Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

 

Toate rasele de caini, din toate categoriile de varsta pot experimenta convulsiile. Acestea sunt rezultatul unei explozii neobisnuit de mari a activitatii electrice de la nivel cerebral.

In timp ce epilepsia este afectiunea la care se gandesc oamenii cand vine vorba de convulsii, exista mai multe motive pentru care acestea pot sa apara la cainele dumneavoastra. In cazul in care cainele dumneavoastra are convulsii este bine sa cautam cauza pentru a incerca sa le preveniti in viitor. Convulsiile se pot datora unor afectiuni sau defecte care isi au originea la nivelul craniului (intracranial) sau in exteriorul acestuia (extracranial), acestea incluzand:

  • otravirea,

  • insolatia,

  • epilepsia,

  • jigodia,

  • problemele neurologice,

  • hipocalcemia,

  • traumatismul/leziunile capului, tulburarile renale/hepatice.

Indiferent daca problema este interna sau externa craniului, problema sau defectul va conduce la descarcarea imprevizibila si excesiv a celulelor nervoase in cortexul cerebral (stratul exterior al tesutului cerebral care acopera ambele emisfere cerebrale). Acest lucru va provoca convulsiile. S-ar putea ca nu intotdeauna sa fie evident faptul ca o convulsie apare; ati putea observa un colaps brusc, spasme musculare, sau gura deschisa cu multa saliva sau spuma. Intr-o convulsie, cainele se va misca dar nu va avea control asupra muschilor; el ar putea elimina fecale/urina pe parcursul acestui eveniment. Convulsiile pot varia in severitate si seriozitatea cu care cainele le experimenteaza va depinde de problema de baza cre cauzeaza convulsiile. in cazul in care cainele dumneavoastra experimenteaza convulsii, ar trebui sa programati o consultatie la medicul veterinar.
De ce apar convulsiile la caini

Motivul pentru care cainele a avut convulsii depinde de cauza acestora. De exemplu expunerea la plumb sau la alta substanta toxica poate cauza otravirea si convulsiile. Consumarea unui aliment toxic, precum ciocolata sau o planta anumite poate conduce de asemenea la otravire.

Insolatia

In cazul in care cainele se supraincalzeste, el ar putea avea probleme cu reducerea temperaturii, aceasta cauzand insolatia. in insolatie, puteti observa respiratia superficiala, paliditatea gingiilor, vomitarea si colapsul. Convulsiile pot de asemenea sa apara.

Epilepsia

Epilepsia reprezinta episoade repetate de convulsii. Nu este clar ce cauzeaza epilepsia, desi ar putea fi ereditara. Aceasta afectiune cauzeaza convulsii, frecventa acestora putand varia. Pentru convulsiile frecvente, medicamentele sunt de ajutor. Un blocaj de o anumita natura, posibil al esofagului, ar putea de asemenea sa impiedice inghitirea. Simptomele aditionale precum sufocarea sau eructatiile vor necesita o atentie urgenta.

Distemper (jigodia)

Un virus cauzeaza aceasta afectiune care poate infecta creierul cainelui si poate conduce catre leziuni severe. Transmiterea virusului se poate face prin saliva si alte secretii, precum si prin intermediul aerului.

Problemele neurologice

Problemele neurologice pot cauza convulsii. Sistemul nervos al cainelui poate fi inflamat si presiunea aditionala poate conduce la convulsii. Cancerul cerebral si malformatiile pot pune presiune aditionala pe craniul cainelui, ceea ce poate conduce de asemenea la convulsii.

Hipocalcemia

Nivelurile scazute de calciu pot cauza convulsii la caini. Cainii de obicei nu au un deficit de calciu, dar totusi acest lucru poate sa apara la animalele care au lactatie.

Traumatismul/lezionarea capului

O leziune a capului poate cauza inflamarea creierului, care poate conduce la experimentarea convulsiilor.

