Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Basenji este un caine elegant de vanatoare cu constitutie zvelta, ce provine din Africa. Acesta are o frunte incretita si o coada incovoiata tinuta in sus. Cainele Basenji este cunoscut sub numele popular de „caine tacut” deoarece acesta nu latra, insa atunci cand este agitat scoate un sunet care se aseamana cu un „yodel”.

 

TRASATURI FIZICE

Basenji difera de alte rase primitive de caini prin faptul ca are un corp robust. Membrele sale mai lungi il ajuta sa alerge rapid, realizand un tip de galop prin dubla suspensie. Acest caine are o blana scurta, de culoare neagra, roscata sau tricolora, care il ajuta sa faca fata climatului african fierbinte, in timp ce urechile sale drepte sunt foarte eficiente in disiparea caldurii si localizarea vanatului prin desisuri.

PERSONALITATE SI TEMPERAMENT

Cainele Basenji este cunoscut pentru faptul ca se intelege bine cu alti caini, dar nu interactioneaza prea mult cu membrii propriei rase. Deoarece este un caine artagos, multi cred despre acesta ca se aseamana cu un terrier prin natura si gesturile sale. Comportamentul cainilor Basenji se aseamana putin cu cel al pisicilor: rezervat, siret, curios, independent si incapatanat.

Desi cainele nu latra foarte mult, scoate un urlet strident, iar ocazional scoate un sunet ascutit, precum o vulpe.

INGRIJIRE

Cainii din aceasta rasa necesita o ingrijire minima a blanii: este suficient sa le periati blana din cand in cand pentru a inlatura firele moarte de par. Fiind o rasa foarte activa, Basenji trebuie antrenat zilnic, atat mental, cat si fizic, pentru a nu deveni agresiv si/sau frustrat. O plimbare lunga, alergarea libera si joaca energica intr-un spatiu restrans sunt, de asemenea, recomandate. Acest caine se simte bine si tinut in casa.

SANATATE

Basenji, care are o durata medie de viata de 12-14 ani, sufera de probleme de sanatate precum displazia de sold canina (DSC), distrofia corneana si luxatia patelara. Unele dintre cele mai importante boli ce afecteaza aceasta rasa includ atrofia retiniana progresiva (ARP), sindromul Fanconi si enteropatia Basenji, in timp ce micile probleme de sanatate includ hernia ombilicala, membranele pupilare persistente (MPP), deficitul de piruvat-kinaza si hipotiroidismul. Pentru a identifica o parte din aceste probleme, un medic veterinar poate efectua teste de urina, tiroida, ochi si ADN pentru cainele respectiv.

ISTORICUL RASEI

Basenji sau „cainele mut” este o rasa foarte veche care se trage din Egipt. Aceasta a devenit mai tarziu principalul caine de vanatoare colectiva al triburilor native si al pigmeilor din regiunea africana Congo, fiind de aceea numit uneori si terrier de Congo sau Zande.

S-a incercat, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, aducerea cainelui Basenji in Anglia, dar din pacate aceste eforturi nu au avut succes. Abia in 1937 Basenji (nume ce se poate traduce in mod grosier prin ”fel de tufa”) a fost importat in Anglia.

Aceasta rasa, intre timp, a devenit populara in Statelor Unite la competitiile canine si ca animal de companie, castigand apoi mai mult prestigiu atunci cand, in romanul intitulat ”Good-bye, My Lady ”, lansat in 1954, a fost inclus si un caine Basenji.

Prin anii 1980 au existat doua evenimente importante, dar controversate, asociate cu cainii Basenji. In primul rand, numerosi caini au fost importati din Africa pentru a reduce incidenta anumitor probleme de sanatate ereditare specifice rasei, aparand astfel pentru prima data tiparul tigrat al blanii. In al doilea rand, Asociatia Americana a Ogarilor a incadrat Basenji in randul ogarilor, permitand acestui caine sa participe la teste pentru cursele de caini. Inainte de acel moment, stilul de vanatoare si conformatia corporala a cainilor din rasa Basenji fusese considerata inadecvata pentru un ogar. Pana in prezent, acest caine a pastrat multe dintre trasaturile rasei primitive, precum un ciclu estral precoce si lipsa latratului.