Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata serios in calcul.

Sangele in voma ar putea fi un  de culoare rosu deschis sau inchis si culoagulat, care seamana cu zatul de cafea. Ar putea fi doar pete de sange sau o cantitate mai mare. De asemenea, spuma sau mucusul ar putea fi prezente. Este posibil ca animalul sa verse sange dar in rest sa se comporte normal.

Animalul dvs. de companie ar putea exprima de asemenea si simptome suplimentare precum

  • diareea,
  • febra si
  • sangele in materiile fecale.

Materiile fecale de culoare inchisa sunt des intalnite la multi caini, deci o culoare inchisa nu inseamna automat prezenta sangelui. Pentru a determina prezenta sangelui in materiile fecale de culoare inchisa, ati putea pune fecalele pe un prosop de hartie si sa cautati culoarea rosie.

Daca sangele din voma este de culoare deschisa, in special daca sunt doar cateva pete, cainele ar putea sa nu vomite sange deloc de fapt. Ar trebui sa verificati intai daca nu are o taietura sau o plaga la nivell cavitatii bucale sau alte probleme dentare care ar putea cauza combinarea sangelui cu voma.

Exista de asemeena posibilitatea ca sursa sangelui sa nu fie gastrointestinala, ci de fapt, sa fie ingerata din alta parte (precum tractul respirator) si apoi regurgitata. Nu exista intotdeauna un simptom care sa acompanieze aceasta problema, dar tusea, stranutul si sangerarile nazale ar putea sa apara in acest caz.

Cauzele posibile ale vomitarii sangelui la caini includ:

  • ulcerele gastrointestinale,
  • medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene - NSAID,
  • ingestia de corpi straini, toxine sau otravuri,
  • coagulopatii (tulburari de coagulare ale sangelui),
  • leziuni,
  • infectii,
  • cancer,
  • tulburari autoimune,
  • sindromul iritabil al intestinului.

In functie de cauza, vomitarea sangelui la caini este o problema moderata spre severa si un medic veterinar ar puteabui consultat.

De ce apare voma cu sange la caini

Exista mai multe motive pentru care un caine ar putea vomita sange, dar cele mai comune au legatura cu

  • ulcere ale stomacului sau ale intestinului
  • cu ingerarea de corpi straini, toxine sau otravuri sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
  • cu tulburarile de coagulare sangvina,
  • cu boli sau leziuni renale si
  • cu cancerul gastrointestinal.

Ulcerele gastrointestinale

Ulcerele stomacului si cele intestinale sunt leziuni induse de acid care rezulta din ruptura mucoasei. Aceste tipuri de ulcere pot fi cauzate de bolile hepatice, neoplazie (cresterea anormala a tesutului) si de administrarea NSAID.

Ingestia

Medicamentele aniinflamatoare nesteroidiene (NSAID) sunt de obicei prescrise pentru durere si inflamatie (de exemplu, aspirina). Tulburarea functiei gastrointestinale este una dintre cele mai comune efecte adverse, deci asigurati-va ca medicul dvs. veterinar stie faptul ca animalul are un istoric al vomitarii, diareei, sau ale bolii hepatice sau renale. Specificati-i medicului veterinar toate medicamentele pe care cainele le ia si asigurati-va ca nu combinati mai mult de un NSAID.

Corpii straini sunt relativi rari ca si cauza a vomitarii cu sange, desi deseori acesta este printre primele lucruri pe care proprietarii le iau in considerare.

Substantele toxice pot dauna tractului gastrointestinal, organelor, sistemului nervos central si sa afecteze abilitatea de coagulare a sangelui.

Boala si leziunile

O cauza principala a vomitarii sangelui este coagulopatia, sau tulburarea de coagulare sangvina. In timp ce nu trebuie sa fie rezultatul unui traumatism fizic, acesta poate sa apara in urma unei leziuni sau a unor proceduri medicale. De obicei vor fi simptome concomitente, precum sangerarile nazale sau acumularea de sange in cavitatile corporale sau in piele (puncte mici rosii sau violet). Leziunile, procedurile chirurgicale nepotrivite si diversele afectiuni (precum cele hepatice si cele renale) pot cauza vomitarea sangelui la caine. Daca o problema medicala conduce la o infectie, ar putea sa apara vomitarea cu sange si ar putea fi necesara si tratarea acesteia.

