Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Risti si castigi: acesta ar putea fi cu usurinta motto-ul Fox Terrier-ului. Fox Terrier-ul este un caine extrovertit, indiscret si activ cu o dorinta nelimitata de a sapa, a latra si a investiga. Atentie: un caine pentru cei tari de inima. 

Grupa rasei: inaltimea terrier-ului: 39 cm la umar, greutate: pana la 8 kg, media de viata: 12-14 ani.

Fox Terrier-ul este un caine extrovertit, indiscret si activ, cu un comportament nebunatic. Are o dorinta interminabila de a sapa, de a latra si de a investiga. Aceste lucruri le fac Terrierii si sunt foarte buni la ele. Daca acest comportament v-ar innebuni, Fox Terrier-ul nu este pentru dumneavoastra.

Daca si dumneavoastra, de asemenea, aveti un exces de energie si curiozitate, cititi in continuare. Daca sunteti dedicat, puteti canaliza entuziasmul rasei in vanatoare sau probe de cautare, dar daca interesul dumneavoastra sta in alta parte, Fox Terrier-ul exceleaza la toate tipurile de activitati canine organizate si informale. El adora sa escaladeze si poate fi un caine excelent de agilitate si ascultare.

Veti gasi de asemenea Fox Terrieri care lucreaza in cautare si salvare, detectarea drogurilor si in asistarea persoanelor cu dizabilitati. Un Fox Terrier va avea nevoie de un antrenament ferm, corect si consistent de la o varsta frageda pentru ca el sa inteleaga limitele necesare pentru a trai cu oamenii.

Atat timp cat acesta primeste mult exercitiu si stimulare pentru mintea sa agera, el este perfect capabil sa faca diferenta dintre mediul mare exterior si canapeaua familiei, daca va faceti totusi timp sa il invatati. 

Fox Terrierii sunt parteneri de joaca activi si veseli pentru copii, desi ei sunt prea neastamparati pentru copiii mici. Ei se inteleg in general cu cainii de talia lor sau cu cei mai mari, dar cainii de talie mica si pisicile vor declansa cel mai probabil instinctul de pradator. Acestia ii vor urmari si ii vor omora daca vor avea ocazia. Cand nu va privesc gradina sau nu va fugaresc pisica vecinului sau va anunta ca cineva trece pe langa casa, Fox Terrier-ul cel mai probabil se joaca cu jucaria lui preferata sau va amuza prin realizarea trucurilor.

Dupa ce se oboseste cu aceste activitati, el se va aseza langa dumneavoastra pe canapea in timp ce va uitati la televizor si apoi va veni in pat dupa dumneavoastra. Nu in ultimul rand, ar trebui mentionat faptul ca un caine care iubeste oamenii precum Fox Terrier-ul are nevoie sa traiasca in casa. El este nefericit daca este tinut in curte, cu o companie minima sau in lipsa acesteia.

Alte aspecte

Fox terrierii cu blana moale si sarmoasa au fost considerati rase separate pana in 1985, dar acestia difera in principal la blana si, intr-o oarecare masura, la forma capului, cei cu blana moale avand capul sub forma literei V. Fox Terrier-ul cu blana moale Ch. Warren Remedy a luat calificativul ”cel mai bun” la spectacolul din Westmister de trei ori: in 1907, 1908 si 1909.

Fox terrierilor le place sa sape si sa latre si sunt foarte buni la ambele activitati. Unul dintre cei mai cunoscuti fox terrieri a fost Nipper, a carui imagine ca si simbol al RCA i-a adus o faima mondiala. Fox Terrierii au fost dezvoltati pentru a fi in primul rand albi, astfel incat ei sa iasa in evidenta fata de vulpea care era prada lor. Ei pot fi albi complet sau alb cu bej, negru sau cu pete bej si negre.

