Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Labradoodle-ul este un metis intre Labrador Retriever si Poodle Miniatural sau Standard. Asemeni ambelor rase din care se trage, acesta este inteligent, prietenos si activ. Prezinta o blana latoasa sau ondulata, care necesita ingrijire frecventa.

Rasa de caini Labradoodle

  • Categorie de rase: Metisi sau alte categorii
  • Inaltime: 35 - 61 cm la greaban
  • Greutate: Talie miniaturala, 6,8 - 13,6 kg; Talie medie, 13,6 - 20 kg; Talie standard, peste 20 kg
  • Durata de viata:  10 - 15 ani

Cand va deschideti casa si inima in fata unui astfel de caine, este ca si cum ati despacheta un cadou de ziua dvs.: niciodata nu stiti ce urmeaza sa obtineti. Se presupune adesea ca un metis va combina cele mai bune trasaturi ale celor doua sau mai multe rase din care provine, insa genetica nu functioneaza in acest fel. Modul in care se manifesta genele nu se afla de obicei sub controlul crescatorului, cu atat mai putin in situatia in care sunt incrucisate doua rase diferite. Acesta este un aspect ce trebuie avut in vedere atunci cand oferiti foarte multi bani pentru un caine despre care ati fost asigurat ca este hipoalergenic sau mai sanatos decat o rasa pura.

Atunci cand sunt in cea mai buna forma, cainii din rasa Labradoodle sunt inteligenti, prietenosi si afectuosi. Pot intra intr-una din cele trei categorii de greutate: miniaturala (intre 6,8 - 13,6 kg), medie (intre 13,6 si 20 kg) si standard (peste 20 kg). Deoarece acestia sunt metisi, trasaturile lor fizice nu sunt inca standardizate, deci nu exista garantia ca puii de Labradoodle pe care ii achizitionati sa se inscrie intr-una din cele trei categorii de greutate.

Cainii Labradoodle prezinta un nivel de activitate mediu. Cei de talie mai mare pot deveni mai activi decat cei de talie mica. Au nevoie de plimbari lungi sau de joaca intensa zilnic, iar daca sunteti interesati (iar starea de sanatate permite acest lucru cainelui), ei sunt suficient de atletici incat sa poata participa la competitii sportive canine, precum cele de agilitate, flyball, obedienta si viteza.  Pot fi si niste caini de terapie excelenti.

Ambele rase din care a fost creat cainele Labradoodle sunt inteligente si invata rapid. Daca incepeti timpuriu socializarea si dresajul, folosind tehnici pozitive de stimulare precum lauda, joaca si recompensele comestibile, veti fi rasplatiti cu un animal de companie minunat.

Cainii Poodle au reputatia de a fi hipoalergenici, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie tolerati de persoanele alergice la caini. Deoarece poseda material genetic de Poodle, cainii Labradoodle sunt uneori promovati ca si caini hipoalergenici. Insa alergiile nu sunt provocate de un anumit tip de blana, ci de matreata, adica de celulele moarte din piele care sunt eliminate de catre toti cainii (si de oameni, de asemenea). Unele persoane cu alergii pot reactiona mai putin sever la anumiti caini, insa niciun crescator cu reputatie buna nu va va garanta ca animalele sale sunt hipoalergenice.

Daca sunteti dispus sa achizitionati un Labradoodle, incepeti mai intai sa cautati la un adapost local pentru animale sau pe pagina de internet Petfinder.com. Acest tip de metis este deseori disponibil pentru adopţie. Daca, totusi, doriti sa cumparati unul, alegeti un crescator care a solicitat teste pentru evaluarea starii de sanatate a puilor sai de caine pentru a se asigura ca acestia nu sunt purtatori ai unor boli genetice frecvente in cadrul ambelor rase ale parintilor.  Daca sunteti dispusi sa cheltuiti cateva sute de dolari (sau chiar mii de dolari) pentru un caine, este bine sa va asigurati ca merita sa cheltuiti atatia bani. Achizitionarea puiului de la un crescator inteligent si suficient de grijuliu incat sa asigure animalelor sale certificate de sanatate (chiar si pentru metisi) reprezinta o cale recomandata de achizitionare contra cost a unui animal. Chiar daca in viata nimic nu este garantat, este si o metoda buna de diminuare a eventualelor cheltuieli efectuate pe la clinici si cabinete veterinare.