Tulburarile hepatice

In stadiile terminale ale bolilor hepatice apar deseori modificari neurologice ca si rezultat al nivelurilor crescute de toxine care circula in sistemul cainelui. Acestea ar fi indepartate in mod normal de un ficat sanatos, dar in cazul unui ficat afectat ele nu sunt. Aceste toxine se acumuleaza in creierul cainelui si pot cauza encefalopatie hepatica.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care cainele are convulsii

  • Daca observati ca animalul dumneavoastra are convulsii, va trebui sa il ajutati sa nu se loveasca singur.
  • Ar trebui sa indepartati toate obiectele ascutite si periculoase si sa il inconjurati cu cateva perne.
  • Nu atingeti cainele, intrucat el ar putea sa va muste necontrolat pe parcursul convulsiilor.
  • O convulsie poate fi un simptom al unei probleme de baza sau poate sa apara datorita faptului ca el a experimentat un traumatism al capului sau sufera de insolatie. Puteti incerca sa cronometrati durata convulsiei si sa cautati ce ar fi putut sa o cauzeze.

In cazul in care credeti ca este posibil ca animalul sa fi experimentat insolatia, traumatismul capului sau otravirea, va trebui sa il duceti la medicul veterinar imediat. Avand in vedere ca aceste convulsii pot fi rezultatul unei boli, chiar si daca acele lucruri nu sunt suspectate, va trebui sa programati o examinare a cainelui pentru a determina cauza convulsiilor si pentru a trata orice problema de sanatate pe care animalul o expeirmenteaza.
Medicul veterinar va realiza un examen fizic complet al cainelui, dar va va pune si unele intrebari cu privire la convulsii, daca ati observat ceva care ar putea declansa convulsiile si daca animalul dumneavoastra a mai avut convulsii in trecut.

Medicul veterinar va va intreba despre orice alte lucruri pe care ati putea sa le observati la caine.
in functie de ceea ce este observat la examinare, medicul veterinar va cere realizarea unei hemoleucograme complete (CBC) si a unui profil biochimic, al analizei urinei si a examinarii fecalelor. Testarea aditionala va fi condusa pe baza acestor rezultate precum si pe baza observatiilor realizate. Daca medicul veterinar este ingrijorat cu privire la un traumatism al capului, de exemplu, el ar putea realiza radiografii sau ar putea utiliza tomografia computerizata (CT) pentru obtinerea unei imagini a craniului si a creierului. Daca medicul veterinar suspecteaza prezenta bolilor hepatice, el ar putea radiografia sau ecografia ficatul cainelui pentru a observa orice schimbare. O biopsie hepatica ar putea fi realizata pentru a confirma diagnosticul. Preventia convulsiilor

Puteti face tot ce va sta in putinta pentru a preveni anumite boli care conduc la declansarea convulsiilor. De exemplu, tinerea cainelui in lesa cand acesta este afara va asigura faptul ca acesta nu intra in lupta sau nu fuge pe strada si este lovit de o masina, rezultand traumatismul cranian. in cazul in care cainele dumneavoastra are o curte in care sa alerge, asigurati-va ca nu sunt plante care ar putea fi otravitoare pentru el. Insolatia poate fi evitata prin asigurarea faptului ca atunci cand cainele este afara in caldura, el are acces la suficienta umbra si apa rece de baut. in cazul in care il lasati intr-un loc cald care nu este in exterior, va trebui sa va asigurati ca beneficiaza de o ventilatie buna.
Sunt multe lucruri care puteti sa le faceti pe parcursul vietii cainelui pentru a promova o sanatate buna. Discutati cu medicul veterinar despre ce tip de hrana ii va asigura cainelui nutrientii pe care ii necesita.
Asigurati-va ca animalul dumneavoastra de companie face suficient exercitiu si daca este posibil, mentineti nivelul de stres la minim. Verificarile anuale ale cainelui la medicul veterinar vor asigura faptul ca problemele de sanatate sunt depistate timpuriu si tratate inainte de a deveni mai grave.