Marți, Mai 14, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Rasa de caini Puli 

Acest minunat animal acoperit din cordoane de par, este o rasa ungureasca de ciobanesc care arata precum un mop de pe vremuri.  Acesta este un caine de talie mica/medie cu mers saltat si cu minte ascutita. Natura sa „usor suspicioasa” face din acesta un excelent caine de paza. Blana sa necesita ingrijire zilnica si naparleste mult.

  • Categorie de rase: Ciobanesc
  • Inaltime: 40 - 43 cm la umeri 
  • Greutate: 11 - 16 kg
  • Durata de viata: 12 - 16 ani

Cu blana sa formata din cordoane de par de culoare neagra, cenusie sau alba, Puli, acest ciobanesc de origine ungureasca, arata precum un mop pentru spalarea pardoselilor. Totusi, blana sa deosebita nu reprezinta doar o podoaba decorativa.  Aceasta are si rolul de a-l proteja de lovituri si de atacul pradatorilor, facand cainele sa fie observat mai usor in turma de catre pastor. Desi este destul de mic, acesta constituie totusi un caine de turma suficient de rezistent si de independent, cu care nu se poate pune niciun intrus pe doua sau pe patru picioare.

In prezent, el este crescut mai mult ca si animal de companie sau de expozitie canina, desi inca mai pastreaza in mare parte instinctul de dirijare a turmei, pe care il poate folosi la nevoie. Cainele Puli prezinta numeroase calitati, dar traiul alaturi de acesta nu e tocmai simplu. Daca va doriti un caine atat de inteligent si de energic pe cat este Puli la capacitatea sa maxima, trebuie sa va documentati temeinic si sa depuneti mult efort pentru educarea si socializarea sa adecvata, dupa ce il veti aduce acasa.

Puli este simpatic si saltaret, dar nu trebuie niciodata sa uitati ca menirea sa initiala era cea de a-si proteja turma - in cazul de fata, familia. Este alert si intotdeauna gata sa dea alarma prin latrat sau sa sara in apararea proprietarului, daca acest lucru este necesar.  Acestea reprezinta calitati excelente, insa este esential sa il invatati inca de pui cand este potrivit sa intervina prin exercitarea instinctului sau de protectie si cand trebuie sa vi se supuna dvs. Socializarea si dresajul timpuriu reprezinta etape necesare ale cresterii sale, pentru a preveni dezvoltarea laturii sale exagerat de suspicioase sau aparitia unui comportament excesiv de temator fata de tot ce este nou sau diferit. 

Cumparati un pui de caine Puli de la un crescator care tine puii in casa si ii supune pe acestia la diverse situatii si sunete specifice mediului casnic, precum si la diverse persoane, inainte de a fi dati spre adoptie. Continuati si ulterior socializarea acestui caine, inscriindu-l la grupe de dresaj pentru pui (dupa finalizarea schemei de vaccinare a acestuia si dupa acordul dat de medicul veterinar), ducandu-l in vizite la prieteni si vecini si plimbandu-l pana la magazinele sau companiile locale. Doar prin acest mod il puteti invata sa discearna situatiile periculoase de cele normale si sa recunoasca adevaratele surse de amenintare.

Acesta este un caine foarte inteligent, care este capabil sa invete multe trucuri noi atat de la proprietari, cat si pe cont propriu.  Incepeti sa va educati puiul de caine imediat dupa ce il aduceti acasa. Folositi tehnici pozitive de stimulare pentru dresaj, precum lauda, joaca si recompensele comestibile, dar trebuie sa aveti si rabdare. Un Puli va raspunde la comenzi consecvente, ferme si rostite cu blandete, insa uneori poate manifesta si incapatanare.

Acesta este jucaus si adora sa se distreze, avand un simt al umorului bine dezvoltat. Daca este crescut alaturi de copii sau de alte animale de companie, se va intelege bine cu acestia. Țineti-va intotdeauna sub supraveghere cainele Puli atunci cand in preajma lui se joaca copii, pentru a va asigura ca acesta nu va percepe in mod gresit tendinta lor de a alerga si de a tipa, sarind „sa apere” copiii de proprii lor prieteni. El va accepta strainii daca i se va face mai intai cunostinta cu acestia, insa altfel va fi precaut fata de ei. Poate fi agresiv fata de cainii pe care nu ii cunoaste.

Ca si orice alt caine, puilor de Puli le place sa roada. Nu va lasati animalul nesupravegheat prin casa, decat atunci cand se va maturiza suficient incat sa va ofere increderea ca nu va face stricaciuni. Si tineti-va puiul de caine ocupat cu experiente ce tin de sedintele de dresaj, de joaca si de socializare. Un pui de caine plictisit capata o latura distructiva.

