Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ciobanescul belgian Laekenois cu blana aspra, pronuntat lak-in-wah, este numit dupa numele orasului Laeken de unde isi are originea. El este cel mai rar dintre cele patru rase de ciobanesc belgian de turma (care in tara lor natala sunt toti considerati o singura rasa) si singurul care nu este inca recunoscut de catre Clubul Caniselor Americane. El este un caine de talie medie cu o personalitate protectoare.

Acest caine de turma belgian putin cunoscut are un cap lung, puternic, cu urechi tinute in sus, un corp patrat si o blana aspra cu tonuri de roscat, cafeniu sau gri, ce ii confera un aspect de baiat care tocmai ce a avut parul ciufulit. Privirea sa inteligenta, iscoditoare cu siguranta spune „sunt gata de actiune!”. Asemeni celorlalte rase belgiene de turma, instinctul sau primar este de a fi intotdeauna in miscare atunci cand nu este sub o comanda anume.

Ciobanescul Laekenois este inteligent, alert, curajos si devotat. Este in caracterul sau sa isi protejeze familia si proprietatea. Oamenii pe care ii cunoaste vor primi o intampinare prietenoasa si afectuoasa, iar cu membrii familiei poate fi pur si simplu posesiv, cautand tot timpul atentia lor. El tine strainii sub supraveghere si ii priveste indeaproape, pregatit oricand sa intre in actiune daca este necesar, dar niciodata nu exprima teama. Sub nicio forma nu ar trebui sa fie timid, fricos sau rautacios.

Acesta este un caine de interior/exterior. In timp ce ciobanescul Laekenois ar trebui sa aiba cu siguranta acces la o curte bine ingradita, el ar trebui sa fie cu familia lui atunci cand acestia sunt acasa.

Aspecte importante despre ciobanescul belgian Laekenois

Atunci cand priviti un ciobanesc Laekenois, vedeti un caine cu un corp patrat care isi poarta capul mandru. El are ochi de culoare maro inchis, urechi triunghiulare purtate in sus si o blana sarmoasa.

Ciobanescu Laekenois pare ca nu oboseste niciodata, avand un mers fin si usor. Datorita caracterului sau de turma mostenit, el este de obicei observat miscandu-se in cerc mai degraba decat drept, acest aspect fiind un semn al instictului sau de a supraveghea direct efectivul sau.

Istoricul ciobanescului Laekenois

Cainele cu blana aspra de culoare cafenie de turma, din Belgia, isi ia numele de la orasul Laeken, in care a fost cel mai des gasit. In afara de pazirea turmelor, ciobanescul Laekenois a avut meseria de a supraveghea lenjeria care se usca in teren. El este probabil cel mai vechi caine ciobanesc belgian, urmat de ciobanescul belgian de Tervuren, cel Malinois si cel de Shetland.

Ciobanescul Laekenois nu are un istoric pe deplin cunoscut pana in anul 1891 ccrescatorii belgieni de caini au decis sa formeze Clubul Cainilor Ciobanesti Belgieni si sa clasifice si sa numeasca rasele lor de turma. Ciobanescul Laekenois si alte rase belgiene de turma devin cu rapiditate populare in teren, lucrand ca si caini de politie sau caini militari. In momentul in care razboiul a venit pe terenurile din Flanders, ciobanescul Laekenois a fost una din rasele care a servit cu curaj ca si caine mesager si si-a repetat acest serviciu in cel de-al doilea razboi mondial.

Clubul De Canisa a recunoscut ciobanescul belgian ca si rasa unica cu patru varientati in anul 1991. Clubul de canisa american a recunoscut ciobanescul Malinois, cel de Shetland si cel de Tervuren, dar nu si pe cel Laekenois. Rasa a fost recent admisa in Clasa Diversa a AKC, totusi, fiind ultimul pas inainte de recunoasterea completa.

Temperamentul si personalitatea ciobanescului belgian Laekenois

Ciobanescul belgian Laekenois ar trebui sa fie sigur pe sine, calm si fara frica, niciodata timid sau agresiv. El este un caine excelent de paza si are dimensiunea si abilitatea de a fi protector daca este cazul. El poate fi posesiv cu membrii familiei. Ciobanescul Laekenois ideal are parinti cu un temperament bun si a fost socializat de la varste fragede pentru a accepta oamenii care ii sunt prezentati. Aceste elemente, combinate cu dresajul pentru a fi caine de companie, il vor ajuta sa devina un caine care ia decizii adecvate cu privire la momentul optim la care trebuie sa treaca la starea de protectie.

Atunci cand ciobanescul Laekenois este crescut cu copii, el poate fi bun cu acestia. Nu uitati ca aceasta rasa este una de turma si ar putea avea tendinta sa urmareasca sau sa ciupeasca copii. Acest lucru nu ar trebui permis niciodata. El se potriveste cel mai bine in familiile cu copii mai mari care pot intelege cum trebuie tratat acest caine cu respect.

Ciobanescul Laekenois ar putea sa se inteleaga sau nu cu pisicile. El are un instict puternic de prada si cel mai probabil a urmari pisicile sau alte animale din exteriorul casei, dar unii ciobanesti Laekenois ar putea sa se inteleaga bine cu pisicile daca ei au fost crescuti impreuna cu acestea.

Ciobanescul Laekenois are un nivel crescut de energie si necesita mai multa activitate decat o simpla plimbare in jurul blocului. Alegeti aceasta rasa doar daca sunteti o persoana foarte activa, careia ii place exercitiul zilnic precum alergatul, mersul cu bicicleta si drumetiile si daca sunteti o persoana care isi poate lua cainele cu ea.

El este de asemenea potrivit pentru aproape orice fel de activitate sau sport care puteti sa il invatati, inclusiv cel de agilitate, aruncatul mingii, urmaritul turmei, cel de ascultare, cursa, cautarea si salvarea si cel de urmarire.

