Miercuri, Mai 01, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Inteligent si rezervat, mastifful tibetan este originar din Tibet si este considerat una dintre cele mai vechi rase din lume. In Himalaya exista desene rupestre din Epoca de Piatra care dovedesc ca stramosii acestui caine urias exista de mii de ani. Scopul lor initial era de a pazi si proteja, si inca ofera in mare masura o protectie exceptionala impotriva intrusilor. Rasa are dimensiuni impresionante si este descrisa ca un gardian vigilent, dar distant.

Cu expresia lor blanda, Mastifful Tibetan este, de asemenea, un companion excelent pentru cei carora se simt loiali. Legatura puternica a acestei rase de talie mare cu instinctele lor de paza ii va face adesea sa fie precauti cu strainii, desi un antrenament constant va ajuta la limitarea acestor comportamente.Blana groasa si hidrofuga face ca rutina de ingrijire sa fie moderat de simpla. Periajul zilnic este considerat ideal pentru a ajuta la intretinerea firelor de par moarte. Acest canin are un nivel moderat de energie si este important sa i se ofere o stimulare mentala si fizica eficienta pentru a permite personalitatii acestei rase uriase sa straluceasca. Un stapan are nevoie de rabdare atunci cand vine vorba de dresaj, dar manierele dornice si iubitoare ale acestui canin vor face ca orele de ascultare sa fie placute atat pentru caine, cat si pentru stapan.

Istoria rasei Mastiff tibetan 

Mastifful tibetan are o istorie indelung documentata la nivel mondial. De exemplu, exista relatari scrise timpurii din China, in anul 1100 i.Hr. Se crede ca stramosii lor au calatorit cu asirienii, persii, grecii si romanii. A fost considerat mult timp cainele pazitor al Tibetului. Mostenirea genetica a acestei mari rase este cetoasa si multe lucruri sunt necunoscute cu privire la modul in care acest mastiff si-a avut originea. Exista zvonuri despre acest caine masiv care se intorc pana in epoca i.Hr. dar multa documentatie nu a devenit cunoscuta pana in anii 1700.

In 1847, Lordul Hardinge din India a trimis un Mastiff tibetan in Anglia. In 1873, a fost infiintat Kennel Club, cu primul registru genealogic care continea pedigri-urile a 4.027 de caini. Mastifful tibetan a fost declarat oficial ca atare pentru prima data. Se considera ca a fost dezvoltat din stocul de baza din care au fost dezvoltate rasele moderne de munca, cum ar fi mastiffii si cainii de munte. Din pacate, nu exista multe informatii disponibile cu privire la aceasta rasa. In 1874, alti doi caini au fost importati in Anglia de catre Printul de Wales si au fost expusi la Alexandra Palace Show. Dupa expozitie si pana in 1928, au mai existat cateva importuri in Europa.

In 1928, onorabilul colonel si doamna Bailey au preluat patru caini din aceasta rasa, iar in 1931, doamna Bailey a fondat Asociatia Rasei Tibetane. In acest moment, cainele a avut primul standard oficial pentru rasa. La sfarsitul anilor 1950, presedintele Eisenhower a mostenit doi dintre cainii din Tibet, care au fost apoi dusi la o ferma din Midwest. Alte importuri ale acestor canini puternici au avut loc in Statele Unite. Asociatia Americana a Mastiffului Tibetan a fost infiintata in 1974. In 2007, rasa a fost recunoscuta oficial de American Kennel Club. 

Aspectul rasei Mastiff tibetan 

Mastifful tibetan are o blana groasa, cu o coama grea; blana contine par de garda grosier, cu un strat inferior lanos si densitate mare. Blana rezistenta vine intr-o varietate de combinatii de culori, cum ar fi negru, negru si cafeniu, albastru-cenusiu, albastru-cenusiu si cafeniu, maro, maro si cafeniu, rosu-auriu, rosu-auriu-sablon, crem si crem-sablon cu marcaje albe.

Rasa este o rasa mare si atletica, care degaja un aspect solemn, dar alert, stand bine in picioare. Corpul acestui gigant este putin mai lung decat inalt in inaltime. Cu un cap lat si impresionant, ochii acestui canin serios sunt adanciti si migdalati si sunt de culoare maro. Botul este lat si patrat, iar acest catel puternic poarta expresia constanta a unui caine vigilent. Coada lor este bine impanata, cu parul dens si este purtata pe spate intr-o bucla.

