Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Multumita sprancenelor sale stufoase, asemeni unei mustati de morsa si barbii sale complete, Ciobanescul de Flandra are un aspect unic. Acest caine de turma protector este si inteligent si independent – si el este cel mai fericit atunci cand nu are nimic de facut.

Avertismentul legat de ingrijirea cainelui din rasa Ciobanesc de Flandra: blana se murdareste repede si trebuie rabdare si timp pentru a-l toaleta.

Ciobanescul de Flandra a fost creat in Belgia ca si caine de ferma cu scop multiplu, ce ar putea dirija bovinele, ar putea trage carucioarele si ar putea fi si caine de paza. El inca este capabil de toate aceste sarcini, dar in zilele noastre, Ciobanescul de Flandra este in principal un companion de familie sau un caine de expozitie, potrivit pentru viata suburbana.

Asemeni majoritatii cainilor cu un istoric de lucru, Ciobanescul de Flandra e inteligent, dar un animal independent, deci trebuie sa fie invatat de la o varsta frageda ca dvs. sunteti liderul. Este important de asemenea sa ii trasam zilnic sarcini precum tractarea instrumentelor de gradinarit in jurul curtii sau participarea la sporturi pentru caini precum cel de agilitate, de curse, de turma si de urmarire. Ciobanestii de Flandra sunt activi si atletici, deci adora joggingul, drumetiile si plimbarile lungi (cel putin 20 de minute), de doua ori pe zi. Daca sunteti un om care iese mult in exterior, cautati dresajul de tip cautare si salvare pentru dvs. si pentru ciobanesc.

Daca va place o casa curata, Ciobanescul de Flandra probabil nu este cea mai buna alegere: va avea apa in jurul botului si va trebui sa il curatati dupa fiecare masa. Blana sa aspra atrage de asmenea multa mizerie. Iar Ciobanescul de Flandra este cunoscut pentru flatulente, deci frecvent veti avea mirosuri neplacute prin casa.

Un Ciobanesc de Flandra ar trebui sa fie senin si inca sa aiba instincte puternice de paza. Bineinteles, exista o diferenta intre protectivitate si ostilitate – un ciobanesc de Flandra nu ar trebui niciodata sa fie agresiv. El ar trebui sa fie capabil sa distinga situatiile care cer actiunea si cele care nu o cer, motiv pentru care socializarea timpurie este esentiala pentru a mentine un Ciobanesc de Flandra fara suspiciunile sau fricile unui lucru nou. Desi Ciobanescul de Flandra poate fi incapatanat, el invata repede si va raspunde bine la dresajul bland, ferm si consistent insotit de o lauda generoasa. El este inteligent si isi poate pierde interesul asupra dresajului foarte repede, deci tintiti catre sesiuni scurte si captivante. 

Ciobanescul de Flandra agil necesita o casa cu o curte inconjurata de un gard solid care sa aiba cel putin 1.5 metri. Nu va deranjati sa puneti un gard subteran electric – socul pe care il emite nu impiedica acest caine dur. Ciobanestii de Flandra au caracterul de vanat dezvoltat si vor urmari alte animale, dar daca ei sunt crescuti impreuna cu alte animale, precum pisicile de interior, ei pot invata sa fie pasnici cu ei. In final, Ciobanestii de Flandra sunt caini de paza care sunt devotati stapanilor lor. Cu alte cuvinte, atunci cand familia este acasa si el ar trebui sa fie.

Alte aspecte despre cainele Ciobanesc de Flandra

  • Blana unui Ciobanesc de Flandra are mai multe culori, ce variaza de la cafeniu la negru.
  • Ati putea observa si un model tigrat si un model de tip sare si piper. O mica stea pe piept este singurul semn alb acceptat.
  • Ciobanestii de Flandra au avut roluri in filme, inclusiv in Town and Country si A dog of Flanders, un filme film despre un baiat si Ciobanescul sau iubit de Flandra.

Stiati ca?

Ciobanescul de Flandra - Bouvier des Flandres are mai multe nume Europene: Vuilbaard (barba murdara), Koehond (caine pentru vaci) si Toucheur de Boeuf (organizator al vitelor). 

Istoricul Ciobanescului de Flandra

Ciobanescul de Flandra a fost crescut ca si caine de ferma in Flandra, o zona localizata in prezent in Belgia. El dirija vacile de consum si lucra ca si caine al macelarului, deseori tragand caruciorul. In anul 1910, cainele de casa a fost recunoscut ca si rasa specifica la Concursul International al Cainilor din Bruxelles. In cadrul unei intalniri a crescatorilor de ciobanesc din anul 1912, a fost scris formal un standard de rasa. Primul Razboi Mondial aproape ca a pus capat existentei rasei – doar cativa caini au supravietuit razboiului – dar un grup dedicat de crescatori au reusit sa refaca numarul de ciobanesti. Clubul de Canisa American a recunoscut aceasta rasa in 1929, iar numarul de ciobanesti importanti in Statele Unite a crescut in perioada urmatoare. In anul 1963, a fost format Clubul American al Ciobanestilor de Flandra. Astazi, rasa se afla pe locul 85 printre cainii inregistrati in AKC.