Tumorile caneroase ale stomacului, esofagului, pielii si ale altor zone corporale sunt importante ca si cauze posibile ale vomitarii cu sange.

Ce trebuie sa faceti cand cainele dvs. varsa cu sange

In cazul in care cainele varsa cu sange, consultati medicul dvs. veterinar. In functie de circumstante si de istoricul medical al pacientului, medicul veterinar ar putea dori sa faca o programare imediata. Cu cat puteti oferi mai multe informatii medicului veterinar in ceea ce priveste cainele, cu atat este mai bine. Istoricul medical, medicamentele, expunerea la toxine sau corpi straini, comportamentele si informatiile cu privire la sanatatea generala (hrana si digestia), pot oferi indicii vitale pentre stabilirea cauzei. Medicul veterinar va realiza teste de sange pentru a verifica prezenta coagulopatiei, a anemiei, a nivelurilor crescute de celule sangvine albe (ce indica infectia) si a altor boli, precum afectiunea hepatica sau cea renala.

De asemenea, ar putea fi realizata o analiza a urinei. La acest moment, daca nu este o pierdere severa de sange si medicul veterinar este sigur pe cauza, acesta ar putea incepe imediat terapia medicala. In cazul in care cauza este inca necunoscuta sau starea pacientului nu s-a imbunatatit dupa 5-7 zile de tratament medical, se vor realiza si teste suplimentare.

Medicul veterinar ar putea realiza apoi radiografii pentru a verifica prezenta maselor sau a ulcerelor. In cazul in care cauza inca nu poate fi determinata, se poate realiza o gastroduodenoscopie pentru a determina locatiile si gradul de operabilitate a ulcerelor si a tumorilor. Chirurgia exploratorie va fi urmatoarea recomandare in cazul in care cauza este inca necunoscuta. Asigurarea hidratarii pacientului va fi primul tratament realizat de catre veterinar, iar acest lucru ar putea include administrarea fluidelor intravenos si a electrolitilor.

Medicul veterinar ar putea prescrie de asemeena si antiemetice (medicamente anti-greata si anti-voma). Daca NSAID sunt suspicionate, ele ar trebui intrerupte imediat. Daca un ulcer este determinat ca fiind cauza, medicul veterinar va prescrie antiacide. El sau ea va folosi carbune activ daca otrava sau supradozarea este suspectata. In cazul unei infectii, medicul veterinar va prescrie fie antibiotice pentru infectia bacteriana, fie va trata simptomele unei infectii virale. Interventia chirurgicala ar putea fi necesara pentru corpii straini, tumori si leziunile interne. Chimioterapia ar putea fi recomandata pentru cancerul gastrointestinal.

Pentru cainii cu probleme autoimune, o dieta stricta recomandata de catre medicul veterinar va ajuta la evitarea alergenilor din hrana. Nu exista remedii adecvate in casa pentru un caine care varsa cu sange, decat daca acestea sunt recomandate de catre medic. Chiar daca exista o cantitate mica de sange sau problema nu pare chiar atat de serioasa, este recomandat totusi sa contactati medicul veterinar pentru a va asigura ca nu pune in pericol viata animalului.

Preventia varsaturilor cu sange

Exista mai multi pasi pe care proprietarii de caini ii pot urma pentru a reduce sanse ca animalul lor de companie sa verse cu sange, incepand cu verificarile de rutina si ingrijirea preventiva pentru testarea si tratarea parazitilor si inocularea pentru virusuri. Testarea regulata poate ajuta la diagnosticarea unei cauze potentiale a vomitarii cu sange inainte ca aceasta sa produca orice simptom. In cazul in care cainele sufera de o afectiune, o tulburare sau o boala, tratarea si gestionarea problemei in mod corespunzator va ajuta la reducerea probabilitatii ca animalul sa vomite din nou cu sange. In cazul in care cainelui ii place sa roada si sa inghita obiecte, hrana sau lichide, asigurati-le pe acestea intr-un dulap (in orice loc care nu este accesibil animalului).