Tibetan Mastiff Temperament si personalitate

Mastifful tibetan isi iubeste familia cu o intensitate feroce. Desi nu o arata prin manifestari publice de afectiune, nu-si doreste nimic mai mult decat sa fie alaturi de ei si sa-i protejeze. TM pazeste oamenii si proprietatile de mai bine de 2.000 de ani, asa ca putem spune ca se pricepe destul de bine la asta. Distant si vigilent, el va avea grija sa nu lase pe nimeni sa intre in casa ta decat dacaii permiti tu, si chiar si atunci TM poate fi reticent. Pe teritoriul sau, este foarte teritorial. El poate extinde aceasta atitudine la intregul cartier daca nu este limitat de un gard inalt si solid si plimbat pe trasee diferite, astfel incat sa nu devina posesiv cu privire la o anumita strada sau la lucrurile pe care le vede pe ea.

Din cauza mostenirii sale ca rasa de gardian, TM este un ganditor independent cu propria agenda. In mintea lui, el stie cel mai bine si, prin urmare, poate avea o vointa puternica si poate fi incapatanat cand vine vorba de a obtine ceea ce vrea, mai ales daca crede ca este pentru siguranta ta. Este esential sa va stabiliti ca un lider pe care il poate respecta, dar fara a folosi forta, cuvinte dure sau pedepse fizice. TM intelege consecventa si fermitatea, dar nu va accepta abuzurile. Un program „nimic in viata nu este gratis", care le cere cateilor sa „munceasca" pentru tot ceea ce primesc, executand o comanda inainte de a primi mese, jucarii, dulciuri sau joaca, este o modalitate buna de a va stabili pozitia de lider.

Mastifful tibetan este sensibil la emotii. Nu este o idee buna sa va certati cu sotul/sotia sau sa va loviti copilul in fata lui. Ar putea crede ca este treaba lui sa intervina.

Este un caine inteligent care invata repede, dar, din nou, va lua propriile decizii cu privire la faptul ca vrea sa se supuna sau nu. Scopul lui nu este cu adevarat sa va multumeasca, ci sa va protejeze. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care nu poate fi plimbat niciodata fara lesa. Nu poti fi niciodata sigur ca va raspunde atunci cand ii spui sa vina. De asemenea, poate fi agresiv fata de alti caini, mai ales fata de cei de acelasi sex.

Mastifful tibetan este linistit in interior, dar activ in exterior. Este un caine moderat de activ si atletic, iar o curte bine imprejmuita este necesara pentru ca el sa faca exercitiile de care are nevoie. Dar nu va ganditi ca nu poate escalada gardul dvs. din plasa de lant daca decide ca vrea sa mearga sa exploreze. Ii place, de asemenea, sa sape, asa ca nu fiti surprins daca intr-o zi veti ajunge acasa si veti gasi un nou peisaj. Partea buna este ca, in general, este usor de dresat.

Noaptea este momentul potrivit pentru latrat in ceea ce il priveste pe TM. In satele tibetane i se permitea sa hoinareasca noaptea si latra diverse comunicate pana in zori: „Totul e bine", „Aud ceva suspect" sau „Pleaca de aici inainte sa te omor". Va face acelasi lucru si la tine acasa daca il lasi afara noaptea. Dati-le o pauza vecinilor si lasati-l sa doarma in casa. In acest fel, va fi acolo pentru a va proteja daca cineva intra prin efractie.

Se spune adesea ca mastiffii tibetani sunt buni cu copiii. Acest lucru este cu siguranta adevarat daca sunt crescuti cu ei de la o varsta frageda. Un TM in aceasta situatie ii va iubi si ii va proteja din tot sufletul, dar este de asemenea important sa ii inveti pe copii cum sa interactioneze cu cainele si sa ii supraveghezi atunci cand sunt impreuna. TM nu este o dadaca. De fapt, niciun caine nu ar trebui sa fie lasat vreodata singur cu copii mici, indiferent cat de bland sau de iubitor pare. Intotdeauna asigurati-va ca comportamentul unui copil nu il face pe cainele dvs. inconfortabil sau nefericit. Atunci cand alti copii vin in vizita, aveti grija ca TM sa nu confunde joaca zgomotoasa cu un pericol si sa intervina pentru a-i proteja pe copiii "lui".

Acelasi lucru este valabil si in cazul altor animale. Mastifful tibetan se poate intelege cu ele daca este crescut cu ele sau daca este prezentat corect animalelor in vizita, dar se va astepta sa fie tratat cu respect.

Incepeti sa va dresati catelul din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de opt saptamani, este capabil sa absoarba tot ceea ce il puteti invata. Nu asteptati niciodata pana la varsta de 6 luni pentru a incepe dresajul, altfel veti avea de-a face cu un caine adult mai mare si mai incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l in clasa de „gradinita" pentru catei pana la varsta de 10-12 saptamani si socializati, socializati, socializati, socializati. Cu toate acestea, fiti constienti de faptul ca multe clase de dresaj pentru catei necesita ca anumite vaccinuri (cum ar fi cel pentru tusea de canisa) sa fie la zi si multi medici veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand vaccinurile pentru catei (inclusiv rabie, distemper si parvoviroza) au fost completate. In loc de dresaj formal, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa-l socializati printre familie si prieteni pana cand vaccinurile pentru catei sunt finalizate.

