Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Etaland o blana cu aspect de lemn de mahon, cu un strat extern negru si cu masca neagra, Ciobanescul Belgian Tervueren este un membru deosebit de frumos al grupului de ciobanesti originari din Belgia (unde sunt considarati ca facand parte dintr-o singura rasa).

O mentiune realista ar fi aceea ca acesta rasa de caini detine un standard de a fi "mereu in miscare, atunci cand nu i se da o comanda"
Acest caine este mereu avid dupa atentie. Are o dorinta puternica de a se afla mereu in preajma stapanilor si de a-i urma oriunde. Este vigilent si vioi, dar si inteligent. Nu ar trebui sa fie niciodata anxios, timid sau agresiv. Este un caine de paza excelent, detinand dimensiunile si abilitatile necesare pentru protectie, in caz de nevoie.
Ciobanescul Belgian Tervueren ideal provine din parinti cu temperament prietenos si socializeaza inca de la o varsta frageda. Aceste elemente, combinate cu dresajul, fac din el un caine cu discernamant, capabil sa decida cand este necesara protectia sa.

ciobanesc belgian tervuren
Daca Ciobanescul Belgian Tervueren creste alaturi de copii, se poate integra foarte bine intre acestia. Este potrivit pentru familiile cu copii mai mari, care stiu cum sa-l respecte. Trebuie retinut faptul ca acesta este un caine de turma, si poate avea, din acest motiv, tendinta sa alerge sau sa se repeada la copii. Acest lucru nu trebuie permis niciodata! Cainele se poate intelege, sau nu, cu pisicile. Poseda un puternic instinct de vanatoare, care il va stimula sa alerge dupa pisici sau alte mamifere de afara. Totusi, unii ciobanesti Tervueren tolereaza bine pisicile de apartament, daca au fost crescuti impreuna cu acestea.
Acesti caini sunt foarte energici si necesita mai multa activitate decat o simpla plimbare in jurul blocului.

Alegeti aceasta rasa doar daca sunteti o persoana activa, care apreciaza activitatile fizice zilnice, pregum alergarea, ciclismul si drumetiile. Acest caine este potrivit pentru orice sport canin sau pentru orice activitate pe care o poate invata, inclusiv pentru agilitate, fly ball, lucrul cu turma, obedienta, cani cross, cautare si salvare si pentru proba de urma. Incepeti socializarea si dresajul de la o varsta frageda, pentru a valorifica la maxim de inteligenta, abilitatea de a invata rapid, si disponibilitatea de a invata, ale acestui caine. Este sensibil la conditiile de mediu ostile. Fiti ferm, corect si perseverent, folosind tehnici de stimulare pozitive, precum lauda, joaca si recompensele comestibile. Daca detineti o curte, aceasta ar trebui imprejmuita cu un gard care sa previna iesirea cainelui din perimetrul curtii si intrarea altor animale straine. Insa, nu este recomandata instalarea unui gard electric! Daca Ciobanescul Belgian Tervueren doreste sa paraseasca curtea, nu va fi impiedicat de un impuls electric.

Acesta este atat un caine de interior, cat si de exterior. Desi necesita un spatiu imprejmuit, are nevoie de prezenta familiei, atunci cand acest lucru este posibil. Apreciaza compania oamenilor cunoscuti.

Alte informatii pe scurt

Atunci cand cautati un ciobanesc Belgian Tervueren, prima dumneavoastra impresie despre acesta este remarcarea elegantei sale. Acesta este un caine de talie medie, cu o constitutie solida, cu cap de forma conica, inaltat cu mandrie, ochi de culoare caprui inchis, usor migdalati, urechi ascutite si o privire inteligenta, intrebatoare, care insinueaza faptul ca este mereu gata de actiune.
Acesti caini poseda o blana dublu-stratificata, scurta pe cap si pe partea anterioara a membrelor. Deschiderea urechilor este mascata de smocuri de blana. Un guler de blana mai lunga ii inconjoara gatul, acesta fiind mai abundent la masculi. Alte zone cu blana mai lunga sunt reprezentate de partea posterioara a membrelor si de coada. Blana sa deasa si frumoasa are o culoare similara lemnului de mahon, adica nisipiu-roscata, cu un strat extern de culoare neagra, ceea ce inseamna ca varful fiecarui fir de par este negru. Culoarea blanii se inchide pe masura ce animalul avanseaza in varsta.
Ciobanescul Belgian Tervueren reprezinta una dintre cele patru varietati ale raselor de ciobanesti belgiene. In tara lor de origine, acestea sunt cunoscute sub denumirea de Chiens de Berger Belge. Ciobanescul Tervueren se evidentiaza de celelalte varietati prin lungimea si culoarea blanii sale.

