Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Fiind caine de sanie, un Husky de Alaska tipic reprezinta un amestec al unor diverse rase nordice, in functie de preferintele crescatorului si de nevoile acestuia in ceea ce priveste abilitatile unui caine de sanie.

Abilitatea de a trage sania si spiritul de echipa sunt niste insusiri mult mai importante decat par. Husky-ul de Alaska nu este in mod obisnuit achizitionat ca si animal de companie, dar poate fi uneori descoperit printre animalele recuperate din adaposturi si constituie un companion potrivit dacaii este indeplinita nevoia de miscare. Husky-ul de Alaska este un caine de sanie obtinut pentru abilitatile sale fizice si nu pentru aspect sau pedigree, neexistand o reteta predefinita pentru crearea acestuia. Este de obicei obtinut din diverse rase de caini din categoria Spitz, pastrand aspectul urechilor lor ascutite, dar din celelalte puncte de vedere ale aspectului, poate fi extrem de variabil.

Blana sa de o lungime de obicei mica sau medie, poate avea orice culoare sau tipar de culoare, putand avea un cap de forma triunghiulara precum cel de Spitz, sau un bot mai lung. Este de obicei de talie medie, cantarind intre 17 kg si 23 kg. Cainii din rasa Husky de Alaska sunt conceputi pentru diverse tipuri de activitati de tras: unii pentru trasul greutatilor mai mari, altii pentru sprint, alergand rapid pe distante scurte, iar altii pentru alergare pe distante lungi.


Cainii din rasa Husky de Alaska sunt vazuti mai ales ca si caini de competitii sau de munca, si mai putin ca si animale de companie. Acestia sunt caini activi si potriviti pentru familiile care le ofera zilnic posibilitatea saalerge. Un proprietar atletic care ii poate indeplini dorinta arzatoare de a alerga si de a trage, va face fericit un astfel de caine, insa unul care il lasain casa sau in curte fara nimic de facut, va asista atunci cand se intoarce acasa, la o scena de distrugeri de proportii.

Cainii din rasa Husky de Alaska sunt companioni minunati pentru drumetii si iubitorii de trasee montane, si bine inteles ca au un talent innascut si pentru tragerea saniilor sau a skiurilor (in competitiile de skijoring). Ii veti vedea ca se descurca bine si la competitiile de agilitate, de intors al oilor (herding), de obedientasi de alergare.
Provenind din caini de sanie muncitori, Husky-ul de Alaska este inteligent si usor de dresat cu ajutorul tehnicilor pozitive de stimulare precum lauda, joaca si recompensele comestibile. Acestea fiind spuse, ii place sa faca lucrurile in stilul sau. Fiti ferm si mentineti-l interesat de sedintele de dresaj.
Husky-ul de Alaska este expert in evadari si poate avea o inclinatie catre sapat. Inchideti-l intr-o curte imprejmuita cu gard sub care nu poate sapa sau peste care nu poate sari. Un gard electric cu alimentare subterana nu va impiedica un Husky de Alaska sa sara daca acesta isi doreste cu orice pret sa iasa din curte.
Cainii Husky iubitori de oameni trebuie sa traiasca intr-o casa alaturi de familia lor adoptiva. Devin nefericiti daca sunt exilati intr-o curte si privati de companie umana. In astfel de conditii, latratul si urletele lui vor deveni ultima dvs. grija.

 

Aspecte pe scurt despre Husky de Alaska

  • Husky-ul de Alaska reprezinta mai degraba un tip de caine si nu neaparat o rasa de sine statatoare. Nu exista standarde de reproductie pentru acesta; fiecare crescator selecteaza cainii de monta pentru calitatile urmarite.
  • Fiecare tip de Husky de Alaska este destinat unui anumit tip de activitate. Cainii de tractiune trag incarcaturi grele. Cainii de sprint alearga rapid pe distante scurte. Alti caini au rezistenta fizica la parcurgerea distantelor lungi.
  • Cainii Husky ce fac performanta tragand sanii pot valora intre $10,000 si $15,000, sau chiar mai mult.
  • Cainii Husky prezinta de obicei o blana scurta sau de lungime medie, care poate avea orice culoare sau tipar de culori.

Stiati ca ... ?


Posesorii de sanii trase de caini din Alaska au imperecheat cainii gasiti in satele inuitilor cu Husky Siberieni, Ogari si Braci Germani cu par scurt, pentru a obtine Husky-ul de Alaska.

