Marți, Mai 14, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cu o atitudine independenta si demna, cainii din rasa Chow Chow se ataseaza de o singura persoana, cu toate ca se leaga afectiv de toti membrii familiei. Atunci cand creste alaturi de copii, cainele Chow Chow se impaca de obicei bine cu acestia, desi, copiii este posibil sa ramana dezamagiti de faptul ca este destul de distant fata de ei. Fiind un caine de paza si de protectie excelent, va va proteja proprietatea de straini.

 

Cainii din aceasta rasa prezinta cateva caracteristici unice: limba albastra, blana de ursulet, coama de leu si un aplomb pompos distinctiv. Este o rasa chinezeasca, care provine din regiunile nordice reci ale acelei tari si a fost formata pentru indeplinirea mai multor scopuri, fiind capabil sa vaneze, sa pazeasca oi, sa traga vehicule mici sau sa pazeasca proprietatea.

Chow Chow are nevoie un nivel de activitate redus si poate fi fericit in orice casa, inclusiv intr-un apartament sau garsoniera. Una sau doua mici plimbari zilnice ii satisfac nevoia de miscare.

Din pacate, acesti caini si-au format reputatia de a fi agresivi fata de oameni, ceea ce nu este acceptabil. Socializarea timpurie si frecventa este esentiala pentru a-i ajuta sa isi dezvolte increderea si intuitia de a distinge amenintarile de situatiile normale.

Chow Chow este un caine de talie medie si are un aspect general similar cu rasa Spitz: bot lung si cap lat incadrat de un guler de blana, ochi triunghiulari ca forma, blana fina sau aspra, cu strat dublu, de culoare roscata, neagra, cenusiu- albastra, de culoarea scortisoarei sau crem, iar coada stufoasa este puternic arcuita pe spate.

Feriti-va de crescatorii care cer mai multi bani pentru cainii din aceasta rasa care poseda o alta culoare a blanii decat cea roscata, sau care incearca sa vanda un Chow Chow cu blana colorata intr-un mod mai aparte, precum, argintiu, ciocolatiu, alb sau de culoarea sampaniei. Aceasta rasa prezinta doar culorile clasice ale blanii, si anume: roscat, negru, cenusiu-albastru, culoarea scortisoarei si crem.

Orice alta culoare a blanii acestora este pur si simplu un efect de marketing. Nu este adevarat nici zvonul ca alte culori ale blanii, in afara de cea roscata, sunt rare. Daca un crescator incearca sa va insele in legatura cu culoarea blanii acestui caine, probabil va incerca sa minta si in legatura cu alte aspecte legate de animal.

Chow Chow este un caine de interior. Cainii exilati intr-o curte, cu contact uman limitat sau tinuti departe de oameni, nu se pot simti bine.

Alte informatii pe scurt

Cainii care arata precum cei din rasa Chow Chow, dar care au limba de culoare roz sau in mare parte roz, probabil nu sunt din aceasta rasa, ci metisi ai vreunei rase din categoria cainilor Spitz mari, un grup care include Eschimosul American, Akita, Elkhound Norvegian, Pomeranian si alte rase.

Cainii Chow Chow de talie medie sunt puternici, cu un corp solid, patratos, si cu o coada arcuita pe spate. Au capul masiv, accentuat de catre un guler de blana, si ochi adanciti, migdalati, de culoare caprui inchis; urechile mici si triunghiulare sunt erecte; botul este lat, avand in varf un nas mare si negru; mucoasa bucala este neagra, iar limba are o culoare albastra, spre negru. Aspectul general este acela al unui caine cu privire piezisa, demna, semeata, sobra si putin trufasa, o reprezentare potrivita si pentru temperamentul sau, de asemenea.

Acesti caini prezinta un aplomb pompos, nenatural, cauzat de structura prea dreapta a membrelor sale posterioare.

Istoricul rasei Chow Chow

Chow Chow reprezinta una dintre putinele rase de caini care poseda, intr-adevar, o vechime inca din antichitate. Un studiu al genomului canin, realizat in 2004, a evidentiat amprentele genetice a 85 de rase de caini, 14 dintre acestea dovedindu-se a fi parte dintr-un grup de rase existente in perioada antichitatii. Chow Chow este una dintre acele rase. Probabil descinde din Mastifful Tibetan antic, fiind el insusi predecesorul cainilor din grupul raselor Spitz, precum Keeshond, Elkhound Norvegian si Pomeranian.
Tara sa de origine este China. Picturi ale acestuia, in special un bazorelief din perioada dinastiei Han, care il reprezinta ca si caine de vanatoare, dateaza din anul 150 AC. Cainele Chow Chow are bune abilitati de urmarire si a fost folosit pentru vanatoarea de pasari salbatice. In China, acesta a fost un caine versatil, care a fost folosit in multe scopuri, printre care si pentru blana si carne, din pacate.

Desi este originar cel mai probabil din nordul Chinei, a fost descoperit cel mai des in zona sudica a tarii, in special in zona portului Canton. Acesti caini faceau parte din incarcatura navelor de transport, iar in cele din urma a inceput sa fie denumit Chow Chow, dupa cuvintele chinezesti care desemnau o amestecatura de obiecte, de la bibelouri, in mod ciudat, la caini.
Primul import cunoscut de caini Chow Chow in Anglia a avut loc in anul 1880. Descrisi ca si caini salbatici din China, au fost etalati la Gradina Zoologica din Londra, iar Regina Victoria, o mare iubitoare de caini, a inceput sa manifeste interes pentru aceasta rasa. De acolo au ajuns in Statele Unite ale Americii, unde au fost prezentati la o expozitie, in anul 1890. Asociatia Chinologica Americana (ACA) a recunoscut oficial acesta rasa in anul 1903, iar Clubul Iubitorilor de Chow Chow din America a fost infiintat in 1906. Chow Chow ocupa locul 65 pe lista raselor inregistrate de catre ACA.

