Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cu un nascuc ca un buton si cu ochisorii incadrati de o blanita stralucitoare, alb matasoasa, Bichonul Maltese (Maltez) a castigat o popularitate indelungata combinand dragalasenia cu o personalitate plina de viata si indrazneata. Cu o greutate mai mica de 4 kilograme, acesti catei fermecatori sunt populari in randul cateilor de purtat in poseta. 

Micul Bichon Maltez este cunoscut pentru faptul ca isi pastreaza atitudinea de catelus de-a lungul intregii vieti. Bichonul Maltez face parte din rasele a caror menire a fost dintotdeauna sa fie companioni de agrement. Sunt conceputi special pentru a iubi si a fi iubiti. 

Daca doriti un caine mic, destept care sa fie seful casei si al dvoastra implicit, bichonul maltez este ideal pentru dvoastra. Maltezii au o gramada de dragoste de oferit in corpul lor mititel si sunt cei mai fericiti cand se ghemuiesc in poala membrilor familiei. Acest lucru nu inseamna insa ca nu au nevoie de exercitii si de dresaj. Rezistati tentatiei de a-l lua cu dvoastra peste tot si de a-l salva din incurcaturile in care se baga singurel. Lasati cainele sa fie caine, mai ales ca bichonul maltez adora sa invete tot felul de trucuri si apoi sa se dea in spectacol cu ele. 

Desi natura fericita, curajoasa a maltezului il fac un animal de companie minunatm este posibil sa nu fie cainele potrivit pentru familiile cu copii mici. Maltezii sunt minusculi si pot fi raniti cu usurinta daca joaca este prea dura sau pot sari la copil in autoaparare daca sunt speriati sau raniti. Acesta nu este un catel potrivit pentru cei care doresc un caine de show dar nu doresc sa depuna nici un efort. Aceste creaturi superbe care merg la pas pe ringurile de concurs sunt rezultatul unor ore nesfarsite de spalare si pieptanare, urmate de pastrarea blanitei in folii pentru protectie. Majoritatea cateilor Bichon Maltez sunt tunsi scurt, ceea ce inseamna ca necesita ingrijire profesionala frecventa. Blanita neglijata devine incalcita si mata, ceea ce poate duce la boli grave ale pielii. Ochisorii negri sunt adorabili in contrast cu blanita alba insa blanita necesita mult timp pentru curatarea petelor cauzate de lacrimi, care provoaca o decolorare ca de rugina a blanitei din jurul nasucului.

Alergiile nu sunt inofensive dar cai care stranuta si respira greu in prezenta animalelor de companie, vor gasi aceasta rasa mai usor de tolerat decat altele, desi si maltezii sunt capabili sa provoace reactii alergice la cei sensibili. Marimea unui maltez ajuta la limitarea cantitatii de par de caine naparlita iar blanita pastrata curata va ajuta la tinerea alergiilor la distanta. Dar sa nu credeti ca exista un caine care nu provoaca deloc alergii. Maltezul a fost dezvoltat exclusiv ca un caine insotitor asa ca trebuie sa traiasca in interior si nu trebuie sa fie lasat sa traiasca afara. 

Alte informatii pe scurt despre Bichonul Maltez

Se crede despre Maltez ca isi are originea in Malta, in urma cu aproximativ 2000 de ani si ca a fost intotdeauna un caine de companie. 

Istoricul rasei Bichon Maltez

Cunoscuti drept Melitae la greci si romani, acesti caini albi mici erau populari ca marfuri comerciale in cele mai vechi timpuri. Cine nu ar fi dorit sa faca troc de cateva suluri de tesaturi sau cateva borcane de ulei de masline sau vin pentru aceste minunate creaturi? Din patra sa Malta, bichonii maltezi s-au raspandit peste tot, uimind iubitorii de catei cu farmecul si frumusetea lor. Au impodobit poalele doamnelor romane si au figurat in arta si poezie. O pereche de catei Bichon Maltez au fost chiar prezentati imparatului Chinei de catre Sfantul Imparat Roman. In cele din urma, maltezii au fost cunoscuti in toata Europa. Maltezul avea o reputatie de a fi un „caine mangaietor”, capabil sa vindece bolnavii. Si chiar mai mult decat atat, el aduna puricii si ii tinea departe de doamnele instarite din gospodariile carora locuia. In mod surprinzator, bichonul maltez nu a fost cunoscut in Statele Unite ale Americii pana in anii 1870. Clubul American Kennel (AKC) a inregistrat primul maltez in 1888. De atunci, popularitatea rasei a crescut substantial. Maltezul se afla in prezent pe locul 22 printre rasele inregistrate de AKC. 

