Marți, Mai 14, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ciobanescul Australian, cunoscut uneori si sub numele de Blue Heeler sau Queensland Heeler, este un caine de turma rezistent, ce provine de pe continentul Australian. Oierii au incrucisat mai multe rase de caini, inclusiv Collie, Dingo, Bull Terrier, Dalmatian si Kelpie negru sau cafeniu, pentru a obtine acest caine de talie medie, cunoscut pentru rezistenta sa fizica.

 

  • Categorie de rase: Ciobanesc
  • Inaltime: 43 - 51 cm la umeri
  • Greutate: 20 - 28 kg
  • Durata de viata: 12 - 14 ani

Numai o persoana cu temperament de lider poate trai alaturi de un Ciobanesc Australian. Acesta este o rasa inteligenta si independenta, a carei crestere poate reprezenta o adevarata provocare, iar alaturi de care traiul poate fi dificil. Are reputatia unui caine incapatanat, iar in consecinta acesta nu renunta niciodata atunci cand isi pune in minte ceva. Ciobanescul Australian este suspicios fata de straini, ceea ce il face un caine de paza excelent, care va poate proteja la nevoie.

Acest caine prezinta un nivel ridicat de energie si are nevoie ne mult mai multa activitate decat o simpla plimbare in jurul blocului. Optati pentru aceasta rasa daca sunteti o persoana foarte energica care petrece zilnic mult timp antrenandu-se activ prin alergare, ciclism sau drumetii si care poate fi insotita in activitatile sportive de catre cainele sau dupa ce acesta se maturizeaza din punct de vedere fizic. Retineti faptul ca aceasta rasa este menita sa depuna efort fizic prelungit in timp ce dirijeaza zile intregi cirezile de animale de ferma.

Și stimularea sa mentala este importanta.  Rasa se preteaza la orice sport sau activitate canina in care doriti sa o includeti, inclusiv la competitiile de agilitate, flyball, intors al oilor (herding), obedienta, viteza si tractiune. Daca energia acestui caine nu este canalizata astfel, acesta va alerga masini sau biciclisti, va remodela gazonul sau va desfasura alte activitati distructive care va vor nemultumi profund si care va vor costa mult.

Incepeti devreme socializarea si dresajul pentru a fructifica la maxim inteligenta, abilitatea de a invata rapid si determinarea cainilor din rasa Ciobanesc Australian. Fiti fermi, corecti si consecventi, folosind tehnici pozitive de stimulare pentru dresaj, precum lauda, joaca si recompensele comestibile. Nu-l lasati sa faca galagie. Redirectionati-i atentia catre o jucarie adecvata pentru ros.

Atunci cand un Ciobanesc Australian creste alaturi de copii, se comporta frumos cu ei. Nu uitati ca este un caine ciobanesc, care poate avea tendinta sa alerge si sa apuce cu dintii copiii sau oamenii, in general. Nu trebuie sa-i permiteti acest lucru sub nicio forma. Este mai potrivit pentru familiile cu copii mai mari, care pot intelege ca acest animal trebuie tratat cu respect.  Daca acest caine creste alaturi de pisici, poate invata sa le tolereze, desi prezinta un puternic instinct de vanatoare, care il poate determina sa alerge mamifere mici de afara.

australian shepherd puppy against background chopped logs village

Ciobanestii australieni prezinta un puternic simt al aventurii, crezandu-se invincibili. Asteptati-va ca animalul dvs. sa sufere multe vatamari corporale. Din fericire, este cu adevarat rezistent, insa traiul alaturi de el si incercarea continua de anticipare a modurilor prin care se poate rani, pot fi mistuitoare. Obisnuiti-va cu acest aspect.

In ceea ce priveste ingrijirea blanii, aceasta este o rasa usor de intretinut. Periati saptamanal blana cainelui pentru a inlatura firele de par moarte. Taiati-i unghiile la nevoie si mentineti-i urechile curate si uscate pentru a preveni infectiile. Și o buna igiena dentara este importanta.

Acesta este un caine care trebuie sa aiba acces atat la interior, cat si la exterior. Desi Ciobanescul Australian ar trebui sa aiba acces la o curte imprejmuita, trebuie sa isi petreaca timpul cu familia adoptiva atunci cand acest lucru este posibil. Ciobanescul Australian este unul dintre cainii numiti adesea „caini Velcro”, acesta devenind nefericit si capatand o tendinta distructiva daca este lasat in permanenta in curte, fara interactiune umana.