Mai multe aspecte pe scurt

 

  • Cainii Labradoodle au fost initial creati in incercarea de a obtine un caine de asistenta hipoalergenic. De atunci, acestia au devenit foarte populari ca si animale de companie.
  • Labradoodle-ii sunt caini de companie. Acestia iubesc oamenii si au nevoie sa fie tinuti in casa, niciodata afara.
  • Un Labradoodle reusit ar trebui sa fie sociabil, prietenos, neagresiv si extrem de intuitiv.

Istoricul rasei de caini Labradoodle

 

Cainii au tot incrucisat diversi caini de milenii, in incercarea de a obtine un anumit aspect, temperament sau abilitate de munca a acestor animale. Asa au aparut si multe bine-cunoscute rase considerate pure (inclusiv Affenpinscher-ul, Ciobanescul Australian, Terrier-ul Negru Rusesc, Griffon-ul Belgian, Doberman Pinscher-ul, Bracul German cu par Sarmos si Leonberger-ul).

Insa incrucisarile nesfarsite dintre doua rase de caini nu dau nastere unei rase noi. Rasa constituie un grup de animale care descind din stramosi comuni si ale caror caracteristici sunt foarte similare. Pentru a obtine o uniformitate intre aceste animale din punct de vedere al aspectului fizic, al dimensiunilor si al temperamentului, crescatorii trebuie sa selecteze puii care au trasaturile urmarite si sa ii imperecheze pe parcursul catorva generatii, pentru ca respectivele trasaturi sa devina constante in cadrul rasei.

Metisii precum Labradoodle-ii au devenit cunoscuti in ultimii 10 - 20 ani deoarece oamenii incepusera sa caute caini diferiti de banalele rase Yorkie sau Poodle, sau care sa posede anumite caracteristici interesante, din punctul lor de vedere. De exemplu, se spune adesea (in mod fals) despre metisi ca acestia sunt caini hipoalergenici, ca au mai putine probleme de sanatate sau ca vor pastra cele mai bune trasaturi ale fiecarei rase din care provin.

Din nefericire, genele nu sunt atat de maleabile pe cat se crede. Trasaturile genetice se manifesta aleatoriu la fiecare caine, deci fara selectarea unor anumite caracteristici pe parcursul mai multor generatii, nu exista nicio garantie ca veti beneficia de forma optima a fiecarei rase. Si indiferent daca este metis sau o rasa pura, un individ poate fi mai mult sau mai putin alergenic, inteligent sau sanatos.

Indiferent de rasa acestuia, ca este rasa pura sau metis, iubiti-va cainele pentru ceea ce este: un companion unic, special si iubitor.

Temperamentul si personalitatea cainilor din rasa Labradoodle

Temperamentul unui Labradoodle depinde de mai multi factori, inclusiv de temperamentul propriilor lui parinti (mai ales de cel al mamei), de cat de mult a socializat si de zestrea sa genetica. In general, insa, cainii Labradoodle sunt prietenosi si devotati familiilor lor. Un exemplar reusit de Labradoodle nu ar trebui sa fie timid sau agresiv fata de oameni sau de alte animale. Refuzati puii daca acestia sau parintii lor se feresc de dvs. atunci cand va apropiaţi de ei, se ascund sau maraie.

In mod ideal, un Labradoodle ar trebui sa fie inteligent si foarte usor de dresat, multumita inteligentei, mostenite de la Poodle, si a aprecierii muncii alaturi de oameni, mostenita de la Labrador. Daca dresati un Labradoodle folosind tehnici pozitive de stimulare si daca ii aratati ce doriti de la el recompensandu-l cu laude, joaca sau gustari, acesta probabil ca va invata repede si va fi fericit.

