Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Malamutul de Alaska este o rasa de caine mare, puternica care a fost crescuta pentru a trage sanii pe teren dur si in climate brutale. Luati in considerare cu grija acest aspect daca nu sunteti siguri despre abilitatea de a plimba un astfel de caine in lesa. Si o lesa nu este un echipament optional cand vine vorba despre un Malamut; nu numai ca acesta hoinareste, adesea kilometri intregi pentru mai multe zile, dar el este de obicei pregatit sa fie amestecat cu alti caini si sa vaneze animale salbatice si pisici.

Malamutii sunt extrem de dificil de pastrat in spatele unui gard, deoarece ei sunt experti in sapat si in catarat. Daca ii vreti inapoi, malamutii ar trebui microcipati si ar trebui sa aiba o eticheta cu datele dvoastra de contact pe zgarda tot timpul.

Malamutii traiesc fericiti in canise – deoarece acestia primesc mult exercitiu si multa munca interesanta de facut – transferarea malamutului in curtea din spate nefiind o idee buna, doar daca va place sa aveti gauri sapate de dimensiunea unei piscine si vecinilor le place urlatul.

Ca sa nu mai mentionam faptul ca cel mai probabil acesta nu va acolo in momentul in care veti ajunge acasa, din moment ce ei considera gardurile ca fiind mai degraba provocari interesante decat obstacole reale. Daca nici unul dintre aceste lucruri nu va descurajeaza, atunci ati putea fi pregatiti sa luati in considerare si unele dintre plusurile Malamutului de Alaska.

Acesta este frumos, cu un aspect originar care va poate face sa simtiti vanturile reci ale tundrei chiar daca stati pe un gazon suburban. El cu siguranta adora copiii, desi, ca si in cazul majoritatii cainilor mari, puternici, supravegherea ese necesara. Malamutii pot fi afectati de putine boli genetice si exista cateva probleme legate de temperament la aceasta rasa, deci este bine sa fiti atenti fie in alegerea unui caine de la un crescator experimentat care face testari de temperament si pentru bolile genetice, fie in alegerea lui de la un grup de salvare care il evalueaza pentru temperamentul si potrivirea pentru familia si stilul dumneavoastra de viata.

Aspect si temperament Malamut de Alaska

Malamutul de Alaska este un caine de tractiune, construit pentru a trage incarcaturi grele pe distante lungi. El este foarte atletic, cu un corp bine lucrat, un piept adanc, membre puternice si cu un par bogat pe coada care se rasfrange peste spate. Capul unui malamut de Alaska este lat, cu urechi ascutite si cu ochi de culoare maro-inchis.

El are semne distinctive: un capac deasupra capului si o fata care este fie alba, fie marcata cu o linie sau o masca. Blana vine in mai multe culori, inclusiv albul (singura culoare solida permisa) si gri, negru, culoarea de samur si rosu, toate acestea cu alb pe abdomen, membre si fata. Malamutul de Alaska este prietenos si iubeste oamenii. Acest aspect il face o alegere potrivita pentru o familie activa care are o alarma electrica antiefractie si care nu are nevoie de un malamut pentru abilitatile sale de paza.

Asta pentru ca nu are nici o abilitate de acest gen. El este moderat vocal si va urla odata ce aude sirenele sau va vorbi cu dumneavoastra cu sunete expresive de ”woo-woo”. Desi, pentru o rasa de tip Spitz, el este destul de tacut si nu devine in mod obisnuit un latrator neplacut.

Acest caine este destept si curios si el nu vrea decat sa isi impartaseasca descoperirile cu membrii familiei. Descoperirile din genul cum a fost construita canapeaua, de exemplu, sau cum ar arata interiorul masinii fara carpete si tapiterie. Vestile bune cu privire la distructivitatea malamutului sunt ca poate fi prevenita si tratata. Leacul este exercitiul, foarte mult, indiferent de vreme sau daca aveti gripa. Foarte mult exercitiu intens. Drumetiile, trasul saniilor iarna si a carucioarelor vara (desi nu trebuie lasat sa se supraincalzeasca), tragerea competitiva a greutatilor si antrenament formal, toate sunt puncte bune pentru creierul si musculatura acestuia.

Dresaj Malamut de Alaska

Malamutul este destept, invata rapid si va iubeste, dar el este de asemenea independent si are o vointa puternica. Incepeti sa antrenati cainele de mic, din ziua in care il aduceti in casa. Chiar si la opt saptamani de viata, el este capabil sa absoarba orice il puteti invata. Nu asteptati pana la 6 luni pentru a incepe antrenamentul, in caz contrar veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, duceti-l la dresaj pana la varsta de 10-12 saptamani si socializati-l mult.

Sanatate Malamut de Alaska - boli specifice rasei 

Malamutul este un caine destul de sanatos, dar are si riscul unor boli genetice, inclusiv displazia de sold, o deformare genetica a cavitatii soldului care ar putea necesita chirurgie de corectie costisitoare si care adesea conduce mai tarziu in viata la artrita. Aceasta este in particular o conditie devastatoare pentru un cine activ care alearga precum malamutul. De asemenea, malamutii sunt afectati de condrodisplazia, o dezvoltare anormala a cartilajului care poate conduce la nanism.

Acestia pot de asemenea sa sufere de polineuropatie ereditara, pentru care nu exista un test specific. Aceasta este o afectiune a sistemului nervos care cauzeaza la caini lipsa cronica de coordonare si slabiciunea. Orice crescator care va spune ca aceste probleme nu sunt o problema ingrijoratoare pentru aceasta rasa sau in liniile sale fie nu este onest fie nu cunoaste – niciuna dintre aceste trasaturi nu sunt de dorit pentru crescatorul cainelui dumneavoastra nou.