Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Acest dragut membru al familiei Bichon vine din insula africana Madagascar, unde se spune ca a ajuns prin naufragiu, cu pirati sau comercianti si marinari. Bichonul Coton de Tulear este un catel bland si prietenos, dar daca va decideti sa adoptati un astfel de blanos in familie, trebuie sa fiti pregatit: este un catel care are nevoie de multa ingrijire. 

Botezat dupa blanita moale, de bumbac, asemeni orasului port din Tulear, Madagascar, Coton de Tulear tinde sa fie un tovaras iubitor si afectuos. Cainelui Coton de Tulear ii place sa se cuibareasca in bratele stapanilor sai si este de regula usor de dresat si gata pentru distractie. 

Daca sunteti in cautarea unui caine de poala care pota efi si activ si care iubeste activitatile dedicate cainilor - cum ar fi cursele de agilitate, de obstacole sau dresajul pentru a descoperi mirosuri, cainele Coton de Tulear trebuie luat in considerare. Si spre deosebire de cainii din celelalte rase de Bichon, Cotonul este mai usor de dresat acasa. 

Bichonul Coton de Tulear este un caine de interior, care necesita mai multa ingrijire pentru a-si mentine blanita curata si matasoasa. Este destul de maleabil si suficient de rezistent pentru a trai intr-o familie cu copii, daca acestia sunt supravegheati atunci cand il manipuleaza. 

In general, el se intelege destul de bine cu celelalte animale, inclusiv cu pisicile. 

Mai multe informatii pe scurt despre Cotonul de Tulear

Cainii Coton de Tulear au ochii inchisi la culoare, cu o expresie antrenanta, buze negre si nasul negru. Fata este impodobita cu o barba si o mustata proeminente, iar blanita cade peste ochi. Urechile blegi sunt acoperite cu blana lunga. Blanita unui Coton poate fi alba, uneori cu pete de culoarea sampanie, alba-neagra sau tricolora (in mare parte alba, cu pete de culoare sampanie si negre). Coton de Tulear este cainele oficial al mMdagascarului si a aparut pe stampile in aceasta tara. 

Stiati ca?

Cotonul de Tulear este un membru al familiei de caini Bichon, care include: Bichonul Frise, Bichonul Maltese, Bichonul Bolognese si Bichonul Havanez. 

Istoricul rasei Coton de Tulear

Caini mici, pufosi, inveliti de o blanita alba, bichonii Coton de Tulear sunt insotitori favorizati de mai bine de 2000 de ani. Fiind usor de transportat, ei s-au raspandit rapid in toata lumea, devenind putin diferite in fiecare loc in care s-au asezat. Acest caine a luat adesea numele din locurile in care a fost gasit. Unul este Coton de Tulear, din Tulear, Madagascar. 

Cum s-a format aceasta rasa este destul de neclar. O poveste sugereaza ca niste caini au inotat pe taram dupa un naufragiu si apoi s-au imperecheat cu alti caini locali. O alta poveste sustine ca micii caini albi au fost adusi pe insula de catre vizitatori, indiferent daca acestia erau navigatori, pirati, comercianti sau diplomati. Oricum ar fi cazul, se spune ca au o istorie de 300 de ani acolo si au devenit in cele din urma cunoscuti sub numele de Cainele Regal din Madagascar. 

Federatia Chinologica Internationala a recunoscut Cotonul de Tulear ca o rasa distincta in 1970. Clubul American Coton de Tulear a fost format in 1976. American Kennel Club a recunoscut rasa printr-un alt club, United States of America Coton de Tulear Club, in 2014. 

Personalitate si temperament Coton de Tulear

Descris drept cainele de companie ideal, Cotonul de Tulear este un caine dulce si plin de dragoste. Are o personalitate de clovn este mereu gata de joaca si de distractie. Aceste ghemetoace de blana isi intorc capul sa asculte cu atentie si topaie bucurosi pe doua labute, doar ca sa iti faca pe plac. Multe din rasele toy au reputatia de a fi extrem de galagiosi, dar Cotonul nu este unul dintre ei, desi latra atunci cand aude un zgomot suspect, doar pentru a te anunta ca se aude ceva iesit din comun. 

Cu familia sa, Cotonul tinde sa fie iubitor si atent. Ii place sa se ghemuiasca in poala sau sa fie cat mai apropiat de oamenii sai. Ii place sa se joace deopotriva cu adultii si copiii, si atata vreme cat este tratat respectuos, nu este grosolan. 

Cotonul este inteligent si plin de viata si in general raspunde bine dresajului. Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca este extrem de atent la membrii familiei si invata ce ii place fiecaruia. Puteti observa ca poate scoate un soi de mormaiala atunci cand este entuziasmat. Una din placerile de a avea un Coton in familie este ca acesta isi pastreaza o atitudine de catelus bucuros pana la batranete. Daca sunteti de acord cu zicala ca rasul este cel mai bun medicament, un Coton ar putea fi o reteta buna pentru dvoastra. 

Ca si in cazul altor rase, cateii din rasa Coton nu au toti acelasi temperament. Unii sunt blanzi, altii sunt mai rezervati, altii sunt mai plini de viata. 

Incepeti dresajul cainelui din ziua in care il aduceti in casa, sau pregatiti-va sa fie el cel care va va dresa, daca nu. Este capabil sa absoarba tot ce poti sa il inveti. Nu asteptati pana la varsta de 6 luni pentru a incepe dresajul sau va trebui sa va adaptati unui caine capricios. Daca doriti, il puteti duce la o scoala de dresaj, de indata la varsta de 10-12 saptamani. Socializati, socializati, socializati. Cu toate acestea, trebuie sa fiti constienti ca atunci cand il scoateti in comunitate, acesta trebuie sa aiba facute cateva vaccinuri din schema de vaccinare (precum cel pentru tuse de canisa). medicii veterinari recomanda limitarea expunerii la alti caini si in locuri publice pana cand schema de vaccinuri pentru catelusi nu este completa. In loc de dresajul formal, puteti incepe sa il educati acasa si sa-l invatati sa socializeze cu membrii familiei si cu prietenii, pana la terminarea schemei de vaccinare. 