Incepeti sa va dresati catelul inca din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de 8 saptamani, este capabil sa absoarba toate lucrurile pe care il invatati. Nu asteptati sa implineasca 6 luni pentru a incepe sa il dresati, deoarece astfel veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In schimbul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare.

Vorbiti cu crescatorul, descrieti-i exact ceea ce doriti de la un caine si rugati-l sa va ajute sa alegeti un pui de caine. Crescatorii isi vad zilnic cateii si va pot face recomandari foarte corecte dupa ce afla cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Orice v-ati dori de la un Labradoodle, cautati unul ai carui parinti au personalitate placuta si care sa fi socializat inca de la o varsta frageda.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor Labradoodle

Toti cainii, indiferent daca sunt rasa pura, metisi sau amestec al mai multor rase, au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine.

Cainii Labradoodle pot fi susceptibili la anumite probleme de sanatate specifice Labrador Retriever-ului, Poodle-ului clasic sau Poodle-ului miniatural, insa exista sanse ca diversitatea genetica aparuta in urma incrucisarii cu diverse rase sa diminueze riscul de aparitie a anumitor boli congenitale. Insasi natura variatiei genetice face acest aspect dificil de anticipat la metisi.  Va rugam sa studiati caracteristicile raselor Labrador Retriever, Poodle standard si Poodle miniatural pentru a va face o idee despre potentialele afectiuni congenitale raportate pana in prezent la acestea.

Nu toate aceste aceste afectiuni pot fi depistate la un catel aflat in crestere, fiind imposibila anticiparea acestor probleme de sanatate de-a lungul vietii animalului, iar de aceea trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie buna care sa fie dispus sa foloseasca la reproducere numai animale perfect sanatoase.  Acest crescator trebuie sa fie capabil sa si certifice in mod independent faptul ca parintii cainelui (la fel si bunicii, etc.) au fost testati pentru depistarea defectelor genetice frecvente si declarati sanatosi si apti de reproducere. Cel putin, rugati crescatorul sa va arate documentele care atesta ca ambii parinti ai puiului detin certificate de sanatate aprobate de catre registre de sanatate animala precum Fundatia Ortopedica pentru Animale (Orthopedic Foundation for Animals, Fundatia Canina pentru Atestarea Sanatatii Oftalmice (Canine Eye Registry Foundation), etc.

Nu credeti minciunile unui crescator de caini neprofesionist. Daca acest crescator va spune ca nu are nevoie de rezultatele acelor teste deoarece animalele din linia genetica pe care o detine nu au avut niciodata probleme de sanatate, ca animalele au fost ”verificate de veterinar” sau daca apeleaza la orice alta scuza pe care acest tip de crescatori o folosesc pentru a se eschiva de la realizarea testelor genetice pentru proprii caini, intoarceti-i spatele imediat.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri. Un pui poate dezvolta una dintre aceste probleme de sanatate in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora.

Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Labradoodle la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Asigurati-i cainelui dvs., atat cat este posibil, o dieta sanatoasa si cat mai multa miscare, pentru a-i favoriza sanatatea pe tot parcursul vietii acestuia.

Aspectele de baza ale ingrijirii pielii cainilor din rasa Labradoodle

Cainii din rasa Labradoodle pot avea diverse tipuri de blana. Unii seamana cu niste Labradori latosi, iar altii cu un Poodle cu par ondulat. Multi se afla pe undeva la mijloc. Nu sunt caini usor de intretinut atunci cand vine vorba de ingrijirea blanii. Periati-va Labradoodle-ul cel putin o data la doua zile cu ajutorul unei perii cu dinti metalici si tundeti-l la fiecare 8 - 12 saptamani.

Infectiile auriculare pot reprezenta o problema pentru un Labradoodle. Nu uitati sa ii mentineti urechile curate si uscate dupa baie sau dupa ce acesta a inotat.

Restul tine de ingrijirea de baza. Taiati-i unghiile saptamanal si periati-i dintii frecvent (zilnic, daca se poate) folosind o pasta de dinti de uz veterinar pentru a-i asigura sanatatea cavitatii bucale si o respiratie proaspata.