Un Puli are nevoie de mult antrenament fizic sub forma unei plimbari lungi sau moderate sau a momentelor de joaca activa. Daca ii permite starea de sanatate, poate fi un companion ideal pentru jogging si un concurent abil la competitiile sportive canine, precum cele de agilitate, obedienta si alergare.

Cainele Puli poate trai fericit intr-un apartament, dar nu trebuie sa uitati de faptul ca acesta are o tendinta innascuta catre latrat. Daca detineti o curte, nu va bazati pe un gard electric cu alimentare subterana, care sa va tina cainele in perimetrul curtii. Socul electric declansat de acesta poate sa nu impiedice acest caine sa paraseasca curtea daca isi doreste cu tot dinadinsul acest lucru.

Daca il considerati un caine de curte, va inselati amarnic. Cainii Puli le sunt devotati proprietarilor lor. Cu siguranta, ar trebui sa aiba acces si la o curte imprejmuita cu gard electric, insa atunci cand familia lor este acasa, acestia ar trebui sa se afle in compania membrilor familiei.

Mai multe aspecte pe scurt

  • Cainii Puli de talie medie prezinta un corp patratos acoperit de zulufi de blana care ii imbraca capul precum o umbrela si care ii acopera corpul din abundenta, oferind impresia ca acesta este mai masiv decat in realitate. Are un mers leganat si este mult mai agil decat pare la prima vedere.

Stiati ca ... ?

Mai multe rase de caini au blana formata din cordoane de par, insa blana unui Puli este deosebita. Blana niciunui alt caine nu este ca a lui. Stratul extern al blanii lor este lung si des, iar stratul de la baza este moale si lanos. Blana puilor este compusa din smocuri, iar pe masura ce aceasta creste, stratul de la baza se uneste cu cel extern, incalcindu-se impreuna cu acesta si oferind cainelui Puli un aspect cel putin neingrijit.

Istoricul rasei de caini Puli

Puli a aparut in Ungaria in urma cu cel putin 1000 ani. Cainii similari acestei rase au fost adusi in Ungaria de catre invadatorii maghiari. Acesti caini se aseamana cu Terrier-ul Tibetan, fiind posibil ca aceasta rasa sa se afle la originea rasei Puli.

Tipul de activitati la care erau folositi depindea de talia si de culoarea blanii lor. Exemplarele cu blana deschisa la culoare erau mai utile pe timpul noptii, deoarece erau observate cu usurinta, in timp ce cele cu blana inchisa la culoare erau folosite pentru activitati desfasurate pe timpul zilei. In cadrul turmelor de oi cu lana deschisa la culoare, acestia erau mai usor observati de catre pastor.

In timpul secolului XVII, rasa de caini Puli aproape ca disparuse datorita incrucisarilor necontrolate cu alte rase de caini ciobanesti proveniti din Franta si Germania. In 1912 a fost initiat un program de recuperare a rasei. In 1915 a fost intocmit un standard al acestei rase, care a fost aprobat in 1924 de catre Federatia Chinologica Internationala. Acesti caini isi facusera cu un an inainte prima aparitie la o expozitie canina din Budapesta, fiind incadrati in trei categorii: de munca, de expozitie si de talie pitica. In 1934, standardul de rasa a fost revizuit, clasificand exemplarele in functie de inaltime: mari, medii si pitici. O inregistrare efectuata in 1935 in registrul genealogic al rasei mentioneaza patru categorii de greutate: mare (politienesc), mediu (de lucru), mic si pitic. Talia medie era cea mai cunoscuta.

Asociatia Chinologica Americana a recunoscut rasa Puli in 1936, insa Clubul American al Cainilor Puli (Puli Club of America) s-a format abia in 1951. Aceasta rasa se claseaza pe locul 145 intre rasele inregistrate de ACA.

Temperamentul si personalitatea cainilor din rasa Puli

De obicei, tocmai zulufii de tip coafura dreadlock atrag atentia celor care nu sunt familiarizati cu rasa Puli. Insa pentru cei care cunosc si iubesc aceasta rasa, personalitatea acestor animale reprezinta cea mai apreciata trasatura.

Cainele Puli este afectuos si iubitor, adorand sa se afle in preajma membrilor familiei. Este inteligent, abil si poseda o puternica etica a muncii. Este in general precaut in fata strainilor si isi ocupa timpul pazindu-si familia adoptiva, insa nu trebuie sa fie prea timid, speriat sau agresiv.