Temperamentul si personalitatea fox terrier-ului

Oricare este tipul de blana, fox terrier-ul are o tinuta regala cu o incredere de sine de oferit. El este indiscret, extrovertit si foarte activ. Un fox terrier este intotdeauna prezent, bucurandu-se de fiecare secunda. Atat cei cu blana moale cat si cei cu blana sarmoasa au temperamente similare, dar va puteti astepta ca cei cu par sarmos sa fie putin mai vioi si mai isteti.

Natura sa alerta si auzul ascutit fac fox terrierul un caine de paza foarte bun si nu va trebui niciodata sa va ingrijorati cu privire la soareci sau alti paraziti care va invadeaza casa – un fox terrier ii va indeparta cu usurinta si cu stil. El va trata pisicile in acelasi mod daca i se va oferi macar jumatate de sansa, deci nu va luati un fox terrier daca aveti prieteni de convigere felina.

Pasarile de companie si animalele de buzunar precum hamsterii, gerbilii si porcusorii de guineea vor fi de asemenea expusi riscului. El ar putea sa se inteleaga cu toate aceste animale daca este crescut cu ele, dar fiti prevazatori si nu-i lasati niciodata impreuna nesupravegheati. Mostenirea unui fox terrier este cea a unui vanator independent, deci el cu siguranta are o gandire proprie. Cand el va antreneaza fix cum vrea el, sau chiar daca nu o face, el este afectuos si sociabil.

Fox terrierii exceleaza la toate tipurile de activitati si sporturi pentru caini. Ii veti gasi uitandu-se la inelele de agilitate si ascultare, lucrand pentru cautare si salvare, detectarea drogurilor sau ca si caini de serviciu si jucand in filme, emisiuni TV, reclame si chiar la circ. Acesta este un caine care iubeste atentia. Invatati-l trucuri si antrenati-l pentru a fi un caine pentru terapie. Cu personalitatea lui vesela si distractiva, el va aduce cu siguranta zambete si rasete oriunde va merge. Aveti un cal? El va alerga alaturi de dumneavoastra cand calariti, capabil sa mearga kilometri intregi. La sfarsitul zilei, el este fericit sa se cuibareasca langa dumneavoastra pe canapea sau sa va incalzeasca in pat.

In casa potrivita – care este cu oameni care au un puternic simt al umorului si copii care sunt suficient de mari pentru a se juca cu acesta – Fox Terrierul poate fi un caine ideal de familie. El adora oamenii si se poate adapta oricarui program.

Dresajul fox terrier-ului

Incepeti antrenamentul catelului din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la 8 satpamani, el este capabil sa absoarba orice il puteti invata. Nu asteptati pana la 6 luni sa incepeti antrenamentul, in caz contrar veti avea de a face cu un caine mai incapatanat. Daca este posibil, il puteti duce la scoala de dresaj pana la varsta de 10-12 saptamani si socializati-l mult. Totusi, trebuie sa fiti constienti ca multe clase de dresaj necesita ca anumite vaccinuri (precum tusea de canisa) sa fie la zi si multi medici veterinari recomanda expunerea limitata fata de alti caini si locurile publice pana cand vaccinurile (inclusiv rabia, jigodie si parvovirus) nu au fost completate. in locul dresajului formal, puteti incepe sa va antrenati cainele acasa si sa il socializati alaturi de familie si prieteni pana cand vaccinurile sunt complete. Antrenati aceasta rasa cu tehnici de sprijin pozitive: lauda, joaca si recompense. Mentineti sesiunile de antrenament scurte si distractive si evitati repetarea. Fox terrierii se plictisesc repede. Intotdeauna fiti fermi si consecventi, in caz contrar el va prinde ideea ca poate scapa cu anumite lucruri.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea Fox Terrier-ului

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme de sanatate genetice, precum toti oamenii au potentialul de a mosteni o boala anume. Fugiti de orice crescator care va spune ca nu ofera o garantie a sanatatii animalului, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si nu are probleme cunoscute sau care va spune ca animalele sunt izolate de partea principala a casei din motive de sanatate. Un crescator cu reputatie buna va fi cinstit si va comunica deschis problemele de sanatate ale rasei si incidenta cu care acestea apar in liniile sale.

