Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Vizsla cu par sarmos este un caine de vanatoare cu capacitate de urmarire si recuperare. A fost crescut pentru a lucra in campii, paduri si apa. Vizsla cu par sarmos este inrudit cu rasa Visla, dar acestea sunt rase distincte si sunt inregistrate separat. In primul rand, Vizsla cu par sarmos  este cunoscut pentru ca este un caine de vanatoare eficient, dar asta nu-l impiedica sa fie un tovaras de familie bun - daca este plasat intr-o familie activa care ii dreseaza, face exercitii cu acesta si ii ofera atentia de care nevoie. 

 Acesta este un caine versatil, care poate concura la mai multe tipuri de activitati. Il puteti gasi nu numai pe camp, la vanatoarea animalelor de blana sau pene sau chiar lucrand in tandem cu un soim, ci si la competitiile cu inele de agilitate sau ascultare, la urmariri sau la scufundari sau poate aduce bucurie fiind un caine de terapie.

Va plac drumetiile sau mersul cu rucsacul in spate? Vizslele cu par sarmos se pot descurca bine pe teren accidentat si in conditii meteo severe. Nu este neobisnuit sa gasesti o Vizsla  care exceleaza la mai multe activitati.

Cand este bine dresat si socializat, Vizsla cu par sarmos este de obicei bland cu copii. De asemenea, este probabil sa se inteleaga cu alti caini si eventul si cu pisici, mai ales daca au crescut impreuna. Inainte de a va lua un Vizsla cu par sarmos, mergeti sa vedeti cainele o data sau de mai multe ori, de preferat la locul unde este crescut. Intrebati crescatorii daca stilul dumneavoastra de viata corespunde cu nevoile unui astfel de caine. Acesta este un caine extrem de orientat catre oameni, caruia ii place sa isi foloseasca mintea si corpul. Alegeti un astfel de caine numai daca ii puteti oferi atentia de care are nevoie in caz contrar veti avea un caine plictisit, trist si distructiv. 

Alte informatii

  • Vizsla cu par sarmos este putin mai mare si mai osos decat Vizsla.
  • Blana lui este aspra, cu fire subtiri, cu sprancene dese si barba. Parul de pe bot este denumit si „tesatura”.

Istoricul rasei Vizsla cu par sarmos

Desi se spune ca istoria Vizlei se intinde de-a lungul mai multor secole, Vizsla cu par sarmos s-a dezvoltat relativ recent. El a fost dezvoltat in Ungaria - tara de origine Vizsla - in anii 1930 de catre vanatori si falsi care au cautat un caine robust, cu o blana deasa, care ar putea fi oarecum protectoare impotriva conditiilor de teren accidentat si a vremii aspre de iarna intalnite in nordul Ungariei. Ei au inaintat un plan de creare a unui astfel de caine la Vizsla Klub din Ungaria.

Dupa multe controverse, planul a fost aprobat, cu conditia ca calitatile innascute ale Vizslei si culoarea aurie-argintie a blanii sa fie pastrate. Diferenta primordiala ar fi lungimea si textura firului de par, care ar trebui sa fie mai lung si mai aspru. Pentru a crea noua rasa, Vizsla cu par moale a fost incrucisata cu bracul german cu par sarmos, cu pudelpointer, cu Poiting Griffon cu par sarmos, Setter Irlandes si posibil cu Bloodhound.

Vizsla cu parul sarmos a fost recunoscuta de Federatia Internationala Chinologica in 1966. Aceasta rasa a fost  mai intai importata in Statele Unite la inceputul anilor 1970 si a obtinut treptat mai multa recunoastere aici. Canadianul Kennel Club a recunoscut rasa in 1978, iar Asociatia Americii de Nord a cainilor de vanatoare a recunoscut-o in anul 1986. Clubul Vizsla cu par sarmos a Americii a fost format in anul  2003. In 2006, Clubul Unit al lui Kennel a recunoscut rasa ca fiind Vizsla ungureasca cu par sarmos.

Rasa a intrat in grupul sportiv „American Kennel Club” in 2013. In prezent, numai cateva sute de exemplare exista in America de Nord, deci aceasta rasa este inca una rar intalnita.

Temperamentul si personalitatea Vizslei cu par sarmos

Usurinta cu care se poate adapta face in general ca acesti caini sa fie buni companioni de familie. In casa el este calm, bland si loial. Ii place sa iasa afara si este prietenos cu membrii familiei, dar in general isi alege o singura persoana favorita. Strainii pot sa vada si partea lui cea mai indepartata si strainii cu intentie rea vor descoperi ca este foarte protectiv cu familia si cu proprietatea lui.