Temperamentul și personalitatea bichonului maltez

In ciuda faptului ca este extrem de micut, Maltezul este plin de viata si extrem de viguros. Nu iubeste nimic mai mult decat sa petreaca ziua alaturi de familia sa. Din cauza ca Maltezul este concentrat pe familia sa, este un catel extrem de usor de dresat. Atentia si abilitatea sa de a face pe plac sunt tot ce trebuie pentru a face un maltez sa invete. Este un catel care se va da mare cu trucurile invatate acasa, care exceleaza in sporturile dedicate cateilor, inclusiv in cursele de agilitate, cele de ascultare, si, credeti sau nu in cele de luat urma. Un maltez poate fi de asemenea un caine bun de terapie. Incepeti sa va dresati cainele de cand ajungeti acasa. este capabil sa absoarba tot ce il invatati. Daca este posibil, duceti-l la o scoala de dresaj pana la varsta de 10-12 saptamani si socializati, socializati, socializati. Trebuie sa fiti insa constienti ca majoritatea medicilor veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si locuri publice, pana la finalizarea schemei de vaccinare. In locul dresajului formal, puteti sa il socializati cu familia si prietenii si sa-l invatati sa se comporte in preajma dvoastra si a altor membri ai familiei de animale de companie. Discutati cu crescatorul, descrieti exact ce anume cautati la un catel si cereti asistenta in selectarea unuia. Crescatorii vad catelusii zilnic si pot face recomandari bune odata ce au informatii despre stilul de viata si personalitatea dvs. 

Maltezul perfect nu sare dintr-o cutie de cadouri. Este rezultatul cresterii si educarii sale de catre dvoastra si membrii familiei dvs. 

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea bichonului maltez

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate. Nu adoptati catei de la crescatori care nu ofera garantie de sanatate pentru catelusi, care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si nu are probleme cunoscute sau care va spune ca puii ei sunt izolati de partea principala a gospodariei din motive de sanatate. Un crescator de incredere va fi sincer si deschis cu privire la problemele de sanatate la rasa si la incidenta cu care apar in randul ei. 

 Maltezii pot dezvolta anumite probleme de sanatate. Iata cateva din afectiunile pe care este posibil sa le dezvolte bichonul maltez. Majoritatea cainilor de talie mica au probleme de sanatate legate de dimensiunea lor, unele genetice, alte dobandite. Puii mici sunt fragili si au probleme la mentinerea nivelului de zahar din sange. La adulti, cartilajul traheal poate slabi, ceea ce determina ingustarea cailor aeriene principale. Acest lucru poate provoca dificultati de respiratie si este greu pentru caine sa poarte orice fel de zgarda sau guler. Gurile lor mici sunt predispuse la boli parodontale iar rotulele au tendinta sa se desprinda cu ususrinta, afectiune cunoscuta drept luxatie patelara. 

