- Detalii
- Rasele la cai
Lipitanul, balerinul din lumea cailor
Lipitanul, cunoscut de asemenea ca si Lipizzaner sau Lipitsa, isi are originile in Slovenia de astazi. O rasa rara de cai, este utilizata in zilele noastre in principal pentru calarie.
Caracteristici fizice
Lipitanul are un corp compact, bine format. Capul este lung si drept, marcat de o mandibula pronuntata, ochi expresivi si urechi mari; gatul sau este lung, musculos si arcuit.
O rasa mandra de cai, eleganta sa este demonstrata prin membrele musculoase, mersul armonios si actiunea inalta a genunchilor, ceea ce face ca mersul pe un Lipitan sa fie confortabil. In medie, un lipitan are 152-163 cm inaltime. Spatele unui lipitan este lung. Crupa, totusi, este scurta, lata si usor oblica. Cea mai comuna culoare pentru lipitan este albul, desi acesta se naste in general gri, devenind alb doar la maturitate.
Personalitate si temperament.
Lipitanul este cunoscut ca fiind incapatanat. Cu un lipitan, prin urmare, trebuie multa rabdare si exercitiu, atunci cand vine vorba de antrenare. Insuflarea unui comportament bun se face prin recompensare, dar sa nu va fie frica sa mustrati un lipitan care nu se comporta frumos (desi corectia fizica nu este recomandata).
Istoric si familie
Deseori asociat cu Scoala Spaniola de Calarie de la Viena, lipitanul este o bijuterie pretioasa printre calaretii ecvestri. Rasa isi are numele din orasul Lipizza, in apropiere de granita nord-estica a Italiei. Acum o parte a Sloveniei, Lipizza a apartinut Italiei inainte de Al Doilea Razboi Mondial; chiar si mai devreme, cand rasa a fost dezvoltata, lipitanul a fost considerata rasa de origine austrica. Din acest motiv, lipitanul este recunoscut in general ca rasa de cai din Austria. Cartile de specialitate pentru lipitan au existat din 1701, desi unele sunt incomplete. Din nefericire, lipitanul a devenit o rasa rara, facand ca aceasta sa fie mai populara printre iubitorii de cai.
- Detalii
- Stefan Alexandru