Temperamentul si personalitatea


In ciuda aspectului de ursulet de plus, Chow Chow nu este un caine foarte prietenos. Este independent si impunator, si se ataseaza de obicei de o singura persoana. Este protector si, cu siguranta, foarte afectuos fata de familie, dar aproape tot devotamentul sau va fi oferit unei singure persoane, pe care acesta o va considera mai deosebita pentru el. Copiii ar putea ramane dezamagiti de lipsa totala de interes a cainelui fata de manifestarea afectiunii.

Nu are incredere in straini si poate fi agresiv fata de cainii pe care nu ii cunoaste. Este un caine foarte teritorial. Intrusii sau strainii vor fi avertizati cu un marait gros, si eventual cu contact fizic, in cazul in care nu inteleg de la inceput avertismentul.

Dresajul cainelui Chow Chow

Acest caine inteligent, dar uneori incapatanat, poate fi dificil de dresat. Raspunde bine la dresajul cu clicker si la tehnicile de stimulare pozitiva, precum joaca, laudele si recompensele sub forma de hrana, insa ii mai place uneori sa-si impuna propria vointa. Pentru ca dresajul sa aiba succes, trebuie sa aveti rabdare si sa fiti dornic sa incercati multe metode de dresaj, pana cand o veti descoperi pe cea potrivita. Gasiti un dresor care cunoaste multe trucuri si care are experienta cu rasele Spitz. Mentineti scurte si interesante sedintele de dresaj, astfel incat cainii Chow Chow sa nu se plictiseasca.

Incepeti dresajul catelului dvs. din ziua in care il achizitionati. Chiar si la varsta de doua luni, el este capabil sa isi insuseasca tot ceea ce il invatati. Nu asteptati sa ajunga la varsta de sase luni pentru a incepe dresajul, deoarece astfel veti avea de lucrat cu un animal mai incapatanat. Daca este posibil, introduceti-l intr-o grupa de dresaj cu catei tineri la varsta de 10-12 saptamani pentru a socializa cat mai mult. Totusi, tineti cont de faptul ca inscrierea in unele grupe de catei necesita anumite vaccinari (precum cea impotriva tusei de canisa) premergatoare, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini sau locuri publice pana cand schema de vaccinare (inclusiv pentru rabie, Distemper si parvoviroza) nu este completa. In locul dresajului formal, puteti sa incepeti dresarea cainelui dvs. acasa si lasati-l sa socializeze cu membrii familiei si cu prietenii pana cand termina vaccinarile.

Vorbiti cu crescatorul, descrieti-i exact ceea ce doriti de la un caine si cereti ajutor pentru alegerea unui pui. Crescatorii observa cateii zilnic si pot face recomandari precise de indata ce afla cate ceva despre viata si personalitatea dvs. Orice v-ati dori de la un Chow Chow, cautati un pui ai carui parinti au personalitate placuta si care a inceput sa socializeze devreme.

Boli frecvente Chow Chow

Cainii Chow Chow prezinta anumite probleme de sanatate care pot fi ingrijoratoare. Acestea includ displazia de sold, luxatia patelara, tiroidita autoimuna si unele probleme ale ochilor, precum cataracta, districhiazis si glaucomul. Pemfigusul foliaceu (o boala de piele autoimuna), melanomul (un tip ce tumora) si torsiunea gastrica mai sunt, de asemenea, intalnite la acesta rasa.

Necesitatile de baza ale ingrijirii blanii la Chow Chow

Aceasta rasa poseda doua variante ale texturii blanii: moale sau aspra. Ambele tipuri prezinta un strat bazal si unul superficial. Capul este invaluit intr-o coama bogata, iar coada este stufoasa. Membrele sunt, de asemenea, imbracate in blana deasa. Cainii cu blana moale nu prezinta aceeasi abundenta a stratului superficial, precum cei cu blana aspra, lipsindu-le coama si bogatia blanii de pe membre si coada. Privind celelalte aspecte, blana este la fel.

Necesitatile de ingrijire a blanii depind de tipul de blana. Un caine Chow Chow cu blana fina trebuie periat doar saptamanal. Cel cu blana aspra trebuie periat la fiecare doua zile. Ambele varietati naparlesc abundent, de doua ori pe an, perioada in care parul se va pierde sub forma de smocuri. Baile sunt rar necesare, desi o baie calda urmata de uscare cu foehnul poate ajuta la indepartarea firelor moarte.

In rest, se tine cont de ingrijirea de baza. Taiati unghiile la nevoie, de obicei lunar. Periati-i frecvent dintii, pentru a-i pastra sanatatea generala si prospetimea cavitatii bucale. Verificati saptamanal daca urechile sunt curate, iritate sau daca exista un miros respingator, ce indica o infectie. Daca gasiti cerumen uscat in urechi, curatati-l cu un tampon de vata inmuiat intr-o solutie delicata de detergent auricular, recomandat de catre medicul veterinar.