Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Supranumit cu afectiune si „cainele lung de un metru” in Tara Galilor de unde provine, Corgi galez cardigan este activ si bland – si adora sa fie ocupat. Aceasta rasa este un caine de paza excelent, dar pot deveni o bataie de cap in privinta latratului daca nu sunt dresati cum trebuie.

Cardigan-ul este cel mai bine descris ca un Corgi cu coada, dar se deosebeste de varul sau, Corgi galez Pembroke, prin alte trasaturi. Cardigan-ul are urechi mai mari si mai rotunjite si vine intr-o varietate de culori, inclusiv tricolor (negru si alb, cu maro sau tigrat), gri marmorat, tigrat, maro-cenusiu, si rosu. Majoritatea Cadigan-ilor au pete albe pe gat, piept, picioare si varful cozii. Cantaresc intre 11 kg si 18 kg, ceea ce ii face putin mai mari decat Pembroke.

Desi ambele varietati, Cardigan si Pembroke, au fost dezvoltate in Tara Galilor, au stramosi diferiti: gemeni din mame diferite ati putea spune. Cardigan-ul, supranumit si „cainele lung de un metru” in localitatea sa de provenienta, Cardigan, are stramosi comuni cu o alta rasa de caine lung, Dachshund. Spre deosebire de Dachshund, Cardigan-ul era utilizat pentru a conduce bovinele, acesta ciugulindu-le de copite. Astazi, este mai mult un companion si un caine de spectacol, dar inca are puternice instincte de indrumare a turmei.

Acesta este un caine iubitor, bland si activ, deci fiti pregatit sa va tineti Cardigan-ul antrenat. Atletic si neobosit, acesta exceleaza in sporturile canine, in mod special in probe de agilitate, indrumare a turmei, supunere, de cursa, de urmarire si in jocurile cu mingea. De asemenea, ii place sa mearga in drumetii si plimbari lungi. Din cauza trecutului sau si a instinctelor de indrumare a turmei, are o fire vigilenta si va latra pentru a speria diverse animale sau persoane straine care se apropie de teritoriul sau. Si in timp ce va puteti gandi la el ca fiind un caine de exterior, nimic nu poate fi mai departe de adevar – un Corgi galez Cardigan adora sa se joace in gradina dar este mai fericit in casa cu familia sa.

Alte detalii rapide

 

  • Cardigan-ii apartin aceleiasi familii de caini – grupul teckel – la fel ca Dachshund si Basset Hound;
  • Cuvantul „Corgi” are mai multe intelesuri posibile: in galeza antica, poate fi tradus drept „caine pitic”, sau poate deriva din cuvantul „cur”, ceea ce inseamna a veghea – o trasatura uzuala a rasei Corgi.

Istoria rasei Corgi galez Cardigan

Corgi-ul galez Cardigan se crede a fi cea mai batrana dintre cele doua rase Corgi. Desi nimeni nu stie cu siguranta, este posibil ca stramosii sai sa fi ajuns in Tara Galilor alaturi de vechii celti care au migrat din Europa Centrala. Cainele pe care il stim cu totii astazi se trage din zona deluroasa a comitatului Cardiganshire, in care inflorisera odata fermele si vaile care erau perfecte pentru cresterea bovinelor. Predecesorii sai conduceau bovinele la piata, ciugulindu-le de copite pentru a le determina sa se miste si ferindu-se din calea lor daca acestea incercau sa-l loveasca.

Revolutia industriala a adus cu sine sfarsitul utilitatii rasei Corgi la ferme iar oamenii au inceput sa-i imperecheze cu alte rase cu trasaturi de indrumare a turmei, inclusiv Collie si Pomeranian-ul timpuriu, care era mult mai mare decat Pomeranian-ul pe care il stim astazi. Este posibil ca  imperecherea cu Collie sa fi introdus culoarea gri marmorat in genele Cardigan-ului.

Pentru o vreme, era posibil ca Cardigan-ul sa sufere aceeasi soarta ca a dinozaurilor deoarece era mai putin popular decat verisorul sau, Corgi galez Pembroke. La un moment dat, cele doua erau considerate ca fiind aceeasi rasa, dar Clubul Caniselor le-a separat in 1934, oferindu-i Cardigan-ului sansa de a supravietui pe cont propriu. Asociatia Corgi Galez Cardigan a impus un standard pentru rasa, si multumita dlui. Robert Bole din Boston, Massachussetts, care in 1931 a importat mai multi Corgi, cainii au devenit cunoscuti in Statele Unite. In 1935, Clubul Caniselor Americane a recunoscut rasa. Descendentii cainilor adusi de catre dl. Bole au ocupat locuri bune in competitiile canine, inclusiv Ch. Swansea Jon, care a luat premiul pentru cea mai buna rasa la  concursul organizat de Clubul Canisei Westminster trei ani la rand. Astazi, in continuare Cardigan-ul este mai putin popular decat Pembroke – Cardigan-ul se claseaza pe locul 84 intre rasele inregistrate de Clubul Caniselor Americane – dar cu siguranta nu este in pericol de a disparea.