Temperament si personalitate


Ciobanescu Belgian Tervueren este recunoscut pentru inteligenta si obedienta sa, precum si pentru discernamantul sau. Ca si caine ciobanesc, rasa Tervueren a fost formata pentru a fi utilizata in cadrul fermelor. Desi cainii Tervueren din zilele noastre nu mai traiesc in preajma fermelor, radacinile sale fac din el un caine foarte activ, care necesita antrenament zilnic si stimulare mentala. Acesta are nevoie de o activitate-scop, chiar daca este vorba despre ciclism, alergare, sa practice caiac cu proprietarul sau sau sa fie dresat pentru un anumit sport canin. Un caine plictisit, care nu beneficiaza de suficienta activitate, poate sa doreasca sa preia controlul situatiei, putand provoca astfel multe efecte negative.

Dresaj caine Ciobanesc Belgian Tervueren


Ciobanescul Tervueren invata foarte repede, fiind un candidat ideal pentru sporturile canine, precum probele de agilitate, obedienta, lucrul cu turma, probele de urma sau dansul cu cainele. Ii place sa invete lucruri noi si sa faca pe plac stapanului. Trebuie retinut, insa, faptul ca aceasta abilitate de a invata rapid are si un revers al medaliei, adica acest caine poate fi, pur si simplu, prea inteligent pentru binele sau!
Atunci cand dresati un Ciobanesc Tervueren, fiti calm si folositi tehnici de stimulare pozitiva, precum lauda, jucariile si recompensele comestibile. Daca sunteti corect si perseverent, veti constata ca acesta isi invata foarte repede lectiile.
Incepeti dresajul cainelui dvs. din ziua in care il achizitionati. Chiar si la varsta de doua luni, el este capabil sa isi insuseasca tot ceea ce il invatati. Nu asteptati sa ajunga la varsta de sase luni pentru a incepe dresajul, deoarece astfel veti avea de lucrat cu un animal mai incapatanat. Daca este posibil, introduceti-l intr-o grupa de dresaj cu catei tineri la varsta de 10-12 saptamani pentru a socializa cat mai mult. Totusi, tineti cont de faptul ca inscrierea in unele grupe de catei necesita anumite vaccinari (precum cea impotriva tusei de canisa) premergatoare, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini sau locuri publice pana cand schema de vaccinare (inclusiv pentru rabie, Distemper si parvoviroza) nu este completa.

In locul dresajului formal, puteti sa incepeti dresarea cainelui dvs. acasa si lasati-l sa socializeze cu membrii familiei si cu prietenii pana cand termina vaccinarile.
Procesul de socializare nu se va incheia niciodata pentru un Tervueren, insa cu cat este expus mai mult de la o varsta frageda, cu atat mai mici sunt sansele ca acesta sa manifeste teama sau anxietate la varsta adulta. Experientele pe care le acumuleaza ca si pui, il vor ajuta sa fie un caine adult echilibrat si sensibil.
In casa, veti constata ca acest caine cauta sa va urmareasca peste tot, tinand mereu evidenta locului in care va aflati sau a activitatilor pe care le desfasurati. Ii place sa se implice, si va incerca mereu sa va "ajute" sa indepliniti orice activitate in care sunteti angajat. Desi ar trebui sa fie intotdeauna tolerant cu strainii, Ciobanescul Tervueren stabileste relatii stranse cu un numar restrans de oameni, fiind mai reticent fata de persoanele necunoscute.

Ciobanescul Belgian Tervueren se impaca bine cu copiii si cu alte mamifere mici, precum pisicile, daca sunt crescuti impreuna cu acestia sau acestea, dar trebuie retinut faptul ca este un caine de turma, energic. Agitatia si agresivitatea nu trebuie tolerate. Este important sa va educati copiii in legatura cu modul in care trebuie sa se poarte cu cainele; este posibil sa se repeada la copii, daca acestia il trag de urechi sau de coada. Ciobanescul Tervueren este potrivit pentru copiii mai mari, care il inteleg si care stiu cum sa-l trateze cu respect. Acest caine tolereaza bine pisicile, intr-un mediu controlat, insa daca pisicile se angajeaza in fuga, toleranta lui fata de acestea devine discutabila. Incepeti dresajul cainelui dvs. din ziua in care il achizitionati. Chiar si la varsta de doua luni, el este capabil sa isi insuseasca tot ceea ce il invatati. Nu steptati sa ajunga la varsta de sase luni pentru a incepe dresajul, deoarece astfel veti avea de lucrat cu un animal mai incapatanat.

Boli caine Ciobanesc Belgian Tervueren


Bolile observate la acesta rasa de caini includ epilepsia, osteocondrita dissecans, atrofia retinala progresiva, cataracta, cheratita cronica superficiala (pannus ocular) si alergiile. Este, de asemenea, obisnuit pentru acesti caini, sa dispuna de un numar de celule sanguine albe sub limita minima normala.
Crescatorii responsabili isi testeaza cainii pentru afectiunile congenitale, si folosesc la monta numai exemplarele cele mai reusite si perfect sanatoase, insa uneori natura isi propune altceva. Un caine se poate naste cu probleme de sanatate, in ciuda masurilor luate de crescator. Noile tehnologii din domeniul veterinar pot asigura, insa, supravietuirea si traiul decent al animalelor cu astfel de probleme. Daca va achizitionati un pui, cereti detalii de la crescator, legate de varstele cainilor sai si de motivele de deces care au survenit pana in acel moment.