Discutati cu crescatorul de la care adoptati cainele, explicati-i ce cautati la un caine si cereti-i ajutorul in selectarea unui catel. Crescatorii vad puii zilnic si pot face recomandari exacte odata ce cunosc detalii despre stilul de viata si personalitatea ta. Catelusul perfect Coton de Tulear nu sare spontan din cutia de cadouri. El este rezultatul cresterii si originii sale. Cautati un catel ai carui parinti au personalitati placute si un catel care este obisnuit cu socializarea si nu este temator, in prezenta oamenilor. 

Bolile cainilor Coton de Tulear

Cotonul este o rasa in general sanatoasa, cu o durata de viata intre 13-16 ani. Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate. Fugiti de crescatorii care nu ofera garantie de sanatate pentru catelusii care provin din canisele lor si care va spune ca rasa este 100% sanatoasa, dar nu are nici un carnet de sanatate care sa ateste acest lucru. Nu cumparati/adoptati niciodata catei de la persoane care va spune ca puii sunt izolati in alta parte a gospodariei din motive de sanatate. Un crescator de renume va fi cinstit si deschis cu privire la problemele de sanatate la rasa si la incidenta cu care apar in randurile ei. 

Ce certificari de sanatate ar trebui sa aiba parintii catelului dvs.:

  • O examinare oftalmologica
  • Un consult pentru luxatie patelara
  • Evaluare pentru displazie de sold

In plus, ar fi minunat daca ar exista la dosarul de sanatate unul sau mai multe din examinarile urmatoare:

  • Evaluare cardiaca
  • Evaluarea tiroidei
  • Evaluarea testului von Willebrand 
  • Evaluarea cotului

Crescatorii atenti isi testeaza cainii pentru boli genetice si cresc cele mai bune exemplare, insa mama natura are cateodata alte idei si un catel poate dezvolta o boala genetica in ciuda celor mai bune practici de reproducere. Progresele in medicina veterinara inseamna ca, in multe cazuri, cainii pot trai vieti bune. Daca luati un Coton de Tulear de la un crescator, intrebati-l pe acesta despre varstele cainilor din canisa si cauzele mortilor exemplarelor care nu mai sunt. Daca un crescator iti spune ca nu trebuie sa isi testeze cainii pentru ca nu a avut niciodata problemele in liniile sale, sau daca ofera orice alte scuze pentru lipsa acestor teste sau a unor evaluari de la medicul veterinar, plecati imediat. 

Amintiti-va ca dupa ce ati primit un catel in familie aveti puterea de a-l proteja de una din cele mai frecvente probleme de sanatate canine: obezitatea. Mentinerea unui Coton de Tulear la o greutate corespunzatoare este una din metodele cele mai usoare de a proteja starea generala de sanatate. 

Ingrijirea cainelui Coton de Tulear

Catelul Coton are blanita precum bumbacul, uscata si pletele in vant. Blanita unui Coton de Tulear nu trebuie sa arate stralucitoare si nu ar trebui tinuta lunga la piept sau in zona abdominala, pentru a evita sa atinga solul. Desi blana nu este deosebit de greu de ingrijit, necesita insa periere regulata. Blanita se ususca repede, nu necesita mult periaj si Cotonul nu naparleste excesiv. Pentru a-l pastra frumos, este necesar sa il periati de cateva ori pe saptamana. Puteti face acest lucru cat va uitati seara la televizor, cu bichonul in brate. Daca ii puteti taia blanita dintre gheare si dintre pernite, ar fi minunat. Poate fi necesar de asemenea sa ii tundeti blanita din jurul ochilor si din jurul boticului. Curatati urechile si ochii cainelui regulat. 

periere coton de tulear

Blana unui catel Coton este usor de ingrijit, insa pe masura ce bichonul creste, blana sa se schimba. Este esential sa incepeti periatul si ingrijirea Cotonului de la o varsta frageda, astfel incat sa fie deja obisnuit cu aceasta activitate, atunci cand este adult. 

In trusa de ingrijire a unui Coton de Tulear trebuie sa fie: o perie tip tesala cu care sa il perii in sensul invers celui de crestere a parului, un pieptan cu dinti rari pentru coada si labe si un pieptan trimmer cu care sa il periati de cateva ori pe an. De asemenea, veti avea nevoie de o foarfeca speciala pentru unghii si o solutie antiseptica in cazul in care taiati accidental mai mult din gheare si provocati sangerarea unghiilor. daca nu aveti o foarfeca speciala si nici indemanarea necesara pentru aceasta operatiune, mergeti la cabinetul veterinar. 

Cat de des va imbaiati Cotonul de Tulear tine de preferintele dvoastra personale. Il puteti spala saptamanal, daca folositi un sampon special pentru animale de companie sau puteti sa ii faceti o baie la fiecare trei patru saptamani. Asigurati-va ca ii descalciti balana inainte de a-l spala.

Restul tine de ingrijirea de baza. Cereti medicului veterinar sa va arate cum se perie dintii acasa, achizitionati o pasta de dinti de uz veterinar si o periuta speciala si curatati regulat dintii catelului. Acesta va avea o stare de sanatate generala buna si o respiratie proaspata.