Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Setterul englez poseda o blana alba superba, patata cu portocaliu (orange belton) sau cu negru (blue belton). Alte varietati ale rasei pot fi tricolore sau pot avea pete negre pe blana si puncte cafenii-rosiatice pe bot si pe membre.


Categorie de rase: caine sportiv
Inaltime: 61 - 63,5 cm la nivelul umerilor
Greutate: 20 - 36 kg
Speranta de viata: pana la 12 ani

Activ si frumos, Setterul englez este un caine de vanatoare de talie mare originar din Marea Britanie. Pe teren, telul sau este acela de a gasi si a indica catre pasarile vanate, fiind apreciat pentru simtul sau olfactiv exceptional si pentru memoria sa buna. Atat in fata vanatorilor sportivi, cat si in fata posesorilor obisnuiti, se evidentiaza prin aspectul impanat distinctiv al blanii si prin caracterul sau bland. Dintre cele trei rase de Setteri, acesta reprezinta cea mai mica varianta, cantarind intre 15 si 36 kg, in functie de scopul pentru care a fost creat, adica fie pentru activitate de teren, fie pentru concursuri. 

Spre deosebire de alte rase de sport, exista putine diferente intre Setterii englezi crescuti pentru activitate de teren si cei crescuti pentru concursuri. Cainii crescuti pentru viata de teren sunt putin mai mici si au o blana mai putin deasa, insa cei crescuti pentru a indeplini standardele de conformatie pot fi capabili si de activitate de teren. Ambele tipuri reprezinta animale de companie potrivite. Setterul englez adora sa alerge, insa daca are parte de ratia zilnica necesara de miscare, poate fi un caine calm si docil, de interior. Acesta este prietenos si cuminte, fiind o optiune potrivita pentru familiile cu copii. Se intelege bine si cu alte animale de companie, precum pisicile, daca este crescut impreuna cu acestea. Setterii englezi sunt vigilenti si latra sa va anunte cand un strain va incalca proprietatea.

Alegeti-va un Setter englez daca sunteti o persoana activa care ii poate asigura miscarea de care are nevoie. O plimbare lunga sau o alergare de jumatate de ora ii asigura acest necesar, insa si o drumetie sau alergarea alaturi de bicicleta de care este atasat prin lesa il vor multumi. De asemenea, este un caine foarte competitiv in ceea ce priveste sporturile canine precum cursele de agilitate, obedienta si subordonare (rally), putand fi si un caine de terapie excelent. Setterul englez necesita pieptanare frecventa a blanii pentru prevenirea incalcirii si a aparitiei nodurilor de par. Baile la fiecare sase saptamani nu ii fac rau. In plus, trebuie sa-i taiati unghiile atunci cand este necesar, sa ii periati dintii si sa ii mentineti urechile curate si uscate pentru a preveni infectiile. In cele din urma, dar nu lipsit de importanta, este faptul ca un caine care iubeste oamenii, asemeni Setterului englez, trebuie sa traiasca intr-o casa inconjurat de multi oameni care sa ii tina companie.

Alte informatii pe scurt

Blana Setterului englez este alba cu suvite intercalate de culoare mai inchisa, tipar de culoare cunoscut sub numele de belton. Blana sa poate fi blue belton (negru cu alb), tricolora (blue belton si pete maronii-rosiatice), orange belton (portocaliu cu alb), lemon belton (galben-citron cu alb) si liver belton (alb si culoarea ficatului). Culoarea ficatului si galbenul-citron nu sunt foarte raspandite. Unii Setteri englezi au tendinta sa saliveze excesiv, mai ales daca va urmaresc cum mancati sau cand asteapta sa primeasca o delicatesa.

Istoricul rasei

Mentionari ale cainilor care sed au existat inca din secolul XIV. Despre primii caini Setteri se crede ca s-au format prin incrucisarea bracilor cu caini Spaniel. Aceasta se afla printre primele rase de vanatoare aparute, fiind folosite la vanatoare cu mult inaine de aparitia armelor de foc. Acesti caini isi desfasurau activitatea prin gasirea pasarilor si prin adoptarea pozitiei de culcat sau de sedere (setting = sezator), pentru a indica pozitia prazii. Vanatorul, care desfasura in prealabil o plasa extinsa, speria pasarile, determinandu-le sa zboare in aceasta. Dupa ce armele au inceput sa fie folosite, obiceiul de sedere al cainilor i-a ferit pe acestia de a fi impuscati accidental.

In secolul XIX au aparut doua tipuri de Setteri englezi: liniile Laverack si Llewellin, fiecare dintre acestea adoptand numele celui care le-a creat. Edward Laverack si-a ingrijit cu atentie propria sa linie genetica de Setteri englezi, formand caini superbi. R. Purcell Llewellin era pasionat de incrucisarile externe, incepand cu caini de tip Laverack si importand apoi alte linii genetice pentru a crea extrem de performantii caini Setteri englezi. Aceasta diferenta mai poate fi vazuta intr-o oarecare masura si astazi, atunci cand sunt comparati Setterii englezi de concurs cu cei de teren. Cei de teren sunt cumva mai mici.