Odata ce medicul veterinar va da unda verde, socializarea poate fi intensificata. Invitati oameni in casa dvs., astfel incat TM sa se obisnuiasca cu vizitatorii. Lasati-l sa cunoasca oameni pe strada, la mall si in orice alt loc in care il puteti duce in siguranta. Cu cat are mai multa experienta, cu atat va fi mai adaptabil la diferite situatii si cu atat mai bine va putea decide cand ceva este o amenintare.

Vorbiti cu crescatorul, descrieti exact ce cautati la un caine si cereti asistenta in alegerea unui catelus. 

Ce trebuie sa stii despre sanatatea unui Mastiff tibetan

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, la fel cum toti oamenii au potentialul de a mosteni o anumita boala. Evitati orice crescator care nu ofera o garantie de sanatate pentru catei, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si ca nu are probleme cunoscute sau care va spune ca puii ei sunt izolati de partea principala a gospodariei din motive de sanatate. Un crescator de renume va fi sincer si deschis in ceea ce priveste problemele de sanatate din rasa si incidenta cu care acestea apar in liniile sale.

Mastifful tibetan are unele afectiuni de sanatate care pot fi o sursa de ingrijorare. Printre acestea se numara displazia de sold si de cot, hipotiroidismul, membranele pupilare persistente (o afectiune oculara) si neuropatia demielinizanta mostenita de la caine.

Nu toate aceste afectiuni sunt detectabile la un catelus in crestere si poate fi greu de prezis daca un animal va fi lipsit de aceste boli, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator de renume care se angajeaza sa creasca cele mai sanatoase animale posibile.  Acestia ar trebui sa poata prezenta o certificare independenta care sa ateste ca parintii cainelui (si bunicii etc.) au fost examinati pentru aceste defecte si au fost considerati sanatosi pentru reproducere. Aici intervin registrele de sanatate.

Crescatorii grijulii isi verifica cainii de reproductie pentru boli genetice si reproduc doar cele mai sanatoase si mai aratoase exemplare, dar uneori Mama Natura are alte idei si un catelus dezvolta una dintre aceste boli in ciuda bunelor practici de crestere. Progresele in medicina veterinara inseamna ca, in majoritatea cazurilor, cainele poate trai in continuare o viata buna. Daca va luati un catelus, intrebati crescatorul despre varsta cainilor din liniile sale si despre cauza mortii.

Fiti constienti de faptul ca mastiffii tibetani se maturizeaza foarte incet. Ei nu vor ajunge la dimensiunea lor completa decat la varsta de 3 pana la 5 ani.

Amintiti-va ca, dupa ce ati luat un nou catelus in casa dumneavoastra, aveti puterea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui Mastiff tibetan la o greutate adecvata este una dintre cele mai simple modalitati de a-i prelungi viata. Profitati la maximum de abilitatile dumneavoastra de preventie pentru a contribui la asigurarea unui caine mai sanatos pe viata.

Intretinerea rasei Mastiff tibetan 

Mastifful tibetan este o rasa masiva care necesita o ingrijire moderata. Blana dubla este intretinuta pe tot parcursul anului si naparleste o data pe an, in jurul primaverii sau verii. In timpul sezonului de naparlire, trebuie sa fie periat zilnic timp de cel putin 30 de minute pentru a indeparta tot parul mort. Periajul regulat va reduce cantitatea de covorase de pe blana groasa. Baiatul cainelui poate fi limitat la o data la cateva luni, daca este necesar. Aceasta rasa nu este hipoalergenica si nu este recomandata proprietarilor cu alergii. Urechile mari ar trebui sa fie sterse si curatate saptamanal pentru a evita acumularea de resturi.

Nu au un miros semnificativ, dar se poate dezvolta un miros in apropierea gurii din cauza salivarii; prin urmare, este important sa stergeti saliva in mod regulat pentru a preveni acumularea de bacterii. Acest caine prietenos are un nivel moderat de energie si necesita exercitii fizice regulate. Este o rasa independenta si inteligenta si ii place sa ramana activa. Viata in apartament nu este potrivita pentru acest caine din cauza constructiei lor masive si a tendintei de a sapa si de a se catara. Acest gigant bland s-ar descurca cel mai bine intr-o casa mare, cu o zona extinsa disponibila pentru a alerga afara. Le plac plimbarile, dar nu vor fi un partener potrivit pentru jogging.