii
  • scăderea apetitului
  • pierdere în greutate (neplanificată) cu pierdere de greutate musculară
  • deshidratare
  • blană neîngrijită

Aceleași semne pot apărea și în cazul altor afecțiuni medicale, așa că este important ca medicul veterinar să efectueze testele de diagnosticare adecvate pentru a determina dacă cetoacidoza diabetică este cu adevărat problema în cauză.

Există complicații care pot apărea secundar cetoacidozei diabetice?

Din nefericire, există mai multe afecțiuni potențial grave care pot apărea împreună cu cetoacidoza diabetică sau secundar acesteia, inclusiv:

  • niveluri persistent scăzute de potasiu
  • nivel scăzut de zahăr în sânge
  • niveluri scăzute ale fosforului
  • umflarea creierului
  • lichid în plămâni
  • insuficiență cardiacă
  • insuficiență renală

Diagnosticarea diabetului cu corpuri cetonice la câini

Tratamentul prompt și agresiv este necesar pentru cazurile netratate de CAD din cauza diversității de complicații care rezultă din cazurile netratate. Medicul veterinar va folosi diverse metode pentru a diagnostica diabetul cu cetone, începând cu un istoric complet al constatărilor descrise de dumneavoastră. Este important să transmiteți toate simptomele și caracteristicile comportamentale observate în ultima vreme.

Faptul că animalul dumneavoastră de companie a fost deja diagnosticat cu diabet va fi, de asemenea, un aspect important pentru medicul veterinar. Verificarea cetonilor implică o analiză standard a urinei. O cultură de urină este un instrument relevant, de asemenea, deoarece infecțiile tractului urinar sunt foarte frecvente la pacienții care au CAD.

O analiză completă a sângelui este esențială. Medicul veterinar va verifica dacă există concentrații serice reduse de bicarbonat și concentrații serice ridicate de glucoză și va verifica valorile serice ale rinichilor, măsurătorile enzimelor pancreatice și nivelurile de electroliți. Se vor face măsurători ale dioxidului de carbon venos și ale creșterii gazelor din sânge.

Este probabil să se efectueze un test al funcției hepatice, precum și o radiografie toracică și o ecografie abdominală. Medicul veterinar va asculta pentru un suflu cardiac și sunete pulmonare neobișnuite. Este posibil să găsească anomalii ale pielii sau cataractă, ambele semne comune ale CAD.

Tratamentul diabetului cu corpuri cetonice la câini

Tratamentul diabetului ușor cu corpuri cetonice va varia față de tratamentul unui caz sever. Adesea, câinii care au o criză gravă ca urmare a cetonilor vor fi foarte bolnavi și, în multe cazuri, aproape de moarte.

Un câine care pare sănătos sau care are simptome minime poate prezenta un nivel ridicat de glucoză serică și cetone în urină. Adesea, tratamentul pentru CAD ușoară este o terapie cu insulină regulată sub formă de injecții de insulină cu acțiune scurtă pentru a readuce nivelul seric al glucozei. Acest lucru poate dura câteva zile, dar prognosticul este bun.

Atunci când tratează CAD severă, medicii veterinari trebuie să adopte o abordare mai agresivă. Este extrem de important să se diagnosticheze și să se trateze orice cauză de bază care ar putea contribui la apariția crizei. Câinii aflați într-o situație de urgență vor fi spitalizați, în general pentru o perioadă de cinci-șase zile. Tratamentul agresiv va începe cu fluide intravenoase, care s-au dovedit a aduce o îmbunătățire rapidă a stării câinilor care suferă de CAD. Echilibrarea nivelului de electroliți este al doilea pas, foarte important. Se administrează suplimente de fosfat și potasiu. Medicul veterinar poate alege să administreze bicarbonat pentru a corecta tulburările pe bază de acizi.

Nivelurile de glucoză vor fi ajustate treptat. Se administrează insulină cristalină obișnuită, care este forma cu cea mai scurtă acțiune.

Glicemia va fi măsurată la fiecare două până la patru ore de la începutul tratamentului. Medicul veterinar vă va monitoriza cu atenție animalul de companie, deoarece pot apărea complicații precum hipoglicemia, umflarea creierului și anemia. Odată ce câinele dumneavoastră este stabilizat, se va administra o insulină cu acțiune mai lungă.

Antibioticele pot fi administrate pentru a trata infecția, chiar dacă nu a fost încă identificată. Se pot administra medicamente pentru a încuraja volumul de urină, cu un cateter introdus pentru a urmări mai ușor producția de urină. Semnele vitale vor fi atent auditate și, adesea, se face o electrocardiogramă.

Recuperarea după CAD

Prognosticul pentru CAD este bun, dar, bineînțeles, depinde de prezența unei boli de bază și de faptul că aceasta poate fi tratată cu succes. S-a raportat că mulți câini spitalizați cu această afecțiune vor putea merge acasă și se vor putea bucura de o viață productivă. Trebuie remarcat faptul că 70% dintre câini care au suferit de CAD au avut o recidivă. Prin urmare, urmărirea semnelor de probleme trebuie să facă parte din regimul de îngrijire a animalelor de companie. Se va recomanda verificarea nivelului de insulină și comunicarea cu medicul veterinar în mod regulat. Câinele dumneavoastră ar trebui să aibă o dietă săracă în grăsimi, cu un nivel ridicat de fibre și carbohidrați complecși.

Cum pot preveni cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică pune viața câinelui în pericol, așa că este important să o preveniți. Cel mai important pas în prevenție este asigurarea unei doze corecte de insulină. Importanța monitorizării la domiciliu a nivelului de glucoză din sânge nu poate fi subliniată îndeajuns. Dacă nu efectuați încă monitorizarea la domiciliu a glicemiei, medicul veterinar curant vă poate ajuta să începeți. Proba de sânge necesară este foarte mică - doar o picătură mică de sânge - iar acul micuț care este folosit nu vă va răni câinele. Majoritatea câinilor abia dacă observă înțepătura.

Medicul dumneavoastră veterinar vă va îndruma cu privire la frecvența cu care trebuie să faceți măsurătorile, la momentul în care trebuie să raportați rezultatele la cabinet și vă va explica cum sunt interpretate valorile pentru a lua decizii privind modificarea dozei de insulină a câinelui dumneavoastră.

Dacă faceți deja monitorizarea la domiciliu a nivelului glicemiei câinelui dumneavoastră, medicul veterinar vă va îndruma cu privire la frecvența cu care trebuie să verificați nivelul glicemiei odată ce câinele se întoarce acasă. Cheia pentru a preveni reapariția cetoacidozei diabetice este să fiți foarte atenți la nivelurile de glucoză ale câinelui dumneavoastră atât pe parcursul zilei, cât și la modelul nivelurilor sale de glucoză din sânge pe parcursul a mai multe zile sau săptămâni. Pe măsură ce raportați nivelurile de glucoză, medicul veterinar vă va putea ajuta să reglați cu precizie dozele de insulină ale câinelui dumneavoastră și să pregătiți terenul pentru a preveni reapariția acestei crize.