Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Proprietarii de animale raporteaza deseori ingrijorari legate de ingrijirea animalelor in timpul pandemiei, sugereaza noi cercetari. De asemenea, studiul a aratat ca proprietarii si-au sporit aprecierea fata de animalele lor in timpul primei perioade de carantina. In aceasta perioda s-a exprimat frecvent notiunea ca oamenii „nu ar putea trai” fara animalel lor si ca acestea erau „trimise de Dumnezeu” sau un „colac de salvare” in pandemie. 

Studiul, realizat de Universitatea York, a investigat rolul animalelor ca surse de sprijin emotional si fizic in timpul pandemiei. Se estimeaza ca peste 40% din gospodariile britanice detin cel putin un animal. 

Participantii au fost de acord ca animalele de companie constituie o sursa fiabila de sprijin, oferind dragoste neconditionata, afectiune si companie. Animalele au fost percepute frecvent ca fiind capabile sa imbunateasca starea de spirit, sa reduca stresul si sa ajute oamenii sa faca fata in general fazei de carantina COVID-19. Cu toate acestea, studiul a aratat de asemenea, ca detinerea animalelor poate duce la ingrijorari semnificative care ar fi putut depasi beneficiile in unele cazuri. 

Dr. Elena Ratschen, de la Departamentul de Stiinte ale Sanatatii, a declarat: „Descoperirile completeaza si extind ideile anterioare despre impactul interactiunii om-animal atat cu animalele de companie cat si cu cele care nu sunt de companie. 

Dr. Emily Shoesmith, de la Departamentul de Stiinte ale Sanatatii, a adaugat: „Ceea ce a fost interesat a fost ca multi proprietari si-au perceput animalul ca ajutandu-i sa faca fata primei faze de carantina, oferind o sursa importanta de sprijin emotional. Cu toate acestea, grijile legate de ingrijirea animalelor in aceasta perioada au fost frecvent raportate si au fost susceptibile de a exacerba sentimentele de stress pentru proprietar”.

Aproape 6000 de persoane din Marea Britanie au luat parte la studiu. Cercetatorii au adresat participantilor o serie de intrebari in timpul primului blocaj, inclusiv rezultatele legate de sanatatea mintala, bunastarea si singuratatea, legatura om-animal si interactiunile om-animal.

Ultima sectiune a sondajului a avut raspunsuri de tip liber permitand participantilor sa descrie orice experienta a realtiilor lor om-animal in timpul primei faze de carantina. Au fost identificate patru teme  principale: impactul pozitiv al detinerii animalelor in timpul primei faze de carantina COVID-19, preocupari legate de detinerea animalelor, durerea si pierderea unui animal in timpul blocarii COVID-19 si impactul implicarii in activitati cu animale care nu sunt de companie. 

Unii participanti au spus ca animalele lor i-au ajutat sa faca fata conditiilor de sanatate mintala. Unul dintre respondenti a spus ca patrupedul sau a ajutat-o „sa-si mentina nivelul de anxietate scazut, vorbind cu acesta cand era afara si i-a concentrat atentia asupra a ceva ce nu este negativ”. Aceasta a mai adaugat „sunt ingrozita sa nu fac COVID-19, dar daca am cainele, ma mentin mental si fizic mai bine in actualul context”. 

Un alt respondent a descris modul in care diferite specii de animale i-au oferit sprijin emotional in diferite moduri: „Toate animalele mele m-au ajutat sa ma mentin motivat, calm si fericit in aceasta perioada, nu doar cel de care sunt cel mai apropiat. Toate au calitati diferite: cainele este un insotitor apropiat, reptilele sunt interesante si linistitor de urmarit, soriceii sunt distractivi. Sarcinile generale de ingrijire a animalelor de companie dau scop si structura zilei mele”. 

Alte persoane au raportat ca animalele lor au oferit sprijin emotional unic ca urmare a capacitatii lor de a raspunde proprietarilor lor intr-o maniera intuitiva, in special in perioadele stresante. „Whippet-ul meu a preluat cu adevarat acest lucru, el ramane alaturi de mine in mod constant si imi hraneste si reflecta emotiile. Este hiper vigilent la nevoile mele, imi acorda multa atentie si afectiune”. 

Multi participanti au spus, de asemenea, ca detinerea animalelor a incurajat si promovat activitatea fizica, in special pentru proprietarii de caini si cai. Un respondent a spus:„Cainii meu inseamna ca ies in fiecare zi la muscare. Fara ei, nu cred ca as iesi deloc in acest timp”. 

Cu toate acestea, un numar semnificativ de participant au declarat ca, in ciuda legaturii cu animalul lor, acesta nu a fost un inlocuitor pentru contactul social uman, care a fost considerabil restrictionat in timpul fazei de carantina. O persoana a spus: „Cainii si pisicile mele nu sunt un inlocuitor pentru contactul uman, ceea ce imi lipseste grav. Dar au fost o distractie binevenita si mi-au oferit ceva pe care sa ma concentrez si m-au oprit sa ma simt atat de singur”. 

Aspectele negative ale detinerii animalelor in timpul carantinei au fost, de asemenea, descrise de un numar de participanti. Acestia si-au exprimat adesea ingrijorarea cu privire la diferite aspecte: inclusiv a posibilitatii ca animalele sa poarte virusul COVID-19, accesul la ingrijire veterinara, ingrijirea animalelor lor si ingrijorarea cu privire la faptul ca animalul se va confrunta cu anxietatea legata de plecarea la munca a proprietarului. Era evident ca aceste preocupari exarcebau si stresul participantilor din cauza responsabilitatilor si a costului financiar suplimentar potential al detinerii animalelor. 

Gasirea unei solutii pentru ingrijirea alternativa a animalului in timp ce proprietarul lucra in afara casei a fost adesea citata ca o preocupare a detinerii animalelor. Multi oameni, in principal, proprietarii de caini, au observat ca ingrijirea animalelor care era usor disponibila inainte de carantina, a fost restrictionata de atunci si acest lucru a dus la sentimente de anxietate. Unii participanti au sugerat ca ar fi benefic ca ingrijirea animalelor sa fie usor accesibila lucratorilor din domenii cheie in contextul cresterii orelor de lucru. 

Din cauza incertitudinii financiare, participantii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cumpararea de alimente pentru animalele de companie si alte necesitati sau au fost ingrijorati de posibilitatea de a oferi asistenta medicala, daca este necesar si de a mentine asigurarea animalului lor. Un respondent a spus: „Imi fac griji pentru sanatatea si bunastarea lor in aceste vremuri, cu privire la dificultatile financiare, daca munca devine mai redusa. Sunt membri importanti ai familiei noastre”. 

A existat, de asemenea, un sentiment general ca interactiunile cu viata salbatica si contactul frecvent cu natura au avut un impact pozitiv asupra sanatatii mintale. Unii participanti au sugerat ca a vedea un animal in mediul natural a oferit oportunitati de distragere a atentiei de la sentimentele lor interioare din cauza pandemiei.