Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Nu, nu este vorba de un sos italienesc gustos. Bichonul Bolognese, asemeni varului sau, Bichonul Frise, este un caine alb si mititel, cu par carliontat. Spre deosebire de Bichonul Frise, parul Bichon-ului Bolognese creste lung si ondulat, oferindu-i aspectul unui caine aparut din basme. Uneori un pic timid, este genul de caine care se dedica unei singure persoane, cel mai fericit fiind atunci cand se afla in bratele stapanului.

Privind dintre zulufii de blana, ochii sai rotunzi si inchisi la culoare va atrag prin expresia lor dulce. Sub stratul de carlionti se afla un caine mic si robust, care adora sa se distreze. Nu necesita plimbari lungi zilnice, insa daca asta este ceea ce doriti sa faceti, este alaturi de dvs., dornic si abil. Daca stilul dvs. de viata include lenevitul pe canapea, el se simte bine si astfel. Este curios, haios, devotat si inteligent.

Bichonul Bolognese, sau Bolognese-ul, reprezinta una dintre cele cateva rase de caini albi de talie mica care au aparut in zona Marii Mediteraneene in ultimii 2000 ani. Poate sunteti familiarizati cu verii sai: Bichonul Frise, Bichonul de Bumbac (Coton de Tulear), Bichonul Maltez si Bichonul Havanez. Acest caine era cunoscut la curtile nobililor italieni, mai ales din Bologna, de unde ii provine si numele.

Daca sunteti genul de persoana care nu poate spune „nu” unui ghem adorabil si pufos de blana alba, veti avea probleme cu comportamentul Bichon-ului dvs. Bolognese atunci cand acesta va ajunge la maturitate. Bine inteles ca il puteti rasfata; pentru asta exista rasele de caini toy, dar daca ii oferiti foarte multa atentie si dragoste, alaturi de cel mai confortabil loc din casa (poala dvs., cel mai probabil) nu inseamna ca trebuie sa-l lasati sa va si muste, sa va repeada sau sa latre in mod deranjant. Asigurati-va ca acesta cunoaste regulile casei, reamintiti-i-le mereu cu blandete inca din prima zi, iar astfel va deveni un print fara a fi tiran.

Desi Bichonul Bolognese poate fi un animal de companie minunat, aceasta ar putea sa nu fie rasa ideala pentru o familie cu copii. Acesti caini pot fi raniti destul de usor daca joaca devine prea brutala, sau chiar se pot repezi la copii daca se sperie. Totusi, ei adora copiii, astfel ca atata timp cat joaca lor este supravegheata iar copii sunt atenti cu ei, intre acestia se poate infiripa rapid o prietenie stransa.

Blana ondulata a acestor caini mititei si sprinteni necesita periaj zilnic si ingrijire profesionala periodica a blanii. Blanile neglijate se pot incalci, ceea ce le poate provoca durere si infectii severe ale pielii. 

Mai multe aspecte pe scurt despre cainii Bichon Bolognese

  • Operele artistice care redau Bichoni Bolognese includ un portret al lui Federico Gonzaga, realizat de Titian, portretul Ducelui de Mantua, care se afla la Muzeul Prado din Madrid, picturi realizate de Goya si Watteau, precum si piese de tapiterie flamande realizate in secolul XVII.
  • Atunci cand priviti un Bolognese, ar trebui sa vedeti un caine mic si indesat, cu un corp patratos acoperit de blana alba, lunga si pufoasa. Are o trufa mare si neagra, ochi rotunzi si inchisi la culoare si urechi lungi care atarna.  Coada sa este incovoiata deasupra spinarii.

Stiati ca ... ?

Probabil ca ati auzit de faptul ca blana lor care nu naparleste face din acestia o rasa de caini „hipoalergenici”, insa acest lucru nu este adevarat. Particulele de matreata ale cainilor (scuamele de piele) declanseaza reactiile alergice, nu firele lor de par. Blana care nu naparleste produce mai putine scuame care se desprind din pielea lor, si implicit mai putine reactii alergice. Insa si ei pot avea matreata, putand provoca reactii alergice.

Istoricul rasei Bichon Bolognese

Aceasta este una dintre cele cateva rase de caini care apartin categoriei Bichonilor, caini mititei cu blana alba si pufoasa care isi au originea in zona Marii Mediteraneene, formandu-se ca rasa in urma cu cateva mii de ani si deplasandu-se prin toata lumea inca de atunci. Alte rase de Bichoni includ Bichonul Frise, Bichonul de Bumbac (Coton de Tulear) si Bichonul Maltez. Rasele de Bichoni au facut adesea obiectul comertului de-a lungul secolelor datorita usurintei de a fi transportati si a temperamentului lor prietenos. Acestia se aflau frecvent in compania doamnelor din randul nobilimii si de la curtile regale, fiind adesea surprinsi in portrete din acea vreme.