Asociatia Chinologica Americana (AKC) a recunoscut Setterul englez in anul 1884. Sunt clasati pe locul 101 pe lista cainilor inregistrati de catre AKC. 

Personalitate si temperament

Setterul englez este un caine bland, iubitor si prietenos cu membrii familiei, insa poate fi destul de reticent fata de persoanele necunoscute. Copiii din familia sa il vor considera foarte tolerant, iar parintii trebuie sa intervina pentru a-l proteja de propria sa rabdare, supraveghind copiii in jocul acestora cu cainele, pentru ca nu cumva acestia sa-l traga de blana, coada sau urechi. Pentru copiii mai mari si activi, Setterul poate fi un camarad mereu dornic de joaca. Este potrivit pentru o casa cu curte mare sau teren ce-i ofera posibilitatea sa vaneze, insa cu un proprietar dedicat care ii poate asigura suficienta miscare, poate trai multumit si intr-o casa din oras lipsita de curte. Este vigilent de felul sau, fiind un caine de paza foarte bun, insa nu este dispus sa latre prea mult.

Daca nu se afla departe de trafic, Setterul englez trebuie sa fie plimbat in lesa sau sa fie inchis intr-o curte imprejmuita. Acesta este, totusi, un caine de vanatoare, fiind dispus sa caute mereu pasari.
Acesti caini necesita multa miscare. Minim o ora pe zi de exercitiu fizic este suficient pentru un caine adult. Setterul englez apreciaza o plimbare sau alergare de o jumatate de ora de doua ori pe zi, o drumetie dificila sau sa alerge alaturi de bicicleta.

Dresaj Setter Englez

Cainii din aceasta rasa sunt inteligenti, insa se maturizeaza greu si necesita antrenament nu foarte solicitant, presarat cu o multime de tehnici de stimulare pozitiva si niciodata nu trebuie corectati cu duritate. Totusi, odata ce invata ceva, nu uita niciodata. Pe teren, se departeaza de vanator si iau propriile lor decizii, adoptand acest comportament si acasa. Lucrati indeaproape cu un dresor pentru a afla cele mai bune metode prin care sa lucrati cu abilitatile si stilul de invatare ale unui Setter englez.  

Incepeti dresajul cainelui dvs. din ziua in care il achzitionati. Chiar si la varsta de doua luni, el este capabil sa isi insuseasca tot ceea ce il invatati. Nu asteptati sa ajunga la varsta de sase luni pentru a incepe dresajul deoarece astfel veti avea de lucrat cu un animal mai incapatanat. Daca este posibil, introduceti-l intr-o grupa de dresaj cu catei tineri la varsta de 10-12 saptamani pentru a socializa cat mai mult. Totusi, tineti cont de faptul ca inscrierea in unele grupe de catei necesita anumite vaccinari (precum cea impotriva tusei de canisa) premergatoare, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini sau locuri publice pana cand schema de vaccinare (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza) nu este completa. In locul dresajului formal, puteti sa incepeti dresarea cainelui dvs. acasa si lasati-l sa socializeze cu membrii familiei si prieteni pana cand termina vaccinarile. Vorbiti cu crescatorul, descrieti-i exact ceea ce va doriti de la un caine si cereti-i ajutor pentru alegerea unui catel. Crescatorii observa cateii zilnic si pot face recomandari precise de indata ce afla cate ceva despre viata si personalitatea dvs. Orice v-ati dori de la un Setter englez, cautati un caine ai carui parinti sa posede personalitate placuta si care sa fi socializat corespunzator inca de la inceputul vietii.

Sanatate Setter Englez

Setterii englezi au anumite afectiuni specifice care pot fi ingrijoratoare. Displazia de sold si de cot sunt cele mai frecvente probleme de sanatate ale acestora. Alte boli care pot fi intalnite la ei mai sunt hipotiroidismul, alergiile, deficitul de auz congenital si tulburarile de depozitare lizozomala (TDL).

Ingrijire Setter Englez

Setterul englez poseda o blana lunga si impanata la nivelul urechilor, pieptului, cozii, abdomenului si laturii posterioare a membrelor. Incercati sa-i pieptanati blana de cel putin doua ori pe saptamana sau de cate ori acesta a fost pe camp, pentru a-i inlatura incalcelile din blana. Cate o baie la interval de doua-trei saptamani il va mentine curat. Daca nu va prezentati cu cainele la concursuri, ii puteti tunde blana in mod regulat pentru a o intretine mai usor. Acesti caini naparlesc in cantitate moderata, insa perierile regulate vor impiedica caderea firelor moarte pe podea, mobila sau imbracaminte.
Restul tine de ingrijirea de baza. Scurtati-i unghile de cate ori este nevoie, de obicei la interval de cateva saptamani. Periati-i dintii frecvent pentru a-i mentine sanatatea si igiena bucala.