Incepeti socializarea si dresarea din timp pentru a obtine cat mai mult din inteligenta si din abilitatea rapida de invatare a unui ciobanesc Laekenois. El este sensibil la corectiile dure. Fiti fermi, corecti si consecventi si utilizati tehnici pozitive de corectie precum laudatul, jucatul si recompensele alimentare.

In cazul in care casa dvs. are un teren, acesta ar trebui ingradit foarte bine pentru a preveni evadarea ciobanescului precum si intrarea altor caini pe perimetrul proprietatii care sa cauzeze probleme. Acest lucru nu presupune un gard electronic subteran. Daca un ciobanesc Laekenois vrea sa paraseasca un teren, socul nu il va opri. Acest tip de ingradire nu previne nici intrarea altor caini pe teritoriul dvs.

Incepeti dresajul din ziua in care ati adus cainele acasa. Chiar la varsta de opt saptamani, el este capabil sa absoarba orice il invatati. Nu asteptati pana cainele are varsta de sase luni pentru a incepe dresajul deoarece veti avea de a face cu un caine mai incapatanat. Daca este posibil, il puteti duce la un curs de dresaj pana la varsta de 10-12 saptamani si socializati-l mult. Totusi, trebuie sa fiti constienti ca aceste clase de dresaj necesita anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) si multi medici veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locurile publice pana cand vaccinurile initiale (inclusiv rabia, distemper si parvovirus) au fost completate. In locul dresajului formal, puteti incepe antrenamentul acasa si il puteti socializa cu membrii familiei si cu prietenii pana cand vaccinurile sunt complete.

Discutati cu crescatorul si descrieti exact ce cautati la un caine si cereti sfatul in alegerea acestuia. Crescatorii vad caini zilnic si pot face recomandari precise odata ce stiu cateva informatii despre stilul dvs. de viata si despre personalitatea dvs. Indiferent ce cautati la un ciobanesc Laekenois, cautati un caine ai carui parinti au personalitati frumoase si care au fost bine socializati de la varste fragede.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea unui ciobanesc belgian Laekenois

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, la fel cum toti oamenii au potentialul de a mosteni o anumita boala. Fugiti de orice crescator care nu va ofera o garantie de sanatate a cainilor, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si nu are probleme cunoscute sau care va spune ca acestia sunt izolati de partea principala a casei din motive de sanatate. Un crescator cu reputatie va fi sincer si deschis cu privire la problemele de sanatate ale rasei si ale incidentei cu care acestea apar in liniile sale.

Problemele de sanatate care au fost observate la ciobanescul Laekenois sunt displazia de sold si de cot si hipotiroidismul.

Clubul American al Ciobanescului Belgian Laekenois, care este organizatia mama a acestei rase din Statele Unite, participa la Programul Centrului de Informare al Sanatatii Canine. Pentru ca un ciobanesc Laekenois sa obtina un certificat CHIC, el trebuie sa aiba evaluarile soldului si ale cotului realizate de catre Fundatia Ortopedica a animalelor (OFA) si aprobarea fundatiei Registrului de Oftalmologie Canina. Scorurile pentru sold de la Universitatea din Pennsylvania (PennHip) sunt de asemenea acceptate.

Crescatorii trebuie sa aiba toate testele, fie ca sunt pozitive sau negative, publicate in baza de date CHIC. Un caine nu trebuie sa aiba scor bun sau chiar de trecere a evaluarilor pentru a obtine un numar CHIC, deci inregistrarea CHIC nu este o dovada a prezentei sau absentei bolii, ci toate rezultatele sunt publicate pe adresa web CHIC si pot fi accesare de oricine doreste sa verifice sanatatea parintilor unui caine. Nu achizitionati un caine de la un crescator care nu va ofera documentele care certifica faptul ca parintii cainelui nu aveau probleme de sanatate care sa afecteze reproducerea. Cainii „verificati” de medicul veterinar nu reprezinta un substituient al testarii genetice.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie cu privire la bolile genetice si ii imperecheaza doar pe cei care sunt sanatosi si care arata mai bine, dar uneori Mama Natura are alte idei si un caine paote dezvolta una dintre aceste boli, in ciuda practicilor bune de crestere. Progresele din medicina veterinara ajuta in majoritatea cazurilor, cainii sa poata duce o viata buna.  Daca achizitionati un caine, intrebati crescatorul despre varstele la care cainii din liniilor lor au murit si care a fost cauza decesului.

Tineti minte ca dupa ce ati adus noul caine acasa, este de datorita dvs. de a-l proteja de una dintre cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui Laekenois la o greutate ideala este una dintre cele mai usoare cai de a-i prelungi viata. Folositi-va toate abilitatile de preventie pentru a va  asigura ca aveti un caine sanatos pe viata.

 Bazele ingrijirii unui ciobanesc Laekenois

Blana aspra a ciobanescului Laekenois este usor de ingrijit. Periati-o saptamanal pentru a indeparta parul mort.

In ciuda texturii sale sarmoase, blana naparleste oarecum pe tot parcursul anului. Pe parcursul naparlirii sezoniere, blana va necesita o periere mai frecventa pentru a controla cantitatea de par pierdut care „zboara” prin casa dvs.

Daca este periat bine, rareori un Laekenois va necesita imbaiere. Restul reprezinta ingrijirea de baza. Taiati ghearele la nevoie, de obicei la fiecare cateva saptamani si mentineti-i urechile curate si uscate pentru a preveni aparitia infectiilor. Igiena dentara este de asemenea importanta. Periati dintii frecvent cu o pasta de uz veterinar pentru o sanatate generala buna si o respiratie proaspata.