Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Teckelul ar putea fi cel mai mic dintre caini, dar este cel mai mare in spirit. Forma sa distinctiva atrage mai intai atentia, dar oamenii care il cunosc ii apreciaza caracterul, inteligenta, spiritul de vanatoare si devotamentul absolut fata de oamenii sai.

Acesti catelusi adorabili sunt plasati in topul cainilor populari inca din anii 1950. Sunt cunoscuti pentru corpul lor lung si picioarele mici, precum si pentru personalitatea lor plina de viata si curajoasa. Teckelii sunt inteligenti, dar pot fi dificil de dresat daca lucrurile sunt prea repetitive. De asemenea, pot fi incapatanati si vor sa faca totul in felul lor. Initial au fost folositi in Germania ca si caini de vanatoare pentru prada mica, iar aceste caracteristici sunt prezente si astazi la acesti caini. Acest lucru inseamna ca este posibil sa va gasiti Teckelul dvs. elegant alergand dupa animale de companie mai mici si sapand gropi in curtea din spate. Ei sunt activi atat in interiorul cat si in afara casei si, prin urmare, se pot descurca bine in orice mediu de viata.

Istoria rasei Teckel

In locul lor de origine, Germania, acesti caini erau numiti caini bursuc, deoarece erau crescuti si folositi ca caini de vanatoare pentru prada mica. Cu scopul de a crea un caine care sa fie neinfricat, dar suficient de mic pentru a sapa in vizuini de bursuc, silvicultorii din Germania din secolele XVIII si XIX au petrecut timp creand aceasta rasa combativa. Varietatea neteda a fost prima care a luat nastere si a fost creatia incrucisarii dintre Braque si Pinscher si, posibil, si a Basset Hound-ului francez. Celelalte tipuri de Doxies, cel cu parul sarmos si cel cu parul lung, au fost cel mai probabil formate prin incrucisarea Teckelului cu Spaniel si, respectiv, Terrier. Cu corpurile lor lungi, cu picioare mici si puternice pentru sapat, acesti caini isi puteau face loc in vizuini de bursuc, unde vanau si omorau bursucul. Apoi isi foloseau latratul puternic pentru a fi auziti si scosi din gaura de bursuc de catre vanatori. In 1800, acest caine a inceput sa fie crescut ca animal de companie si nu ca un caine de vanatoare. A devenit un favorit printre curtile regale din Europa, inclusiv la curtea reginei Victoria. Datorita popularitatii lor crescande ca animal de companie, a fost creata versiunea in miniatura. In 1885, aceasta rasa a fost recunoscuta de American Kennel Club, iar infiintarea Clubului german al Teckelului a urmat indeaproape in 1888. Clubul Dachshund Club of America a fost apoi fondat in 1895. Rasa a trecut prin momente dificile in timpul Primului Razboi Mondial, deoarece a fost asociata cu Germania. Dupa incheierea razboiului, unii dintre acesti caini au fost importati din Germania in Statele Unite, iar rasa a inceput sa creasca. Au trecut printr-o lupta similara in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar nu la fel de severa. Astazi, acesti caini sunt cunoscuti ca fiind animale de companie de familie excelente in Statele Unite si Marea Britanie si sunt inca considerati caini de vanatoare adecvati in unele zone din Europa.

Aspectul rasei Teckel

Acesti catei draguti sunt disponibili in trei varietati: cu parul neted, cu parul sarmos sau cu parul lung. De asemenea, sunt fie miniaturali, tweenie sau standard, tipul mini fiind cel mai mic si cel standard cel mai mare, iar tweenie fiind prins la mijloc. Ei pot avea o varietate de culori si modele de blana, si vor avea, de asemenea, fie ochi caprui, gri deschis, alunis deschis, verzi sau albastri, sau, in unele cazuri, unul caprui si unul albastru, in functie de blana lor. Varietatea neteda va avea parul scurt si stralucitor, in timp ce tipul cu parul lung va avea parul usor ondulat si lung. Wirehairs (varietatea cu par sarmos) au o blana de acoperire groasa, scurta si dura, cu o blana inferioara moale. Sunt cunoscuti pentru tipul lor de corp unic si comic, avand picioare scurte asociate cu corpuri lungi. Dar nu va lasati pacaliti de aceste picioruse, poate ca sunt mici, dar sunt puternice, la fel ca si falcile lor. Picioarele sunt mari in comparatie cu picioarele. Acesti caini au pielea lejera si elastica, ceea ce ii ajuta apoi atunci cand fac tuneluri in vizuini de bursuc. Au un cap alungit si un craniu convex si arcuit, impreuna cu sprancene proeminente. Teckelii au botul lung si ochii de forma ovala, cu o falca puternica, robusta si cu o muscatura in foarfeca. Urechile mari si cazute vor atarna pana la obraji. Corpurile acestor caini au sternul proeminent si abdomenul care va fi retras moderat. Coada trebuie sa fie purtata dreapta si in linie cu spatele si coloana vertebrala.