Istoricul rasei Husky de Alaska


Conducatorii saniilor trase de caini din Alaska si din Canada au creat cainele cunoscut azi sub numele de Husky de Alaska, pentru a indeplini diverse sarcini: sa traga busteni, sa transporte alimente catre destinatii indepartate, sa transporte sanii si sa participe la competitii cu mize sub forma de bani. Folosindu-se de cainii gasiti in satele inuitilor, crescatorii au format multe tipuri diferite de caini pentru a obtine calitatile dorite la acestia, indiferent daca a fost vorba de viteza, rezistenta fizica, o anumita alura in mers, membre puternice, anumite dimensiuni ale corpului sau tipul de blana. Printre rasele folosite s-au numarat Husky-ul Siberian, Ogarul si Bracul German cu par scurt. Nu exista o asociatie chinologica a cainilor Husky de Alaska, ei nefiind recunoscuti ca rasa de nicio alta asociatie chinologica.

Temperamentul si personalitatea cainilor din rasa Husky de Alaska


Husky-ul de Alaska reprezinta un companion grozav pentru oameni. Este in general afectuos si instinctiv ii place sa se ghemuiasca, din moment ce cainii din aceasta rasa au obiceiul sa se incalzesc in felul acesta atunci cand trag la sanie. Are spirit de echipa si se intelege bine cu oamenii si cu alti caini. Atunci cand sare in bratele cuiva, o face deoarece doreste sa se imprieteneasca cu acesta. Nu este un caine destinat cuiva care crede ca o plimbare in jurul blocului reprezinta o activitate suficienta. Este intotdeauna gata sa alerge si va va epuiza fizic cu mult inainte ca el sa resimta si cel mai mic semn de oboseala. Alegeti un astfel de caine daca va place sa va antrenati mereu pentru maratoane sau triatloane. Atunci cand nu va epuizeaza fizic, ii place sa sape gropi si sa manance. Multumita raselor de caini de vanatoare sau sportive care au avut un aport la structura sa genetica, acesta poate fi un vanator excelent. Pisicile, veveritele, pasarile si alte creaturi mici trebuie sa se fereasca atunci cand el patruleaza prin zona. Tineti Husky-ul in lesa daca nu va aflati cu el intr-o zona sigura imprejmuita. Daca fuge, nu il veti putea prinde altfel. Poate alerga zeci de kilometri. Ii place aventura si adora sa exploreze. Un gard inalt si rezistent este esential in acest sens. Cainele Husky face salturi extraordinare.

Husky-ul de Alaska tinde sa aiba mai multa forta decat minte, insa unii poseda o anumita inteligenta. Nu subestimati cu nimic un Husky de Alaska; ar putea sa va surprinda.
Incepeti sa va dresati catelul inca din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de 8 saptamani, este capabil sa absoarba toate lucrurile pe care il invatati. Nu asteptati sa implineasca 6 luni pentru a incepe sa il dresati, deoarece astfel veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In schimbul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare.
Vorbiti cu crescatorul, descrieti-i exact ceea ce doriti de la un caine si rugati-l sa va ajute sa alegeti un pui de caine. Crescatorii isi vad zilnic cateii si va pot face recomandari foarte corecte dupa ce afla cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Orice v-ati dori de la un Husky de Alaska, cautati unul ai carui parinti au personalitate placuta si care sa fi socializat inca de la o varsta frageda.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor din rasa Husky de Alaska


Toti cainii, indiferent daca sunt rasa pura, metisi sau amestec al mai multor rase, au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine.
Problemele de sanatate ce pot afecta un caine din rasa Husky de Alaska includ boala depozitelor lizozomale, diverse afectiuni oculare, inclusiv atrofie retiniana progresiva, si hipotiroidismul, o boala hormonala frecventa la caini. 

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri, iar puii pot dezvolta una dintre aceste probleme in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait de-a lungul timpului cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora. Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Husky de Alaska la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale cainelui dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Informatiile de baza legate de ingrijirea blanii cainilor din rasa Husky de Alaska


Blana unui Husky de Alaska este usor de ingrijit. Periati-o o data sau de doua ori pe saptamana pentru a inlatura firele moarte. Naparleste masiv de doua ori pe an, iar in acele perioade probabil veti dori sa il periati mai des pentru a tine sub control firele de par desprinse de pe piele. Singurele aspecte de care trebuie sa va mai ingrijiti sunt reprezentate de taierea periodica a unghiilor, de periajul dintilor si de toaletarea ocazionala a urechilor.