Fox Terrierii sunt predispusi la anumite probleme de sanatate. Acestea includ necroza aseptica a capului femural, luxatia patelei, alergiile, problemele congenitale ale inimii, anomalii ale ochilor, pierderea auzului, miastenia gravis si tulburari convulsive. Necroza aseptica a capului femural este o problema care implica reducerea aportului de sange la nivelul capului femural, lucru care poate cauza la schimb deformarea acestuia. Primul semn al acestei boli este schiopatarea, lucru care apare de obicei cand cainele are varsta de 5-8 luni. Tratamentul este chirurgical, prin indepartaea capului femural, dupa care cainele va avea o viata relativ normala.

In momentul in care rotula aluneca cu usurinta de la locul ei, se spune ca un caine sufera de luxatie patelara. Aceasta este o problema comuna la cainii de talie mica si poate varia de la o forma usoara la una severa. Cazurile severe pot fi corectate chirurgical. In plus, asigurati-va ca ochii cainilor sunt examinati regulat si cautati ingrijire veterinara imediat ce apar semne precum turbiditate, inrosire, mancarime sau iritatia ochilor sau daca un caine tine ochii semideschisi sau ii atinge des cu laba. Daca un crescator va spune ca nu este necesar sa realizati aceste teste deoarece el nu a avut niciodata probleme in liniile sale si cainii au fost verificati de un medic veterinar, atunci ar trebui sa mergeti sa gasiti un crescator care este mai riguros cu privire la testarea genetica.

Atat Fox Terrierii cu blana moale cat si cei cu blana sarmoasa pot suferi de pierderea auzului, iar parintii catelului ar trebui sa fie verificati prin testarea potentialelor evocate auditive precoce (BERA) inainte de a fi introdusi la reproductie. Ar trebui de asemenea sa aveti cainele testat prin aceasta metoda. Fox Terrierii cu blana moale pot fi afectati datorita unei probleme mostenite cunoscute ca si miastenia gravis. In timp ce multe rase de caini pot dobandi aceasta boala mai tarziu in viata, la Fox Terrierul cu blana moale aceasta poate fi congenitala, lucru care inseamna ca acesti caini se nasc cu ea. Primele simptome ale miasteniei gravis sunt de obicei slabiciunea musculara si regurgitatia, adesea cauzata de un esofag marit. Cainii care regurgiteaza hrana pot sa o inhaleze accidental, lucru care paote determina pneumonia. Prognosticul pentru cainii afectati nu este unul bun si este prea putin probabil ca vor ajunge la o vasta adulta. O alta problema care poate afecta fox terierrii este epilepsia.

Nu exista teste genetice pentru aceasta problema. Nu toate aceste probleme sunt detectabile la un caine aflat in crestere si este imposibil sa prezicem daca un animal nu va dezvolta aceste maladii, lucru pentru care trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie care este dedicat crestererii sanatoase a animalelor pe cat posibil. Acestia ar trebui sa fie capabili sa ofere certificare pentru faptul ca parintii cainelui (si bunicii etc.) au fost testati pentru defectele comune si pentru faptul ca sunt apti pentru reproductie. Aici intervin registrele de sanatate. Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru boli genetice si cresc doar indivizii cei mai sanatosi si care arata cel mai bine, dar uneori mama natura are alte idei si un caine dezvolta una dintre aceste boli, in ciuda practicilor bune de crestere.

Progresele din medicina veterinara ajuta in majoritatea cazurilor cainii sa aiba inca o viata buna. Daca va luati un ctine, intrebati crescatorul despre varstele cainilor din liniile sale si care este motivul decesului acestora. Luati in calcul ca dupa ce va luati un caine nou in casa, trebuie sa il protejati de una dintre cele mai comune probleme: obezitatea. Mentinerea unui Fox terrier la o greutate ideala este una dintre cele mai usoare cai de a-i prelungi viata. Faceti tot ce puteti din masurile de preventie pentru a ajuta la asigurarea unei vieti sanatoase pentru caine.