Asemeni majoritatii raselor de ciobanesti, Puli este un caine independent si cu personalitate puternica. Are nevoie de o mana ferma, dar blanda, care sa ghideze formarea optima a temperamentului sau. Sa nu va surprinda incercarile lui de a dirija traiectoria in mers a dvs. sau a copiilor dvs.  Puli are tendinta sa latre, o alta trasatura specifica comportamentului de dirijare a turmei, deci orice program de dresaj trebuie sa includa si comanda „Taci”.

Cainele Puli are abilitati atletice deosebite, putand sari si peste un gard de 1,8 m inaltime. El are nevoie de o curte imprejmuita si de multa supraveghere din partea dvs.

Dresajul trebuie inceput imediat dupa achizitionarea puiului. Chiar si de la varsta de 8 saptamani, acesta este capabil sa invete bunele maniere. Nu asteptati sa implineasca 6 luni pentru a incepe sa il dresati, deoarece astfel veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In schimbul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare. Invitati-va cunoscutii in casa, de asemenea, pentru ca animalul sa se obisnuiasca cu acestia. Aceste experiente pe care le capata inca de la o varsta frageda il vor ajuta sa se transforme intr-un caine sensibil si calm la maturitate.

Vorbiti cu un crescator cu reputatie buna, cu experienta in cresterea cainilor din rasa Puli. Descrieti-i exact ceea ce doriti de la un companion canin si rugati-l sa va ajute sa alegeti un pui de caine. Crescatorii isi vad zilnic cateii si va pot face recomandari foarte corecte dupa ce afla cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Alegeti un pui ai carui parinti au temperament placut si care a fost socializat in mod adecvat de catre crescator inca de la o varsta frageda.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor din rasa Puli

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine. Cainii din rasa Puli sunt in general sanatosi, insa anumite afectiuni ce apar uneori in cadrul rasei includ displazia de sold, probleme oculare precum atrofia retiniana progresiva si cofoza.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri, iar puii pot dezvolta una dintre aceste probleme in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait de-a lungul timpului cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora.

Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Puli la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale cainelui dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Aspectele de baza ale ingrijirii pielii cainilor din rasa Puli

Cainii din rasa Puli prezinta o blana deasa si impermeabila, care poate fi ondulata sau creata, dar niciodata matasoasa. Stratul intern al blanii este moale si des, cu aspect lanos. Parul sau se incalceste rapid, iar daca este lasat in voia sa, va forma cordoane lanoase pe masura ce animalul va creste, acest proces incepand in jurul varstei de 9 luni. In functie de textura blanii si de lungimea stratului intern si extern al acesteia, cordoanele lanoase pot fi aplatizate sau cilindrice. Dureaza patru sau cinci ani pana cand procesul de crestere al blanii sa se finalizeze iar aceasta sa ajunga pana la podea.

Blana unui Puli poate fi periata sau lasata sa formeze cordoane lanoase. Daca doriti sa-i periati blana pentru a nu o lasa sa se incalceasca, incepeti sa faceti acest lucru din timp si in fiecare zi sau cel putin o data la doua zile. 

Blana nu naparleste foarte mult, insa cordoanele lanoase trebuie separate intre ele periodic pentru a le mentine un aspect placut si pentru a evita acumularea printre acestea a prafului si particulelor de mizerie.  Blana cainelui Puli nu trebuie sa fie niciodata murdara, incalcita sau urat-mirositoare. Pentru a preveni problemele legate de aspectul blani, rugati crescatorul sa va arate cum sa ingrijiti blana animalului. Tunderea parului din jurul gurii si curatarea pliurilor de piele de pe fata animalului dupa ce acesta mananca reprezinta o metoda de reducere a mirosului neplacut. Spalarea si uscarea unui Puli poate dura cateva ore. Asigurati-va ca ii uscati complet blana, altfel va mirosi a mucegai. Daca nu aveti in vedere participarea la expozitii, puteti opta pentru tunderea scurta a blanii sale, pentru ca acest animal sa fie mai usor de ingrijit.

Restul tine de ingrijirea de baza. Taiati-i unghiile saptamanal si periati-i dintii frecvent folosind o pasta de dinti de uz veterinar pentru a-i asigura sanatatea cavitatii bucale si o respiratie proaspata. Verificati-i saptamanal urechile pentru prezenta murdariei, a iritatiilor sau a mirosului neplacut care ar putea indica o infectie. Daca urechile par murdare, stergeti-le cu o bila din vata de bumbac inmuiata intr-o solutie pentru igiena auriculara cu pH echilibrat, recomandata de medicul veterinar. Incepeti sa ingrijiti blana unui Puli inca de cand acesta este pui, pentru ca el sa se obisnuiasca si sa accepte aceasta activitate.