Luni, Mai 06, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Bullmastiff-ul este un caine puternic si corpolent, foarte inteligent si dornic sa fie placut. Mare, agil si activ, acesta este un companion si un protector ideal pentru familii.

Trasaturi fizice Bullmastiff

Datorita stramosilor sai, Bullmastiff-ul se aseamana atat cu Mastiff-ul, cat si cu Bulldog-ul. Acest caine puternic si activ prezinta o inclinare moderata a structurii osoase si o alura lina. Corpul sau, in schimb, este patratos, impozant si bine proportionat. Multe dintre aceste insusiri ajuta un Bullmastiff sa domine si sa faca fata adversarilor sai.  Blana sa scurta si deasa poate fi roscata, cafenie sau cu model tigrat.

PERSONALITATE SI TEMPERAMENT Bullmastiff

Blandul si linistitul Bullmastiff are nevoie de un camin care sa ii ofere multa dragoste, dar si educatie ferma, nefiind indicat pentru proprietari timizi sau sensibili. Acest caine se comporta frumos cu copiii si poate fi crescut impreuna cu acestia. Aveti grija, totusi, pentru ca un Bullmastiff este destul de incapatanat. Desi unele exemplare de Bullmastiff pot deveni agresive fata de alti caini straini (mai ales masculi), acestia sunt considerati animale de companie devotate si caini de paza excelenti. De fapt, cainii din aceasta rasa nu sunt usor de provocat, iar atunci cand se simt amenintati, sunt neinfricati.

INGRIJIRE

Acesti caini nu tolereaza bine umiditatea si caldura excesiva. Ei se simt mai bine daca sunt tinuti in casa. In plus, fiind un animal mare, un Bullmastiff necesita efort fizic regulat pentru a se mentine in forma, ceea ce i se poate asigura prin scurte sedinte de joaca care sa implice alergare sau prin plimbari in lesa. Multi caini Bullmastiff saliveaza excesiv, iar altii sforaie mult. Este important ca acesti caini sa aiba la dispozitie un pat moale, cu mult spatiu ca sa isi intinda membrele. Blana sa are nevoie de o minima ingrijire.

SANATATE

Cainii din rasa Bullmastiff, care au o speranţa de viata de 8 - 10 ani, sunt predispusi la probleme de sanatate serioase, precum hemangiosarcomul, osteosarcomul, mastocitomul, limfosarcomul, cardiomiopatiile, hipotiroidismul si stenoza sub-aortica (SSA). Mai este, de asemenea, predispus la displazie de sold, torsiune gastrica, displazie de cot si entropion, care este o afectiune cu implicatii minore.  Pentru a identifica o parte din aceste probleme, un medic veterinar poate efectua teste de diagnostic pentru depistarea problemelor soldurilor, coatelor si ochilor.

ISTORICUL RASEI

Aparitia rasei Bullmastiff a fost asociata recent cu stramosul sau, Mastiff-ul, care reprezinta una dintre cele mai vechi rase de caini din Marea Britanie. Inca din 1791, in documente istorice s-a mentionat despre Bullmastiff si despre incrucisari ale acestuia cu Bulldog-ul si cu Mastiff-ul.  Exista, totusi, putine dovezi care atesta incrucisarile dintre aceste rase la acea vreme.Istoricul Bullmastiff-ului este de obicei asociata cu sfarsitul anilor 1800, perioada in care violenta braconierilor ameninta vietile paznicilor terenurilor de vanatoare. Acesti paznici, in schimb, aveau nevoie de un caine puternic si indraznet, care sa astepte linistit pana cand braconierul venea insotit de cainele sau, sa domine cainele braconierului si sa atace la comanda. Bulldog-ul nu era suficient de masiv pentru a indeplini acest rol, iar Mastiff-ul nu era suficient de rapid, astfel incat paznicii au incrucisat cele doua rase pentru a obtine cainele perfect, pe care l-au numit ”caine pentru paza de noapte a vanatorului”.  A fost preferat modelul tigrat de culoare inchisa al blanii acestui metis, deoarece acesta ajuta animalul sa se camufleze in timpul noptii.Odata cu cresterea popularitatii acestui caine, cativa mosieri l-au ales pentru rolul de santinela. Multi au preferat varianta cafenie a blanii, care avea si marcaje negre. Aceasta varianta de culoare constituie mostenire genetica din partea Mastiff-ului. Crescatorii au inceput sa aiba in vedere liniile genetice pure, renuntand la incrucisarile dintre Bulldog si Mastiff. Acestia au urmarit sa obtina un animal care sa pastreze trasaturile specifice Bulldog-ului intr-o proportie de 40%, iar pe cele ale Mastiff-ului, intr-o proportie de 60%, formandu-se astfel Bullmastiff-ul pe care il cunoastem in ziua de astazi.Rasa Bullmastiff a fost considerata pura pana in 1924, atunci cand a fost recunoscuta de catre Asociatia Chinologica Britanica, apoi de catre Asociatia Chinologica Americana, in 1933.