Temperamentul si personalitatea Ciobanescului de Flandra

Standardul de rasa cere ca acest ciobanesc sa fie calm, stabil, ferm si neinfricat. Ciobanestii adora oamenii si sunt caini buni pentru familie, dar ei ar trebui supravegheati in jurul copiilor mici. Din moment ce aceasta este o rasa de lucru, cainilor le place sa realizeze diverse sarcini, precum aportul lucrurilor, partener de bicicleta sau alergatul si participarea la diverse sporturi pentru caini.
Acesta este un caine destept care invata rapid, dar isi dezvolta propria sa gandire. Trebuie o persoana foarte iscusita, cu multa rabdare, pentru a-l dresa. Ciobanestilor de Flandra le place o munca bine facuta, dar odata ce au invatat o comanda sau o sarcina, ei sunt pregatiti pentru a trece la urmatoarea – si pot refuza repetarea unei actiuni de prea multe ori.
Incepeti sa va dresati cainele din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la opt saptamani, el este capabil sa absoarba orice il invatati. Nu asteptati pana cand are varsta de 6 luni pentru a incepe antrenamentul, in caz contrar veti avea de a face cu un caine mult mai incapatanat. Daca este posibil, duceti-l la un curs de dresaj pana cand are varsta de 10-12 saptamani si socializati-l mult. Totusi, trebuie sa fiti constient ca multe clase de dresaj solicita ca anumite vaccinuri (precum cel de tuse de canisa) sa fie la zi si multi medici veterinari recomanda expunerea limitata fata de alti caini si locurile publice pana cand vaccinurile (inclusiv rabia, distemper si parvovirus) sunt complete. In lipsa unui dresaj formal, puteti incepe sa va dresati cainele acasa si sa il socializati printre membrii familiei si prieteni pana cand vaccinurile sunt complete.

Ce trebuie sa stiti despre santatea unui ciobanesc de Flandra

Ciobanestii de Flandra sunt susceptibili la anumite probleme de sanatate, inclusiv displazia de sold, glaucomul, o afectiune cardiaca numita stenoza subaortica, cancer, paralizie laringiana si hipotiroidism.

Ciobanescul de Flandra este suspectibil la balonare, o afectiune in care stomacul se mareste in volum cu aer. Acest lucru poate deveni mai grav, devenind volvulus gastric, daca stomacul se rasuceste, intrerupand circulatia sangvina. Torsiunea gastrica, cunoscuta si ca volvulus gastric de dilatatie, apare brusc – un caine care este bine acum, poate muri in cateva ore. Urmariti simptomele urmatoare: nelinistea sau agitatia, salivarea, mucoasele palide, linsul buzelor, vomitarea uscata si semne ale durerii. Torsiunea gastrica necesita interventia chirurgicala imediata si majoritatea cainilor se vor balona din nou.

Este bine sa optam pentru o procedura numita fixarea stomacului, care previne rasucirea stomacului in viitor. Aceasta poate fi realizata si ca masura preventiva.
Medicii veterinari nu pot prezice daca un animal va fi indemn la aceste maladii, deci este important sa gasiti un crescator cu reputatie si sa insistati sa va arata certificatele care prezinta faptul ca parintii au fost testati pentru defecte si au fost imperecheati sanatosi.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii pentru bolilele genetice si ii reproduc doar pe cei cara arata cel mai bine, dar uneori Mama Natura are alte idei si un caine poate dezvolta una din aceste afectiuni. In majoritatea cazurilor, cainele poate avea o viata buna, multimita progreselor din medicina veterinara. Si tineti minte ca aveti puterea de a-l proteja de una dintre cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea la o greutate adecvata este o cale simpla de a-i prelungi viata unui Ciobanesc de Flandra.

Bazele toaletarii unui Ciobanesc de Flandra


Ciobanescul de Flandra are o blana dubla, cu un aspect latos. Stratul inferior, care ofera caldura si rezistenta la apa, este moale, dens si acoperit de fire de par aspre ce protejeaza cainele de vremea nefavorabila. Mustata, barba si sprancenele ii confera Ciobanescului de Flandra aspectul sau morocanos caracteristic.

Daca va place modul in care Ciobanestii de Flandra arata in ringul de prezentare, ganditi-va de doua ori inainte sa va luati aceasta rasa: Acest aspect bine ingrijit presupune multe ore de munca. Acasa, ciobanescul de Flandra este un caine absolut normal. Blana sa nu naparleste mult, dar apar zone de matitate si de par incalcit daca nu este periata o data pe saptamana. O periere buna dureaza aproximativ o ora; cereti-i crescatorului sau persoanei care il toaleteaza sa va arate cum sa periati blana, pentru a evita matuirea blanitei. Veti avea nevoie de o perie rigida sau de una cu pini si de o foarfeca cu varful rotund. Daca nu aveti in plan sa mergeti cu el la concurs, este bine sa toaletati barba si blana Ciobanescului de Flandra astfel incat sa va fie usor sa o intretineti. Restul reprezinta o ingrijire de rutina: imbaiati ciobanescul atunci cand este murdar, curatati-i urechile si taiati-i ghearele regulat.