Temperamentul si personalitatea Corgi-ului galez Cardigan

Cardigan-ul iubitor de distractie este un caine de turma clasic: echilibrat, loial si iubitor. Adevaratul sau scop in viata este sa petreaca timpul cu stapanul sau si sa-l multumeasca. Marimea sa modesta si nivelul de activitate il fac usor adaptabil oricarui tip de casa sau familie, si este ferm si tolerant cu copii si alte animale de companie. De fapt, compania unui alt caine sau chiar si a unei pisici este un mare bonus pentru el. Cardigan-ii nu arata ca niste atleti dar sunt agili. Veti fi uimiti cat de rapid poate alerga un Corgi cand urmareste o minge sau cand concureaza in probe de agilitate. Daca se poate feri din calea unei vaci suparate, cu siguranta poate naviga printre obstacole sau tunele. Cardigan-ul are o rezistenta crescuta la efort, poate chiar alerga pe trasee turistice, dar este de asemenea multumit de o plimbare mai scurta sau de putina joaca in curte.

Incepeti sa va dresati catelusul in ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la 8 saptamani, acesta absoarbe tot ceea ce sunteti dispusi sa-l invatati. Nu asteptati pana la 6 luni ca sa incepeti sa-l dresati sau veti avea de a face cu un caine mult mai incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la cursuri de dresaj alaturi de alti catei pana la implinirea varstei de 10-12 saptamani pentru a putea socializa. Cu toate acestea, fiti atenti ca la multe cursuri de dresaj se cere ca animalul sa aiba facute unele vaccinuri (inclusiv antirabic, jigodie sau parvovirus). In locul dresajului formal, puteti incepe sa va dresati catelul acasa, sa-l invatata sa socializeze cu familia si prietenii pana in clipa in care va avea toate vaccinurile facute.

Cardigan-ul este in mod natural suspicios cu strainii, multumita trecutului sau ca si caine de turma, asa ca socializarea este esentiala. Pentru a contracara tendintele sale, invitati oameni in casa dumneavoastra, astfel acesta se va obisnui cu vizitatorii.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea Corgi-ului galez Cardigan

Aceasta este o rasa, in general, sanatoasa, dar sunt susceptibili unor probleme de sanatate, inclusiv boala discului intervertebral, si probleme cu ochii, cum este atrofia retiniana progresiva si cataractele.

Un medic veterinar nu poate prezice daca un caine nu va dezvolta niciodata aceste probleme de sanatate, deci este important sa gasiti un crescator cu reputatie si sa insistati sa vedeti certificarea faptului ca parintii cainelui au fost verificati pentru descoperirea defectelor si au fost declarati sanatosi.

Crescatorii atenti isi verifica cainii pentru boli genetice si imperecheaza doar cele mai bune specimene, dar uneori, Mama Natura are alte idei iar un catelus poate dezvolta una dintre aceste boli. In majoritatea cazurilor, acesta poate duce in continuare o viata buna, multumita descoperirilor din medicina veterinara. Si retineti faptul ca va puteti proteja Cardigan-ul de una din cele mai comune probeleme de sanatate: obezitatea. Tinandu-l la o greutate optima este o modalitate simpla de a-i extinde durata de viata.

Reguli de baza privind toaletarea Corgi-ului galez Cardigan

Cardigan-ul are o blana groasa, de lungime medie care cade destul de mult, dar de asemenea, respinge praful si mizeria, nu miroase si este usor de intretinut. Pentru a indeparta parul mortificat si pentru a uniformiza uleiurile secretate in mod natural de pielea catelului dumneavoastra, periati-l saptamanal utilizand o lama pentru naparlire, o perie pentru tesalat sau o perie cu pini fini. Imbaierile sunt rareori necesare. De asemenea, Cardigan-ul trece de doua ori pe an prin perioade in care naparleste mai mult, asa ca periati-l mai des in acele perioade pentru a tine sub control blana care are tendinta sa pluteasca in aer.

Restul este ingrijire de rutina: taiati-i unghiile la cateva saptamani – puteti sa-i taiati si parul de pe picioare pentru un aspect mai ingrijit – si spalati-l pe dinti frecvent pentru o sanatate mai buna si o respiratie mai proaspata.