Sâmbătă, Mai 04, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Perusul (Parakeet) : Perusii sunt niste pasarele atat de minunate, incat se pare ca orice iubitor de pasari a avut cel putin unul la un moment dat. Fiind crescuti in captivitate inca din secolul XIX, acestia raman animale de companie foarte populare, fiind intalniti astazi in toata lumea.

Denumiri frecvente:

Parakeet, Perus, Papagal Budgie

Nume stiintific:

Melopstittacus undulatus.

Origine:

Perusii sunt originari din campiile si padurile Australiei Centrale si de Sud.

Dimensiuni:

Mici, de aproximativ 20 cm lungime, de la varful ciocului pana la varful cozii.

Medie de viata:

Durata medie de viata a unui perus este cuprinsa intre 5 si 9 ani, desi multi depasesc cu mult varsta de 10 ani.

Temperament:

Papagalii Budgie sunt pasarele joviale care adora sa se joace si sa exploreze imprejurimile.

Desi cauta cu nerabdare ocazia de a petrece timp cu proprietarii lor, acestia stiu sa fie si independenti, ceea ce ii face potriviti pentru persoanele care se afla pentru prima data in posesia unei pasari. Cei care doresc sa creeze o legatura puternica cu perusul lor, trebuie sa reziste tentatiei de a aduce in casa si alte pasari, deoarece papagalii Budgie pot fi uneori mai putin entuziasmati de oameni intr-un mediu gregar.

Culori:

In libertate, papagalii Budgie au pe corp un model vargat format din verde si galben, iar penele aripilor sunt de culoare verde inchis, parand negre. Prin imperecheri in captivitate, totusi, au aparut si continua sa apara perusi de aproape orice culoare din spectrul curcubeului. Perusii prezinta dimorfism sexual, adica masculul si femela au culori diferite. La perusii masculi, ceroma capata o culoare albastra-purpurie la maturitate, in timp ce a femelelor devine bej sau cafenie.

Hranire:

Desi multe diete speciale disponibile in comert contin numai seminte, doar acestea nu asigura pasarilor de colivie necesarul de nutrienti.

Majoritatea veterinarilor recomanda ca perusii sa fie trecuti pe o dieta formata din diverse legume. Acestora trebuie sa li se ofere un sortiment de hrana format din pelete, care contin vitamine si nutrienti importanti, precum si suplimente care sa le completeze alimentatia. Perusilor trebuie sa li se ofere si o varietate de fructe si legume proaspete, inclusiv verdeturi, radacinoase si cereale.

Perusii tolereaza semintele mai bine decat alte specii, insa acestea nu trebuie sa li se ofere ca unica sursa de hrana. O dieta bazata pe seminte poate fi periculoasa pentru ei, chiar fatala. Legumele si fructele proaspete se pot marunti si refrigera, pentru a li se oferi mai tarziu acestor pasari incantatoare si minunate, cu scopul de a le mentine sanatoase. 

Activitate fizica:

Perusii sunt pasari active si au nevoie zilnic de exercitiu fizic pentru a se mentine in forma. Perusii care traiesc in captivitate, mai ales cei tinuti in colivii mici, trebuie lasati sa iasa intr-un perimetru sigur, timp de cel putin cateva ore pe zi, pentru a explora teritoriul si pentru a-si intinde aripile.  Investiti intr-o colivie care sa fie mai degraba inalta, decat larga. Astfel perusul dvs. va putea zbura de pe o bara pe alta si va face suficienta miscare in interiorul coliviei, avand mai multa libertate de a-si petrece timpul cu dvs. in casa. 

Perusii ca si animale de companie:

Perusii sunt niste pasarele atat de minunate, incat se pare ca orice iubitor de pasari a avut cel putin unul la un moment dat. Fiind crescuti in captivitate inca din secolul XIX, acestia raman animale de companie foarte populare, fiind intalniti astazi in toata lumea.

Datorita dimensiunilor lor mici, ei sunt destul de usor de ingrijit si de crescut. De aceea reprezinta o optiune ideala pentru cei care prefera speciile mici de pasari sau pentru cei care nu au suficient timp la dispozitie pentru a se ocupa de o pasare mai mare. Este ceva mai usor de curatat dupa ei, deoarece sunt mai mici.

Hranirea acestor pasari este ceva mai usor de suportat din punct de vedere financiar, datorita dimensiunilor si apetitului lor mai mic, putand fi tinute si intr-un apartament mic. Desi speciile mai mici de pasari exotice par mai usor de intretinut, acestea au nevoie de mai multa curatenie deoarece tind sa arunce pe jos foarte multe seminte din hrana lor, ca si cum ar dori sa sadeasca un gazon. 

In ciuda dimensiunilor lor mici, perusii compenseaza prin inteligenta si personalitatea lor. Multi dintre ei pot fi invatati sa emita anumite fragmente sonore sau cuvinte si pot fi la fel de inteligenti ca si unele specii mai mari de pasari. Prin socializare si dresaj adecvat, pot deveni membri pretiosi ai familiei. Nu le subestimati importanta ca si specie din cauza dimensiunilor mici. Un perus face parte din categoria papagalilor in aceeasi masura in care face parte si un Papagal Zambila, fiind un companion grozav. Perusii au foarte multa personalitate, sunt extrem de jucausi si pot relationa foarte strans cu proprietarii lor, daca acestia le aloca suficient timp pentru a-i cunoaste.