Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Una dintre cele mai cunoscute rase de pisici, Siameza este un animal curios, inteligent si care necesita multa atentie. Daca va doriti o pisica care sa fie dispusa sa converseze cu dvs. cat este ziua de lunga, pisica Siameza poate fi alegerea ideala.

Aceasta pisica cantareste intre 2,7-4,5 kg si prezinta o blana cu un tipar distinctiv alcatuit din puncte inchise la culoare pe un fundal de culoare deschisa. Siameza reprezinta una dintre cele mai vechi si mai cunoscute rase de pisici. Frumoasa culoare deschisa a blanii sale, marcata de stridenta punctelor de culoare maro inchis, lila, ciocolatii sau albastrui, i-au asigurat debutul din emisfera Vestica in Anglia victoriana, acolo unde a fost promovata ca si Pisica Regala din Siam (care in prezent se numeste Tailanda).

Inca de atunci a fost pretuita de catre persoane care ii apreciaza aspectul frumos si talentul vocal. Pisica Siameza se gaseste sub forma a doua varietati: cea de expozitie si cea traditionala. Pisica de expozitie este o piesa de arta, din punctul de vedere al tururor trasaturilor. Are un corp tubular si picioare lungi, un cap triunghiular cu ochi mari si triunghiulari si coada lunga. Siameza traditionala, cunoscuta si sub denumirea de Siameza cu cap de mar, poseda un cap rotund si un corp indesat.

Ambele varietati prezinta ochi albastrii si luminosi care merita admiratia demna de orice pisica. Fie ca alegeti o pisica de expozitie, fie ca optati pentru una traditionala, oricare dintre acestea trebuie sa posede aceeasi personalitate minunata. Siamezele sunt nemasurat de curioase, insa isi pastreaza inteligenta si nevoia de afectiune. Daca alegeti o pisica Siameza doar pentru aspectul ei, gresiti. Acesta este un animal care se ataseaza foarte mult de proprietar si se implica in orice activitate a acestuia.

Atunci cand acesta nu este prin preajma, pisica se va destinde deschizand robinete si dulapuri, cautand noi ascunzisuri pentru a frustra pe oricine incearca sa o caute si urmarind programe TV cu mult interes. Poate fi, de asemenea, dispusa sa mearga in lesa si sa faca aport cu acelasi entuziasm ca si un alt anume patruped cu care uraste sa fie comparata. Poreclita „Meezer” (provine de la terminatia fonetica a cuv. Siamese din lb. engleza), pisica Siameza poate fi mai faimoasa, sau mai infama, datorita mai degraba vocii decat aspectului sau. Aceasta va „vorbi” cu dvs. toata ziua si o buna parte din noapte, exprimandu-si opinia in legatura cu hrana sa, cu activitatea dvs., cu cata atentie ii oferiti sau nu sau cu ceea ce face cainele vecinilor. Daca ii apreciati aspectul sculptural si daca nu va deranjeaza ca uneori este guraliva, aceasta ar putea fi pisica potrivita pentru dvs.

Alte informatii pe scurt

Pisica Siameza se descurca bine sa invete trucuri, dar chiar mai bine reuseste sa isi „dreseze” proprietarii sa faca ceea ce doreste ea. Aceasta pisica poseda o blana cu un aspect distinctiv, „patat”: un fundal de culoare deschisa si pete inchise la culoare pe urechi, pe ochi (masca), pe membre si pe coada, de culoare maro-inchis, lila, ciocolatiu sau albastrui. Alte culori ale petelor mai includ tigrat, roscat, crem, argintiu si cenusiu deschis.

Siamezele pot trai pana la 15 ani.

Personalitate si temperament

Siamezele sunt nemasurat de curioase, insa isi pastreaza inteligenta si nevoia de afectiune. Daca alegeti o pisica Siameza doar pentru aspectul ei, gresiti. Acesta este un animal care se ataseaza foarte mult de proprietar si se implica in orice activitate a acestuia. Atunci cand acesta nu este prin preajma, pisica se va destinde deschizand robinete si dulapuri, cautand noi ascunzisuri pentru a frustra pe oricine incearca sa o caute si urmarind programe TV cu mult interes.

Poate fi, de asemenea, dispusa sa mearga in lesa si sa faca aport cu acelasi entuziasm ca si un alt anume patruped cu care uraste sa fie comparata. Poreclita „Meezer” (provine de la terminatia fonetica a cuv. Siamese din lb. engleza), pisica Siameza poate fi mai faimoasa, sau mai infama, datorita mai degraba vocii decat aspectului sau. Aceasta va „vorbi” cu dvs. toata ziua si o buna parte din noapte, exprimandu-si opinia in legatura cu hrana sa, cu activitatea dvs., cu cata atentie ii oferiti sau nu sau cu ceea ce face cainele vecinilor. Daca ii apreciati aspectul sculptural si daca nu va deranjeaza ca uneori este guraliva, aceasta ar putea fi pisica potrivita pentru dvs.

Pentru divertismentul pisicii si pentru a o mentine pe aceasta departe de probleme, asigurati-i jucarii complexe de tip puzzle care ii stimuleaza imaginatia si ii ofera recompense daca sunt manevrate asa cum trebuie, invatati-o comenzi verbale cu ajutorul unui clicker, aruncati-i o minge mica cu care sa faca aport, dresati-o pentru a participa la competitii de agilitate, atarnati afara, de geam, o hranitoare pentru pasari, doar pentru divertismentul sau sau invatati-o sa mearga in lesa si plimbati-o.

Siamezele iubesc oamenii de orice varsta, inclusiv copiii, si nu cer decat sa petreceti mult timp cu ele, sa vorbiti cu ele, sa va jucati cu ele si sa le amuzati, in general. Le place sa fie in centrul atentiei, insa se inteleg bine cu cainii si cu alte pisici. De fapt, este o idee buna sa mai aduceti in casa o a doua Siameza sau un alt animal care sa ii tina pisicii companie, daca dvs. sunteti plecati mult timp de acasa.

Sanatate pisica Siameza

Siameza moderna, cu capul sau triunghiular, poate fi mai predispusa la probleme respiratorii si stomatologice decat pisicile cu o forma a capului mai rotunjita, iar unele siameze pot fi ocazional sasii sau pot avea varful cozii curbat. Alte probleme raportate la aceasta rasa mai includ urolitiaza, problemele oculare precum glaucomul si atrofia retiniana progresiva, afectiunile cardiace si anumite tipuri de cancer.

Informatii de baza legate de ingrijirea pisicilor siameze

Blana scurta a siamezelor este usor de ingrijit. Periati-o saptamanal cu o perie din inox. Scurtati-le unghile la nevoie, de obicei dupa fiecare 10-14 zile. Aceste pisici sunt predispuse la parodontoza, de aceea periati-le dintii acasa folosind o pasta de dinti de uz veterinar si programati-le periodic la controale stomatologice