In Evul Mediu si in perioada Renasterii, Bolognese-ul era foarte cunoscut la curtile ducilor de Bologna (de aici ii si provine numele) si era un animal de companie rasfatat de familiile bogate de nobili italieni din acea vreme: De Medici, Gonzaga si Este. Aflate, de asemenea, sub vraja acestui caine italienesc adorabil, au fost si imparatesele Ecaterina cea Mare a Rusiei si Maria Tereza a Austriei, dar si Marchiza de Pompadour, concubina principala a Regelui Ludovic al XV-lea al Frantei.

Insa perioada curtilor regale a apus, iar impreuna cu acestea era sa dispara si Bolognese-ul.  Din fericire, admiratorii rasei, mai ales Gianfranco Giannelli, a reusit sa salveze rasa. Bolognese-ul a fost importat in Anglia si introdus acolo, in 1990, intr-o grupa de rase care inca nu erau recunoscute de catre Asociatia Chinologica. Pana in anul 2001 a fost incadrat in propria sa categorie de rase si a fost expus la concursul canin Crufts din 2002.

Bolognese-ul a fost recunoscut de catre Asociatia Chinologica Nationala a Marii Britanii pe 1 ianuarie 1995. Aceasta rasa face obiectul Serviciului de Imbunatatire a Bagajului Genetic aflat sub patronatul Asociatiei Chinologice Americane (ACA), ceea ce reprezinta primul pas in recunoasterea sa ca rasa de catre ACA.

Temperamentul si personalitatea Bichon-ului Bolognese

Bolognese-ul este un companion afectuos si distractiv. Adora sa fie in centrul atentiei dvs. si cu siguranta va va castiga afectiunea prin caracterul sau jucaus si curios. Este inteligent si foarte usor de dresat. Desi este mic, este robust si flexibil. Este cainele de poala perfect.

Nu este deosebit de activ, dar isi va adapta nivelul de activitate la cel al proprietarului. Obiectivul sau in viata este acela de a petrece timp cu stapanul sau si de a-l face fericit.

Bolognese-ul este foarte prietenos cu copiii, dar este mai potrivit pentru o familie cu copii mai mari de 9 ani, datorita dimensiunilor sale mici. Copii mai mari sunt capabili sa se joace mai atent cu el.

Partea negativa a devotamentului fata de proprietar, pe care o manifesta cainii din aceasta rasa, este aceea ca lor nu le place sa ramana singuri. Poate suferi de ceea ce se numeste anxietate de separare, care il poate face sa adopte un comportament negativ, precum rosul incaltamintei, latratul excesiv sau defecarea si urinarea in casa, daca este lasat singur.

Dresajul cainelui Bichon Bolognese

Incepeti sa va dresati catelul inca din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la varsta de 8 saptamani, este capabil sa absoarba toate lucrurile pe care il invatati. Nu asteptati sa implineasca 6 luni pentru a incepe sa il dresati, deoarece astfel veti avea de-a face cu un caine incapatanat. Daca este posibil, inscrieti-l la o grupa de dresaj pentru pui pana la varsta de 10-12 saptamani si lasati-l sa socializeze foarte mult. Totusi, retineti faptul ca multe grupe de dresaj pentru pui necesita ca anumite vaccinuri (precum cel impotriva tusei de canisa) sa-i fie deja administrate, iar multi veterinari recomanda expunerea limitata la alti caini si la locuri publice pana cand i se vor administra primele vaccinuri (inclusiv pentru rabie, distemper si parvoviroza). In locul dresajului oficial, puteti incepe sa va dresati catelul acasa si sa il incurajati sa socializeze cu toata familia si prietenii pana cand se finalizeaza schema de vaccinare.

Vorbiti cu un crescator cu reputatie buna, cu experienta in cresterea Bichonului Bolognese. Descrieti-i exact ceea ce doriti de la un caine si rugati-l sa va ajute sa alegeti un pui de caine. Crescatorii isi vad zilnic cateii si va pot face recomandari foarte corecte dupa ce afla cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Alegeti un pui ai carui parinti au temperament placut si care a fost socializat in mod adecvat de catre crescator inca de la o varsta frageda.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea Bichonilor Bolognese

Toti cainii au potentialul de a dezvolta probleme genetice, asa cum si oamenii prezinta potentialul de a mosteni boli genetice. Feriti-va complet de orice crescator care refuza sa va inmaneze un certificat de sanatate pentru catel, care va spune ca aceasta rasa este complet ferita de probleme de sanatate sau care sustine ca puii sunt izolati de cea mai mare parte a gospodariei din motive ce tin de sanatatea acestora. Un crescator cu buna reputatie va fi sincer si va vorbi deschis despre problemele de sanatate ale rasei si despre incidenta acestora in cadrul liniilor genetice pe care le detine.