Intretinerea rasei Teckel 

Catelusul dumneavoastra naparli, ca toti cainii, dar nu in mod excesiv. Nu va avea nevoie de bai regulate decat daca si-a gasit un loc puturos in care sa se rostogoleasca. Teckelii cu parul sarmos vor avea nevoie de o periere regulata si va fi necesara o data sau de doua ori pe an o dezbracare. Varianta cu parul lung va avea nevoie de periere mai frecventa pentru a preveni formarea de „dupi” si incurcaturi. De asemenea, vor avea nevoie sa fie imbaiati mai des decat celelalte tipuri, iar dupa aceea sa fie uscati cu uscatorul. Acesti caini au urechile cazute, care vor trebui inspectate in mod regulat, deoarece pot fi locul perfect pentru formarea ciupercilor, acarienilor si bacteriilor. Pentru a curata urechile prietenului dumneavoastra blanos, lucru care trebuie facut in fiecare saptamana, puteti folosi un detergent pentru urechi pentru a umezi un tampon de vata care poate fi folosit pentru a sterge urechile. Mergeti doar pana la nivelul degetelor si nu folositi un tampon de bumbac. Unghiile vor trebui taiate o data sau de doua ori pe luna. Daca auziti unghiile pocnind pe podea in timp ce cainele se plimba, inseamna ca acestea trebuie taiate. Periajul dintilor este, de asemenea, o necesitate. Desi zilnic este cel mai bine, de doua sau trei ori pe saptamana va fi suficient.

Temperamentul Teckelului 

Acesti caini mici si lungi sunt cunoscuti ca fiind inteligenti, curajosi si plini de viata. Au fost crescuti pentru perseverenta si uneori pot fi incapatanati si vor sa faca lucrurile in felul lor. Personalitatea poate varia, de asemenea, in functie de tip. De exemplu, Teckelii cu parul sarmos, care au Terrier in trecutul lor, pot fi uneori rautaciosi. Teckelii cu parul lung sunt mai calmi si mai linistiti, iar tipul neted poate fi oriunde intre ele. Dar, in general, indiferent de tip, ceea ce isi doresc cel mai mult acesti caini este sa petreaca timp cu stapanii lor. Temperamentul individual al unui caine va depinde de trecutul sau, de socializare si de dresaj. Este important sa va socializati cainele pe masura ce creste, astfel incat acesta sa devina un adult calm si prietenos. Teckelii nu sunt de obicei pasionati de copii, dar se vor intelege bine cu ei daca sunt introdusi la o varsta frageda. Totusi, daca nu ii cunosc pe copii, lucrurile s-ar putea sa nu mearga la fel de bine. Se stie ca se inteleg mai bine cu alte animale de companie decat cu copiii, in special cu cainii din aceeasi rasa, dar pot fi dominanti si pot dori sa fie cainele cel mai bun. Uneori, pot fi posesivi cu jucariile lor si au nevoie de atentie. Daca incep sa se simta singuri, pot latra. Daca locuiti intr-un loc friguros, este posibil ca patrupedul dvoastra dumneavoastra sa aiba nevoie de un pulover atunci cand mergeti la plimbare iarna. Acesti caini pot avea uneori dificultati in a intelege dresajul casei si pot avea nevoie de rabdare si consecventa. Folosirea unei lazi pentru a-i antrena sa-si faca nevoile afara poate ajuta. Acesti caini pot fi niste caini de paza foarte buni, dar pot fi foarte vocali, ceea ce poate fi o problema daca intentionati sa locuiti intr-un apartament. 

Cerintele de activitate ale Teckelului 

Micul si adorabilul Teckel este foarte activ si va avea nevoie de o cantitate moderata de timp de joaca si exercitii fizice pe zi. Se va descurca bine in orice mediu, inclusiv in casele mici, atata timp cat are suficient timp pentru a alerga si a se juca. Daca nu pot fi scosi la cateva plimbari scurte pe zi, un joc bun de aducere ar fi probabil suficient pentru a-i obosi. Din cauza spatelui lor foarte lung, se pot rani usor sau pot dezvolta boli daca sar pe scari sau in locuri inalte, cum ar fi o canapea sau un pat. Procurarea unei rampe ar fi inteleapta pentru a preveni aparitia unei boli grave. Atunci cand va ridicati cainele, trebuie sa ii sprijiniti atat spatele, cat si posteriorul. Acesti caini raspund cel mai bine la motivatii pozitive, cum ar fi dulciuri sau jucarii atunci cand ii invatati trucuri noi. Pastrati sesiunile de dresaj destul de scurte, distractive, interesante si fara repetitii, iar companionul dumneavoastra se va dovedi a fi unul care invata repede.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea Teckelului