Potentialele probleme ale ochilor includ: glaucomul si atrofia retiniana progresiva. Potrivit unui raport publicat in Journal of American Veterinary Medical Association in 2003, maltezii sunt predispusi unui defect hepatic congenital cunoscut sub numele „sunt portosistemic”. Cainii care au aceasta afectiune pot necesita interventii chirurgicale costisitoare, pentru a supravietui. Maltezii pot suferi de „sindromul de tremor”. Cainii care au aceasta afectiune incep sa tremure necontrolat, mai ales atunci cand incearca sa se miste sau sa se ridice. Unii caini devin incapabili sa mearga. Unii caini ce au acest sindrom raspund bine tratamentului pe termen scurt, in timp ce altii pot avea nevoie de medicamente pentru tot restul vietii pentru a controla problema. Nu exista test de screening pentru aceasta afectiune. Nu toate aceste afectiuni sunt detectabile la un catel in crestere si poate fi greu de prevazut daca animalul va fi lipsit de aceste boli, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator de renume care este dedicat reproductiei celor mai sanatoase exemplare din canisa sa. Acestia ar trebui sa aiba dovezi - certificari experte care demonstreaza ca parintii cainelui (si bunicii) au fost examinati pentru aceste defecte si au fost considerati sanatosi pentru reproducere. Inainte de a lua catelul acasa, puii ar trebui examinati pentru o boala cardiaca congenitala, numita patent ductus arteriosus (PDA).

Daca un crescator iti spune ca nu a facut aceste teste niciodata pentru ca nu a avut probleme in canisa sa, ar trebui sa cautati un crescator mai serios, care este mai riguros in ceea ce priveste testele genetice. Crescatorii seriosi isi testeaza cainii de reproductie pentru boli genetice si cresc doar exemplarele cele mai sanatoase. Mama natura poate avea insa, chiar si in cazul caniselor celor mai serioase, alte idei iar un catel poate dezvolta diferite boli in ciuda bunelor practici de reproducere. Progresele in medicina veterinara ne arata insa ca un catel cu probleme poate trai in continuare o viata buna, daca este tratat corespunzator. Intrebati crescatorul de asemenea de varstele cainilor din canisa sa si daca exista caini care au murit, rugati-i sa va spuna care au fost cauzele deceselor. Amintiti-va ca dupa ce ati adus catelul acasa sta in puterea dvs sa il protejati de una din cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui maltez la o greutate adecvata este una din cele mai usoare metode de a prelungi viata acestuia. Profitati din plin de abilitatile dvs preventive pentru a va asigura ca aveti un caine sanatos pentru intreaga sa viata. 

Ingrijirea Bichonului Maltez

Fermecatorul Bichon Maltez este un caine care are nevoie de o multa ingrijire. Maltezul are o blana alba matasoasa care trebuie periata zilnic cu o perie sau un pieptan din otel inoxidabil pentru a preveni incalcirea si formarea acelor calti din blanita. Maltezii cu drept de reproductie ar trebui tunsi scurt, pentru a le ususra viata. Atunci cand le pieptanati sau periati blanita pulverizati-o cu un amestec format din balsam leave in si un pic de apa. Acest lucru va ajuta la protejarea blanitei de rupere si va preveni electrizarea acesteia. Dupa ce ati uscat blanita maltezului, prindeti-i parul din fata cu un elastic sau tundeti-l astfel incat sa nu ii acopere ochii. Spalati cainele ori de cate ori blana lui pare murdara. Exista sampoane blande pentru animalele de companie, astfel ca il poti spala saptamanal, daca doresti sa il mentii mereu ingrijit fara a dauna blanitei. Inainte de a imbaia maletzul, pieptana-ti-l temeinic si indepartati blanita incalcita. Folositi mai apoi un sampon pentru albirea blanitei, urmat de un balsam pentru cainii cu blana lunga. Clatiti bine de cateva ori pentru a va asigura ca ati eliminat tot samponul si tot balsamul. Folositi un propsop pentru inceput apoi un uscator pana cand blanita este complet uscata. Nu lasati maltezul sa se usuce de la sine, astfel blanita lui nu va arata deloc bine ingrijita. Daca considerati ca e prea multa munca, mergeti cu catelul la un groomer profesionist. Acesta va sti sa ingrijeasca corect blanita catelului. Puteti sa ii cereti sa il tunda scurt, astfel incat sa va fie usor de ingrijit mai apoi acasa. Maltezul are nevoie si de o ingrijire de baza, exact ca orice alt catel. Are nevoie sa ii fie taiate unghiile, sa ii periati dintii frecvent cu o pasta de dinti de uz veterinar si sa mergeti regulat la cabinetul veterinar pentru controale de rutina.