Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Este o rasa formata natural si a existat in Turcia cel putin din sec. XV. Pisicile din rasa Angora sunt vazute cel mai des sub forma unor pisici albe cu ochi verzi sau albastri, insa acestea pot avea mai multe culori si tipare ale blanii, inclusiv modele de tip tortoise, tigrat si calico. Sunt pisici de talie mica spre medie.

Pe taramul natal, Angora Turceasca este considerata o comoara nationala, fiind usor de inteles de ce. Avand oase fine si fiind eleganta, cu un cap de forma trapezoidala, cu blana lunga si matasoasa si coada pufoasa, aceasta pisica este descrisa adesea ca fiind precum o balerina. Nu va ganditi, totusi, ca e prea delicata. Angora nu are doar gratia unei balerine, ci si forta ei.

Pisica de Angora cantareste intre 2,2 - 4 kg si traieste pana la varsta de 13 ani, sau chiar mai mult. Desi este frumoasa si sofisticata, aceasta eleganta exterioara este inselatoare. Fiind sociabila, aceasta pisica intampina oaspetii la usa si isi joaca bine rolul de gazda. Se poate intelege bine cu alte animale, inclusiv cu cainii, atata timp cat acestia o accepta ca fiind liderul in casa. Cu acelasi entuziasm, ea se va bucura sa observe tot ceea ce face proprietarul, de preferat de la inaltime. Este foarte inteligenta si invata repede sa deschida usi de dulap si robinete (sau isi „invata” proprietarul sa faca asta in locul ei). Este o pisica activa, dornica de afectiune, vioaie, insa frumusetea ei compenseaza partea negativa.

Angora Turceasca este potrivita pentru orice camin in care este iubita, apreciata si ingrijita conform nevoilor sale. Tineti-o la interior pentru a o proteja de masini, de boli contagioase ale pisicilor si de atacuri din partea altor animale.

Alte informatii pe scurt despre Angora turceasca

Timp de multi ani, toate pisicile cu blana lunga erau considerate ca facand parte din rasa Angora. Tuturor pisicilor din rasa Angora Turceasca inregistrate la CFA (Asociatia Iubitorilor de Pisici) trebuie sa li se poata determina radacinile genetice din Turcia. Aceste pisici prezinta cel mai adesea o blana alba, insa pot avea mai multe culori, inclusiv neagra, albastra, crem, tortoise si clasicul tigrat, in diverse culori.

Blana pisicii de Angora in plin sezon rece prezinta coama, pantaloni pe membrele posterioare si o coada foarte stufoasa. Unii crescatori de pisici Angora inca mai importa animale din Turcia. Crescatorii care mentioneaza expresia „linii de import” se refera de obicei la faptul ca folosesc fondul genetic turcesc.

Istoricul rasei

Este greu de imaginat ca aceasta pisica cu blana lunga, delicata si matasoasa provine din regiunile muntoase ostile ale Turciei, insa aceasta blana proteja pisica destul de eficient impotriva iernilor reci din Ankara, localitate cunoscuta in trecut sub numele de Angora (de asemenea, originea caprei de Angora, care produce lana de mohair). Aceste pisici pot fi descendente ale pisicii Manul, domesticita de catre tatari.

Cele mai timpurii referinte din literatura despre aceste pisici dateaza din Franta secolului XVI, fiind descoperite dovezi care atesta ca aceste pisici faceau obiect al negotului din acea vreme. In perioada de inceput a expozitiilor feline, la sfarsitul sec. XIX, pisicile de Angora se numarau printre rasele expuse la aceste expozitii. Atunci a inceput si decaderea lor. Crescatorii de pisici Persane au inceput sa le foloseasca in programele lor de reproducere, iar in Anglia, cel putin, pisicile de Angora au inceput sa-si piarda identitatea ca si rasa distincta. Din fericire, acestea mai existau inca in deplinatatea lor in Turcia, unde erau considerate comoara nationala. A fost elaborat un program de reproducere a acestora la Gradina Zoologica din Ankara, cu scopul de conservare a rasei.

In anii 1950, militarii americani care stationau in Turcia au vazut pisicile si au impartasit experienta lor celor de acasa, din America. Gradina Zoologica a fost la inceput reticenta in ceea ce priveste instrainarea oricareia dintre pisicile gazduite, insa in anul 1962 reprezentantii acesteia au oferit o pereche de pisici de Angora Colonelului Walter Grant si sotiei acestuia: un mascul ceacar cu blana alba si o femela alba cu ochi de culoarea chihlimbarului. Aceste pisici au stat la baza programului de reproducere a rasei din Statele Unite. Doi ani mai tarziu, Sergentul Ivan Leinbach si sotia acestuia au adus o pereche de pisici de Angora in Arizona, fiind urmati de catre dna. Ray Porter, care a importat o femela gestanta ai carei pui au fost procreati cu ajutorul unuia dintre motanii de monta folositi la Gradina Zoologica din Ankara. Mai multe astfel de pisici au fost importate in America si in anii 1970.  