Mai multe aspecte pe scurt

 

  • Ciobanestii Australieni prezinta un puternic simt al aventurii, crezandu-se invincibili. Asteptati-va ca animalul dvs. sa sufere multe vatamari corporale. Din fericire, este cu adevarat rezistent, insa traiul alaturi de el si incercarea continua de anticipare a modurilor prin care se poate rani, pot fi mistuitoare. Obisnuiti-va cu acest aspect.
  • Ciobanescul Australian are un corp compact, dar puternic. Are un craniu lat, obraji musculosi, un nas negru, ochi de culoare maro inchis care emana un sentiment de suspiciune in momentul apropierii unui strain, urechi ascutite de dimensiuni medii si dinti puternici, care pot musca cu usurinta vitele. Gatul sau musculos se prinde de un corp dreptunghiular cu umeri puternici si cu torace adanc. Coada sa atarna usor curbata atunci cand animalul se afla in repaus, ceea ce nu se intampla frecvent.
  • Blana dubla a Ciobanescului Australian este neteda si poate avea una din cele doua variante de culori: albastru sau rosu pestrit. Varianta albastra poate fi culoare simpla, marmorata sau pestrita, cu sau fara pete negre, albastre sau cafenii pe cap, sau cafenii pe oricare alta parte a corpului. Culoarea rosie pestrita se intinde pe toata suprafata corpului, cu sau fara pete de rosu mai inchis pe cap.

Istoricul rasei Ciobanesc Australian

Conditiile aspre de mediu ale continentului Australian nu ar fi putut fi niciodata stapanite de om fara ajutorul acestor mici caini atit de rezistenti, pe care astazi in cunoastem sub numele de Ciobanesti Australieni. Pentru a forma o rasa care sa reziste la conditiile climatice din Australia, George Elliott din Queensland a incrucisat doi caini australieni nativi, numiti Dingo, cu exemplare din rasa acum disparuta, numita Smithfield, iar produsii obtinuti in urma acestor incrucisari au fost incrucisati, la randul lor, cu exemplare de Ciobanesc Scotian (Collie cu barba), varietatea merle.

Acesti caini excelau la lucru, insa fratii Jack si Harry Bagust din Sydney au decis sa mai experimenteze cu aceste rase de caini. Acestia au incrucisat rasa obtinuta cu un Dalmatian, care prin monte selective a adaugat rasei gena culorii pestrite, dar si instinctul de a se simti confortabil in preajma cailor si de a fi loial oamenilor. O parte din capacitatea sa de munca se mai pierduse, dar prin incrucisarile cu caini negri si cafenii din rasa Kelpie s-a recuperat aceasta trasatura.

Exemplarele rezultate se asemanau cu cainii Dingo, dar aveau un corp mai robust si pete mai aparte de culoare. Acesti caini au devenit stramosii Ciobanescului Australian modern. Varietatea albastra a rasei era cea mai populara, devenind cunoscuta sub numele de Blue Heeler sau Queensland Blue Heeler.

Robert Kaleski a inceput sa aduca acesti caini la expozitii in 1897 si a conceput un standard de rasa pornind de la acele exemplare, in 1902. Acesta a fost aprobat in 1903 de catre Clubul Australian al Cainilor de Turma si de catre Asociatia Chinologica din Noul Wales de Sud. Asociatia Chinologica Americana a recunoscut aceasta rasa in 1980, incadrand-o in categoria raselor de lucru. Atunci cand a fost infiinţata categoria cainilor ciobanesti, in 1983, aceasta rasa a fost mutata in noua categorie. Astazi, Ciobanescul Australian se claseaza pe locul 64 intre rasele inregistrate de ACA.

Temperamentul si personalitatea cainilor din rasa Ciobanesc Australian

Asa cum sugereaza si numele sau, Ciobanescul Australian a fost creat pentru a dirija turme de animale.  Pentru a tine sub control si dirija bovinele salbatice din desisul aspru al Australiei, este nevoie de multa forta fizica si perseverenta, iar cainii de turma din ziua de astazi inca mai poseda atitudinea si rezistenta fizica pentru care erau apreciati de fermieri. In casa, personalitatea lui deosebita poate avea avantaje si dezavantaje.

australian shepherd dog lying park looking camera

Ciobanescul Australian necesita foarte mult antrenament fizic si stimulare mentala, care sa il tina ocupat. Acesta a fost creat pentru a dirija turme de vaci de dimineata pana seara prin salbaticie, ceea ce face din acesta un partener ideal de jogging, ciclism sau curse de caiac. Este foarte inteligent, si va deprinde rapid trucuri precum deschiderea bufeturilor sau a cosurilor de gunoi daca este lasat pe cont propriu. Inteligenta sa si capacitatea de rezolvare a problemelor fac din acesta un candidat ideal pentru competitiile sportive canine, precum cele de agilitate, obedienta, urma si, desigur, de dirijare a cirezii. Adora sa invete lucruri noi si sa lucreze alaturi de oamenii pe care ii apreciaza, fiind mereu foarte dornic sa multumeasca.