Bucurati-va de firea inteligenta a lui Vizsla. Va echilibra deranjul pe care il puteti simti la tendinta lui de a fi incapatanat.

Acest caine este sensibil, raspunde cel mai bine la o educatie ferma, corecta cu multa intarire pozitiva. Disciplina dura este contraproductiva si poate distruge ceea ce ar trebui sa fie un caine de incredere, dornic sa invete. Laudati-l si oferiti-i  afectiune si evitati sa folositi o voce puternica si suparata. Veti vedea ca el invata rapid si are o memorie excelenta, mai ales cand vine vorba de a gasi pasari.

Incepeti sa il dresati din ziua in care il aduceti acasa sau, inainte sa va dati seama, el va va antrena pe dumneavoastra. El este capabil sa memoreze tot ce-l puteti invata. Nu asteptati pana la varsta de 6 luni pentru a incepe dresajul, in caz contrar veti avea un caine cu care nu va veti intelege. Daca este posibil, duceti-l la dresaj incepand cu varsta de 10-12 saptamani si socializati cu el.

Totusi, trebuie sa fiti constienti de faptul ca multe locuri de dresaj pentru catei cer anumite vaccinuri (cum ar fi cel pentru tusea din canisa) si multi veterinari recomanda limitarea expunerii la intalnirea cu alti caini si locurilor publice pana cand schema de vaccinare a catelusului va fi completa (inclusiv pentru rabie si parvoviroza). In loc sa va duceti catelul la dresaj, puteti incepe dresajul cu acesta acasa si sa il socializati cu membrii familiei si cu prieteni, pana cand vaccinarea catelului va fi  finalizata.

Discutati cu crescatorul, descrieti exact ceea ce cautati la un caine si cereti ajutor pentru alegerea unui catelus. Crescatorii vad cateii zilnic si va pot face recomandari exacte dupa ce stiu ceva despre stilul  de viata si personalitate dumneavoastra.

Vizsla cu par sarmos nu se formeaza complet din cuib. Acesta  este un produs al trecutului si al rasei. Cautati unul a carui parinti au personalitati frumoase si unul care a fost bine socializat de la inceputul vietii. 

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea unui Vizsla cu par sarmos

Vizsla cu par sarmos este in general o rasa sanatoasa si traieste in medie intre 12-14 ani. Aceasta rasa are unele probleme de sanatate de care ar trebui sa stiti. Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, asa cum toti oamenii au potentialul de a dezvolta o anumita boala. Fugiti de orice crescator care nu va ofera o garantie de sanatate pentru catei, sau care va spune ca rasa este 100 % sanatoasa si nu are probleme cunoscute, sau va spune ca cateii sunt izolati de partea principala a casei din motive de sanatate. 

Un crescator renumit va fi cinstit si deschis fata de problemele de sanatate ale rasei si va va spune incidenta cu care acestea apar in liniile ei.

Problemele de sanatate observate la Vizsla cu par sarmos includ: displazia de sold, bolile oculare si cancerul. Crescatorii responsabili duc cateii la un oftalmolog certificat pentru examinarea ochilor si la un examen al soldurilor. Problemele oculare observate la aceasta rasa includ atrofia progresiva a retinei, o boala oculara care cauzeaza orbire; glaucom; persistenta membranei pupulare; ectropion (pleoapele se rasfrang spre exterior) si entropion (pleoapele se rasfrang spre interior); si distichiaza (crestere anormala a genelor in interior).

Bazele toaletarii pentru Vizsla cu par sarmos

Vizsla cu par sarmos are o blana deasa si sarmoasa, cu lungimea de aproximativ 2.5 cm. Partea inferioara a membrelor, burta si pieptul sunt acoperite cu parul mai scurt, mai moale si mai subtire.

Mentineti blana naturala a rasei. Nu este nevoie sa il tundeti. Periati ocazional cainele si spalati-l numai atunci cand este necesar. Daca incepe fie prea flocos, ii puteti tunde sprancenele si barba pentru a da catelului un aspect mai ingrijit. Aceasta rasa naparleste putin. Nu veti avea de par de caine pe hainele dumneavoastra sau nu trebuie sa va stergeti pe maini dupa ce il mangaiati.

Restul este o ingrijire de baza. Taiati unghiile cainelui la fiecare trei sau patru saptamani, sau atunci cand este nevoie si periati des dintii cainelui — cu o pasta de dinti de uz veterinar 

 

Sursa foto: By Noveczki Katalin - Own work, CC BY-SA 3.0,