Miercuri, Mai 01, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Zaambitorul Samoyed, supranumit Sammie este unul din cei mai frumosi caini din lume. El iese in evidenta pentru pufosenia sa alba, capul in forma de pana, urechile ciulite si coada stufoasa si incolacita pe spate. In spatele acestui acestui aspect pur arctic se ascunde un caine inteligent, iubitor de distractie si energic. Samoyedul are multe calitati excelente, dar nu este un caine potrivit pentru toata lumea. 

In primul rand, aspectele pozitive: Samoyedul este bland si calm. El se leaga profund de oamenii sai si poate fi o alegere buna pentru familiile cu copii. Samoyedul este prietenos cu strainii si in general, se intelege bine si cu alte animale, mai ales daca a fost crescut impreuna cu acestea. 

Acum, vestile proaste: Samoyedul nu este un caine bibelou. Este activ si necesita exercitii fizice zilnice. Latra mult si trebuie invatat cand este bine sa-si exerseze plamanii si cand nu. Daca se plcitiseste, el poate decide sa va reamenajeze curtea cu niste gropi frumos plasate. Este un ganditor independent si poate fi inacapanat cand vine vorba de dresaj. Blana aceea uimitoare? Naparleste mult si necesita periaj frecvent pentru a mentine naparlirea sub control. 

caine samoyed

Din fericire, toate acestea pot fi depasite daca sunteti dispus sa petreceti timpul necesar pentru a dresa, exersa si ingriji cainele Samoyed. Dreseaza-l cu fermitate, consecventa pentru a-si depasi tendinta acestuia spre incapatanare. Pentru cele mai bune rezultate, utilizati tehnici de intarire pozitiva, cum ar fi: lauda, jocul si recompensele alimentare. Planifica sa faci exercitii zilnice sub forma unor plimbari lungi, sau a unui joc activ in curte. Este un super concurent in sporturile de caini cum ar fi cele de agilitate, pastorit, obedienta si raliu. Daca sanatatea permite, s-ar putea sa doriti sa il puneti la sanie sau la schiuri. Inainte de a incepe un program de exercitii cu cainele dvoastra, consultati medicul veterinar pentru cele mai bune sfaturi. Nu in ultimul rand, ar trebui sa fie de la sine inteles ca Samoyedul este un caine iubitor de oameni care trebuie sa locuiasca in casa. Va fi extrem de nefericit daca va fi pus sa locuiasca in curte, fara compania omului. 

Informatii pe scurt despre Samoyed

Samoyedul este un caine de lucru puternic, frumos, cu un corp musculos, o blana alba grea rezistenta la intemperii si o coada stufoasa incovrigata pe spate. Capul sau este lat, cu botul conic este inconjurat de un guler, mai proeminent la masculi decat la femele. Are ochii migdalati cu irisul inchis la culoare, nasol negru de regula, dar uneori si maroniu sau roscat in nuanta inchisa. Samoyedul are urechile erecte. Gura se curbeaza in colturi, oferindu-i acel zambet pentru care este recunoscut. 

Istoricul rasei Samoyed

Legenda spune ca poporul Samoyed si cainii lor au fost condusi de alte triburi departe, in nordul indepartat, pana cand au ajuns chiar la marginea lumii, intr-un vast tinut de zapada si gheata. Traiau ca nomazi, pastorind renii, ajutati de cainii lor abili care, de asemenea, trageau sanii si ii tineau calzi noaptea. 

Samoyedul este una din cele 14 rase identificate ca fiind vechi prin analiza ADN a genomului canin. Ne ofera o imagine buna despre cum aratau probabil cativa dintre primii caini. In timpurile mai moderne, Samoyezii au participat la explorarile arctice ale lui Nansen, Shackleton, Scott si Amundsen. Regina Alexandra, sotia lui Edward al VII-lea a iubit rasa iar multi dintre cainii ei apar astazi in pedigree-urile samoyezilor englezi si americani. 

American kennel Club a recunoscut rasa in 1906. Astazi ocupa locul 72 printre rasele inregistrate de AKC. 

Personalitatea si temperamentul cainilor Samoyed

Zambetul cainelui Samoyed este din suflet. Este prietenos si cea mai mare bucurie a sa este sa fie un membru iubit al unei familii active care il va include in tot ceea ce face. Samoyedul este bland cu copiii mici si cu alte animale de companie, dar poate fi si un coleg de joaca activ pentru un copil mai mare. 

El este destept si ii place sa aiba un loc de munca, indiferent daca este vorba sa fie partener de mers pe jos, jogging, ciclism sau drumetii, isi practica antrenamentul in fiecare zi sau participa la un sport pentru caini cum ar fi agilitatea, pastoritul sau tragerea de greutati. In regiunile inzapezite, el este tovarasul perfect. Ii place sa traga la sanie sa va va traga pe schiuri. Oricare ar fi activitatea sa, o face cu entuziasm. 