Bichonii Bolognese pot suferi de displazie de sold, o malformatie genetica a soldurilor care necesita interventii chirurgicale costisitoare pentru remedierea acesteia si care poate duce la aparitia artritei mai tarziu, in timpul vietii. Asemeni tuturor raselor de caini de talie mica, rotulele Bolognese-ilor pot avea tendinta sa se deplaseze din pozitia lor normala, o afectiune numita „luxatie de patela”. Bologneseul poate manifesta sindromul Legg-Calve-Perthes, o afectiune care determina reducerea aportului de sange catre capul femural, ceea ce cauzeaza micsorarea acestuia. Primul semn de boala este reprezentat de schiopatura, care de obicei incepe sa se manifeste atunci cand cainele ajunge la o varsta cuprinsa intre 5 si 8 luni. Tratamentul implica corectie chirurgicala, dupa care cainele poate avea o viata relativ normala. Ca si majoritatea cainilor de talie mica, Bolognese-ul este predispus la afectiuni gingivale datorita cavitatii bucale de mici dimensiuni. Consultati medicul veterinar in vederea programului profilactic de igiena orala si nu tratati cu superficialitate afectiunile orale.

Nu toate aceste aceste afectiuni pot fi depistate la un catel aflat in crestere, fiind imposibila anticiparea acestor probleme de sanatate de-a lungul vietii animalului, iar de aceea trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie buna care sa fie dispus sa foloseasca la reproducere numai animale perfect sanatoase.  Acest crescator trebuie sa fie capabil sa si certifice in mod independent faptul ca parintii cainelui (la fel si bunicii, etc.) au fost testati pentru depistarea defectelor genetice frecvente si declarati sanatosi si apti de reproducere. 

Nu credeti tertipurile crescatorilor de caini neprofesionisti. Daca acesti crescatori va spun ca animalul nu are nevoie de teste genetice deoarece cainii din liniile genetice pe care le cresc nu au avut niciodata probleme de sanatate, ca acestia au fost „verificati de veterinar” sau daca apeleaza la orice alta scuza pentru a se eschiva de la realizarea testelor genetice pentru proprii caini, intoarceti-le spatele imediat.

Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru depistarea afectiunilor genetice si folosesc la monta numai indivizii perfect sanatosi care arata bine, insa uneori Mama Natura are alte planuri, iar puii pot dezvolta una dintre aceste probleme in ciuda tuturor masurilor de precautie. Ultimele descoperiri din medicina veterinara arata ca in majoritatea cazurilor, acesti caini tot se mai pot bucura de o viata de calitate. Daca va luati un pui de caine, intrebati crescatorul despre varsta pana la care au trait de-a lungul timpului cainii din linia genetica pe care o detine acesta si despre motivele decesului acestora.

Amintiti-va de faptul ca in momentul in care aduceti in casa dvs. un catel, aveti raspunderea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui caine din rasa Bichon Bolognese la o greutate corporala adecvata reprezinta cel mai simplu mod de a-i proteja starea de sanatate generala. Folositi-va la maxim capacitatea de a preveni problemele medicale ale cainelui dvs., pentru a-i asigura sanatatea pe tot parcursul vietii acesteia.

Aspectele de baza ale ingrijirii blanii Bichonilor Bolognese

Atunci cand vine vorba de ingrijirea blanii, Bologneseul este o rasa mai pretentioasa din acest punct de vedere. Necesita o perioada de timp considerabila pentru periere si imbaiere, astfel incat blana sa sa-si pastreze la capacitate maxima aspectul alb si carliontat.  Trebuie sa va periati Bologneseul de cel putin trei ori pe saptamana - zilnic este ideal - pentru a-i mentine blana in stare buna. Pentru a-i pastra blana alba si stralucitoare, imbaiati-l de cate ori se murdareste cu un sampon pentru albirea blanii. Unii proprietari ii tund parul scurt pentru a-l putea ingriji mai usor sau isi duc animalul la cosmeticianul canin pentru o ingrijire profesionala a blanii.

Daca ajungeti sa indragiti Bolognese-ul datorita modului in care blana sa de un alb pur ii scoate in evidenta ochii inchisi la culoare, ar trebui sa va pregatiti sa petreceti mult timp curatandu-i petele lacrimale din jurul ochilor, care produc un pigment aramiu pe care majoritatea oamenilor il considera neplacut. Stergeti-i zilnic blana din jurul ochilor cu o carpa moale inmuiata in apa calda pentru a curata zona si pentru a preveni aparitie petelor lacrimale.

Restul tine de ingrijirea de baza. Taiati-i unghiile de cel putin o data sau de doua ori pe luna. Verificati-i saptamanal urechile pentru a va asigura ca acestea sunt uscate si ca nu miros urat. Daca urechile ii sunt murdare, stergeti-le cu o bila de bumbac inmuiata intr-o solutie pentru igiena auriculara recomandata de medicul veterinar. Uneori, este necesar sa smulgeti firele de par care ii cresc in canalul auditiv, pentru a permite o circulatie mai buna a aerului la acest nivel. Scurgerile lacrimale tind sa se acumuleze in firele de par din jurul ochilor, iar daca acestea nu sunt curatate in mod regulat, pot duce la afectiuni oftalmologice.