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, la fel cum toti oamenii au potentialul de a mosteni o anumita boala. Fugiti, nu mergeti pe jos, de orice crescator care nu ofera o garantie de sanatate pentru catei, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si ca nu are probleme cunoscute sau care va spune ca puii ei sunt izolati de partea principala a gospodariei din motive de sanatate. Un crescator de renume va fi sincer si deschis in ceea ce priveste problemele de sanatate din rasa si incidenta cu care acestea apar in liniile sale. Iata o scurta trecere in revista a ceea ce ar trebui sa stiti.

Cele mai frecvente probleme de sanatate din rasa sunt problemele de spate. Afectiunile suficient de grave pentru paralizia extremitatii posterioare sunt atat de frecvente incat Teckelii sunt una dintre rasele cele mai susceptibile de a-si petrece o parte din viata in „scaune cu rotile canine": carucioare cu roti care sustin partea din spate a cainilor.

Din cauza coloanei vertebrale lungi si joase, un comportament canin normal, cum ar fi saritul de pe canapea, poate duce la o hernie de disc, o hernie de disc sau o ruptura de disc. In functie de localizarea leziunii discului, pot fi afectate membrele din fata si/sau din spate si ar putea afecta potential capacitatea cainelui de a urina sau de a defeca. Daca cainele dvs. are dificultati in mers sau pare sa aiba dureri, solicitati imediat asistenta veterinara. Desi este posibil ca nu toti cainii sa necesite o interventie chirurgicala, in unele cazuri, o interventie chirurgicala prompta poate ajuta la prevenirea pierderii permanente a functiei membrelor.

Poate fi o provocare sa oferiti unui Teckel suficient exercitiu pentru a-l mentine stimulat mental si in forma fizica fara a-i afecta si spatele. Pastrarea Teckelului dumneavoastra la o greutate normala va ajuta, la fel ca si antrenarea lui atunci cand este tanar sa foloseasca rampele pentru a urca pe canapea, pat si alte suprafete inalte.

La fel ca alte rase cu pieptul adanc, Teckelii sunt predispusi la balonare, o afectiune in care stomacul se dilata cu aer. Aceasta poate deveni o afectiune mai grava, torsiunea gastrica, daca stomacul se rasuceste, taind alimentarea cu sange. Torsiunea gastrica loveste brusc, iar un caine care era bine intr-un minut poate fi mort cateva ore mai tarziu. Fiti atenti la simptome precum neliniste si plimbare, salivare, gingii palide si lingerea buzelor, incercarea de a vomita, dar fara a aduce nimic in sus, si semne de durere. Gastrul necesita o interventie chirurgicala veterinara imediata, iar majoritatea cainilor care s-au balonat o data se vor balona din nou. Asta inseamna ca este intelept sa se opteze pentru procedura cunoscuta sub numele de „placare a stomacului", care va impiedica stomacul sa se rasuceasca in viitor.

Epilepsia, afectiunile pielii, tulburarile oculare si diabetul sunt, de asemenea, intalnite la aceasta rasa. in cazul in care parintii unui catelus sunt amandoi de modelul cunoscut sub numele de „dapple" (un „vartej” de culori diferite), acesta poate suferi si de surzenie. 

Crescatorii grijulii isi verifica cainii de reproductie pentru boli genetice si reproduc doar cele mai sanatoase si mai aratoase exemplare, dar uneori Mama Natura are alte idei si un catelus dezvolta una dintre aceste boli in ciuda bunelor practici de crestere. Progresele in medicina veterinara inseamna ca, in majoritatea cazurilor, cainii pot trai in continuare o viata buna. Daca va luati un catelus, intrebati crescatorul despre varstele cainilor din liniile sale si despre ce au murit.

Nu uitati ca, dupa ce ati luat un nou catelus in casa dumneavoastra, aveti puterea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui Teckel la o greutate adecvata este una dintre cele mai simple modalitati de a-i prelungi viata, de a preveni afectiunile coloanei si de a ameliora durerile cauzate de artrita la batranete. Profitati la maximum de abilitatile dumneavoastra de preventie pentru a contribui la asigurarea unui caine mai sanatos pe viata.