Istoricul rasei Fox Terrier

Fox Terrier-ul este clasic frumos si atragator, cu multa istorie in spatele lui. Acesta a mers la vanatoare cu regi, a delectat publicul la circuri si filme si a castigat mai multe premii cu calificativul ”cel mai bun” in Westminster decat orice alta rasa. Fox terrierii cu blana moale si cu blana sarmoasa sunt rase clasice care s-au schimbat putin de-a lungul secolelor.

De la prezentarea colonelului Thornton, din 1790, pana la cainii de baza Old Jock si Belgrave Joe din Smooths si Meersbrook Bristles si Crackler of Notts in Wires, la reprezentantii rasei din ziua de astazi, cele doua rase arata aproape la fel. Fox terrierii cu blana moale probabil provin din amestecarea terrierilor negru cu bej cu blana moale, bull terrierilor, ogarilor cenusii englezi si a beagle-ilor. Stramosii celor cu par sarmos au fost probabil terrierii negru cu bej cu blana dura din Wales, Derbyshire si Durham. Scopul original al fox terrierului a fost de a merge intr-o geanta de sa sau o cutie ca si caini de vanatoare. In momentul in care vulpea a fost pusa la pamant, fox terrierii erau eliberati pentru a o elimina.

Fox terrierul modern a inceput sa prinda forma la sfarsitul secolului 18. Pana in secolul 19, cainii au avut un aspect uniform. in 1876, a fost format Clubul Englez de Fox Terrier. La acel moment, cei cu par moale si cei cu par sarmos, care au fost considerati anterior o singura rasa cu doua varietati, au fost separati in doua registre cu doua standarde de rasa. Acestia erau rase populare de caini; un spectacol din anii 1870 a avut 276 de Fox Terrieri. in Statele Unite, Clubul American de Fox Terrier, care a fost format in anul 1885, a devenit primul club de specialitate pentru a deveni un membru al Clubului American Canin (CAC), care a fost format in anul anterior. Dupa aceea, timp de un secol, fox terrierii din Statele Unite au fost considerati o singura rasa cu doua varietati.

Abia in 1985 standardele de rasa au fost separate. Fox Terrierul cu blana moale este actual cotat pe locul 110 in lista raselor inregistrate de CAC mai jos de pozitia 93 fata de un deceniu in urma. Cel sarmos este mai popular, avand pozitia 97, dar inca mai jos ca pozitie, de la 68 in anul 2000.

Toaletarea de baza a fox terrier-ului

Fox terrier-ul are o blana moale si una sarmoasa. Cel cu blana moale are un strat de blana moale si unul superior drept, neted, moale cu o textura dura. Cel cu blana sarmoasa are doua straturi, dar cea superioara este groasa si dura la atingere. Blana moale necesita un minim de toaletare – doar o periere rapida cu o manusa de cauciuc sau o perie de cateva ori pe saptamana pentru a mentine caderea parului sub control. Acesta va naparli putin de-a lungul anului si va trece prin naparlirea de sezon primavara si toamna. in afara de aceste lucruri, doar trebuie sa ii mentineti urechile curate si ghearele taiate. El este cu siguranta menit sa fie un caine fara pretentii. Baile sunt rar necesare. Udati doar blana din cand in cand cu o piele de caprioara umeda (nu utilizati una care a fost tratata cu chimicale).

Cel cu blana sarmoasa trebuie curatat – smuls cu mana sau cu un dispozitiv special de doua ori pe an – sau tuns regulat. O blana curatata isi mentine caracteristicile de textura dura, dar una tunsa devine moale. Tunderea adecteaza de asemenea si culoarea blanii.

Tunderea este usoara, dar daca va place textura dura, va trebui sa invatati cum sa periati cainele. intre tunsori sau curatari, mentineti blana curata prin perieri regulate. O baie ocazionala este recomandata. Restul este o ingrijire de baza. Taiati ghearele la nevoie, de obicei la fiecare 2-3 saptamani. Periati dintii frecvent pentru o sanatate generala buna si o respiratie proaspata.