Natura alerta ca Samoyed-ului il face un caine de paza excelent, dar este atat de prietenos si increzator cu oamenii ca va primi hotul in casa si ii va arata undeti tineti argintaria. Un samoyed nu este nici timid si nici agresiv. 

Unui Samoyed ii place sa alerge si sa latre. Are nevoie de o curte ingradita, nu de un gard electric, pentru a-l tine in siguranta, precum si de cineva care sa-i reaminteasca sa pastreze latratul la un volum mic. 

Este, de asemenea, un catel independent. Aceasta ar putea face ca dresajul sa fie o provocare. Se pplictieseste usor, asa ca pastrati sesiunile de antrenament scurte, distractive si pozitive. Orice a-i face, nu-i lasa perioade lungi de timp pentru a se distra. Probabil nu iti va placea cu ce se ocupa. 

Incepeti sa dresati catelul in ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de opt saptamani, este capabil sa inteleaga tot ce il inveti. Nu asteptati varsta de sase luni pentru a incepe dresajul, astfel va trebui sa va descurcati cu un caine capricios care va face doar ce-i pofteste inimioara. Daca este posibil, duceti-l la o scoala de dresaj de la varsta de 10-12 saptamani si socializati, socializati, socializati. Multe scoli de antrenament cer ca patrupezii care le trec pragul sa aiba schema completa de vaccinare facuta. Multi medici veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si locuri publice pana cand vaccinurile pentru caini (inclusiv pentru rabie, jigodie sau parvoviroza) au fost finalizate. In loc de dresaj formal, puteti opta pentru dresajul la domiciliu, sa-l socializati in familie si prieteni pana cand vaccinurile vor fi finalizate. Aceste experiente de catelandru il vor ajuta sa devina un caine sensibil si calm. Discutati cu crescatorul, descrieti exact ce anume cautati la un caine si cereti-i ajutorul in alegerea unui catelus. Crescatorii vad zilnic puii si pot face recomandari neobisnuit de exacte odata ce stiu ceva despre stilul tau de viata si personalitatea ta. Orice doresti de la un Samoyed, cauta unul ai caror parinti au personalitati placute si care a fost socializat bine de la fatare. 

ce trebuie sa stiti despre sanatatea unui caine Samoyed

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme de sanatate genetice, la fel cum oamenii au potentialul de a mosteni o anumita boala. Fugiti de orice crescator care nu ofera o garantie de sanatate pentru pui, care va spune ca rasa este 100% sanatatoasa si nu are probleme cunoscute sau care va spune ca puii sunt izolati in alta parte a canisei din cauza unei probleme de sanatate. Un bun crescator va fi sincer si deschis cu privire la problemele de sanatate ale rasei si la incidenta cu care apar in liniile ei. Afectiunile observate la Samoyed includ: displazia soldului, atrofia progresiva a retinei, problemele cardiace (stenoza aortica sau stenoza pulmonara), diabet si hipotiroidism. 

Nu uitati ca a avea un caine in casa inseamna ca este datoria dvoastra sail protejati de una din cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Daca mentineti cainele la o greutate normala aveti sansa sa ii prelungiti viata. 

Ingrijirea unui caine Samoyed

Blana dubla a unui Samoyed inconjoara corpul cainelui ca un halou de par. Substratul, care protejeaza Samoyedul de frig si umezeala este moale, scurt, gros si lanos. Stratul exterior este alcatuit din par aspru mai lung. Periati blana cainelui cel putin o data pe saptamana pentru a preveni si indeparta „dupii” si indepartati firele moarte care altfel se vor lasa pe podea, mobilier sau pe hainele dvoastra. Trebuie sa fiti constient ca primavara si toamna va trebui sa il periati zilnic. Aveti nevoie de o perie profesionala slicker, o perie trimmer si un pieptan premium pentru caini. Imbaiati cainele cel putin o data la trei luni. restul este ingrijire de baza. Taiati unghiile atunci cand este necesar, de regula o data pe saptamana sau o data la doua saptmani. Periati dintii cainelui cu o pasta de dinti aprobata de medicul veterinar. Curatati urechile regulat si nu uitati ca urmele de mizerie, roseata sau mirosul urat provenit din interiorul acestora pot indica o infectie. Daca urechile par murdare, curatati-le cu o discheta de bumbac udata cu o solutie de curatare urechi recomandata de medicul veterinar. Obisnuiti cainelele de pui cu spalatul si periatul astfel incat sa accepte aceste operatiuni de bunavoie.