Asociatia Iubitorilor de Pisici a inceput sa inregistreze pisicile din rasa Angora Turceasca in anul 1968 si le-a recunoscut statutul cu drept de competitie in anul 1972. Varietatile colorate au fost recunoscute de catre CFA abia in 1978. Angora Turceasca a mai fost recunoscuta de catre Asociatia Internationala Felina (International Cat Association) si de alte entitati cu autoritate in domeniu.  

Temperament si personalitate

Pisica de Angora prezinta cei trei „A”: activa, agila si abila. Devine stapana casei inca din prima zi si va fi interesata de tot ce face proprietarul, oferindu-si asistenta la orice pas. Caracterul sau energic, simtul umorului si istetimea fac din aceasta pisica o alegere potrivita pentru familiile cu copii (asigurati-va ca nu o trag de blana sau de coada) si un prieten jucaus pentru oricine, inclusiv pentru oameni in varsta. Va „domni” peste alte pisici si caini cu multa indarjire.

Nu va ganditi ca puteti lasa acesta pisica sa se distreze de una singura. Ii plac activitatile interactive si se va plictisi daca nu ii oferiti suficienta atentie. Pentru a-si antrena corpul si instincul vanatoresc, asigurati-i jucarii pe care sa le poata urmari prin casa si ansambluri de joaca inalte pe care sa se poata catara. Ii place sa petreaca timpul la inaltime.

Intotdeauna alegeti pui de pisica de la un crescator care isi tine animalele la interior si interactioneaza cu acestea inca de la o varsta frageda. Este recomandat sa vedeti cel putin unul din parintii puilor, pentru a va asigura ca acestia au personalitate placuta. 

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea pisicilor din rasa angora Turceasca

Toate pisicile prezinta potentialul de a mosteni afectiuni genetice, in acelasi mod in care o fac si oamenii. Feriti-va de crescatorii care refuza sa va inmaneze un certificat de garantie a sanatatii puilor sau care izoleaza puii in camere separate din motive sanitare. Nu cumparati niciodata pui de pisica de la crescatori care nu ofera un certificat de garantie a sanatatii animalelor.  

Pisicile de Angora sunt in general sanatoase, insa exemplarele albe cu ochi albastri sunt predispuse la surditate. Pisicile albe ceacare isi pot pierde auzul in decursul unui an. Din fericire, pisicile surde se descurca bine cu acest handicap, insa este bine sa fiti constienti de acest risc.

Unele pisici de Angora pot dezvolta o afectiune cardiaca numita cardiomiopatie hipertrofica, cea mai frecventa forma de boala cardiaca la pisici. Aceasta cauzeaza ingrosarea (hipertrofia) muschiului cardiac. Ecocardiografia poate confirma prezenta acestei afectiuni. Evitati crescatorii care pretind ca lucreaza cu linii genetice libere de cardiomiopatie hipertrofica. Nimeni nu va poate garanta ca aceste animale nu vor dezvolta la un moment dat aceasta maladie. Pisicile de Angora folosite pentru monta trebuie testate pentru prezenta cardiomiopatiei hipertrofice, iar cele identificate cu aceasa boala trebuie eliminate de la reproducere.

Amintiti-va de faptul ca, dupa ce aduceti acasa un pisoi, aveti puterea de a-l proteja de una dintre cele mai intalnite probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unei pisici de Angora la o greutate corporala adecvata este una dintre cele mai simple metode de a-i proteja sanatatea. Dati-va toata silinta in a-i asigura toate masurile preventive necesare pentru a-i asigura o viata sanatoasa cat mai mult timp.

Informatii de baza pentru ingrijirea pisicii de Angora

Blana sa matasoasa nu elimina mult par si este usor de ingrijit, prin pieptanare saptamanala. Veti dori sa o imbaiati la fiecare cateva luni, mai ales daca blana sa este alba sau de culoare deschisa. Daca face parte dintre exemplarele iubitoare de apa, va aprecia baia.

Restul tine de ingrijirea de baza. Scurtati-i unghiile saptamanal si periati-i dintii periodic folosind o pasta de dinti de uz veterinar, pentru a intretine igiena si sanatatea bucala a animalului.