Ciobanescul Australian este cunoscut pentru abilitatea sa de a evalua diverse situatii si de a lua initiativa la nevoie.  In situatia dirijarii unei turme, acest caine apeleaza adesea la latrat in forta si la apucarea cu gura a calcaielor bovinelor („heeling” in argoul australian - „heel” inseamna calcai in limba engleza - deoarece Ciobanescul Australian ar trebui sa muste calcaiul vitelor) pentru a pune in miscare animalele incapatanate. Daca acesta simte ca un animal (sau o persoana) nu se comporta in mod corespunzator, nu va ezita sa incerce sa-i corecteze conduita. Apucarea cu gura a extremitatilor nu trebuie tolerata. In general, Ciobanescul Australian intervine numai daca simte ca pierde controlul situatiei, deci datoria dvs. de proprietar este sa nu il puneti in situatia respectiva. Daca va impuneti autoritatea in fata lui, el va asculta mai degraba de dvs. decat sa isi asume propriile decizii.

Atunci cand va dresati Ciobanescul Australian, corectitudinea fata de animal, consecventa si utilizarea metodelor de recompensare functioneaza foarte bine. Totusi, inteligenta lui ii confera o vointa proprie, putand deveni foarte incapatanat daca i se pare ca rationamentul sau este justificat sau ca este tratat in mod incorect. In aceste cazuri, sunt necesare niste masuri de corectie. Daca aveti probleme cu educarea sa, consultati-va cu un dresor care are experienta cu Ciobanestii Australieni.

Chiar si cu aceste caracteristici, Ciobanescul Australian poate fi un membru important al familiei. Isi adora membrii familiei, iar daca este crescut alaturi de copii, se bucura si de interactiunea cu acestia. Trebuie sa retineti faptul ca acesta este un caine foarte energic si sa va asigurati ca este tratat cu respect de catre copii. Atasamentul sau fata de familie face din el un caine de paza excelent, care va fi foarte protector fata de casa si de familia sa adoptiva. Ciobanescul Australian este adesea precaut in fata strainilor si trebuie foarte bine socializat inca de cand este pui sau animal foarte tanar.

Depositphotos 10902426 XXL Australian Shepherd

Incepeti sa va dresati catelul inca din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de 8 saptamani, este capabil sa absoarba toate lucrurile pe care il invatati. Nu asteptati sa implineasca 6 luni pentru a incepe sa il dresati, deoarece astfel veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In schimbul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare.

Ca si in cazul oamenilor, este recomandat sa va puneti puiul de Ciobanesc Australian in contact cu multe tipuri de caini intr-un cadru sigur si controlat. Alegeti in acest sens caini care se comporta in mod corespunzator cu puii, astfel incat animalul dvs. sa aiba parte de experiente placute cu acestia si sa nu capete teama de caini straini in viitor.

Daca sunteti in cautarea unui pui de Ciobanesc Australian, trebuie sa discutati cu crescatorul despre caracteristicile pe care le doriti la un caine. Crescatorii de caini detin foarte multe informatii despre cainii din linia genetica pe care o detin si despre rasa respectiva, in general, fiind capabili sa va sfatuiasca cu privire la ce tip de caine se potriveste cel mai bine stilului de viata al familiei dvs. Daca este posibil, incercati sa cunoasteti ambii parinti ai puilor, astfel incat sa va faceti o idee despre cum va fi la maturitate puiul pe care doriti sa il cumparati.  Parintii trebuie sa fie prietenosi, sa aiba un comportament adecvat si sa stie cum sa socializeze in mod corespunzator. O baza genetica solida va asigura dezvoltarea ulterioara a puiului intr-un animal model.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor din rasa Ciobanesc Australian

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine. Problemele de sanatate observate la Ciobanestii Australieni includ displazia de sold, luxatia patelara, suntul portosistemic, atrofia retiniana progresiva si cofoza congenitala.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri, iar puii pot dezvolta una dintre aceste probleme in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait de-a lungul timpului cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora.

Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Ciobanesc Australian la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale cainelui dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Informatii de baza despre ingrijirea blanii cainilor din rasa Ciobanesc Australian

Ciobanescul Australian poseda o blana aspra si neteda, impermeabila pentru ploaie si particule de praf. Aceste caracteristici simplifica ingrijirea blanii acestui animal - acesta va trebui periat doar o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a inlatura firele de par moarte. In acest scop puteti folosi perie pentru par sau o perie lata cu dinti de sarma. Acest animal isi va schimba stratul dens, de la baza, o data sau de doua ori pe an, perioade in care va avea mai multa nevoie sa fie periat. Alte ustensile pe care este bine sa le aveti la indemana in acest sens mai sunt pieptenul si trimerul.

Ciobanescul Australian are nevoie sa fie imbaiat doar ocazional, daca se murdareste foarte tare. Verificati-i urechile pentru a va asigura ca sunt curate si uscate, fara semne de infectie. Cainelui adult trebuie sa i se taie unghiile aproximativ o data pe luna, in functie de ritmul lor de tocire si de exfoliere. Puilor trebuie sa li se taie unghiile saptamanal. Periati in mod regulat dintii cainelui dvs. pentru a-i asigura o igiena dentara adecvata si o respiratie proaspata.