Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Medic Chat a lansat Vet Chat, primul serviciu de telemedicina veterinara din Romania. Iubitorii de animale de companie pot discuta rapid si usor cu un medic veterinar online. „La o ora dupa ce am lansat Vet Chat am inregistrat deja primele intrebari pe platforma, fara niciun fel de publicitate in prealabil. Acest lucru ne-a confirmat ca exista o nevoie momentan neacoperita”, declara Emilian Radoi, fondator Medic Chat.

Atunci cand animalutul se accidenteaza sau mananca ceva toxic, desigur ca vizita la veterinar este imperativa. Insa, pentru fiecare nedumerire despre ingrijire sau afectiuni minore care apar, drumul pana la cabinet poate fi un stres extra. Animalutele sunt deseori infricosate de vizita la cabinetul veterinar, desi multi doctori fac eforturi pentru a indulci acest moment. „Parintii” animalutelor de companie deseori recurg la Doctor Google pentru lamuriri si indicatii, ceea ce poate provoca mai multa confuzie si o intarziere in primirea ingrijirii potrivite. Astfel, o consultatie virtuala ar putea rezolva problema cu minim de efort si risc, mai ales in timpul pandemiei.

Cum functioneaza si ce fel de probleme se pot rezolva pe Vet Chat?

Vet Chat functioneaza pe baza de intrebare-raspuns text, iar desi platforma anunta un timp de raspuns de pana in 24 de ore, doctorii raspund tipic in 1-2 ore. Posesorii de animale de companie au posibilitatea de a atasa imagini sau documente, ceea ce permite si interpretarea analizelor. Pentru fiecare medic veterinar este prezentat un profil profesional cu informatii precum studii, experienta si testimoniale din partea utilizatorilor. In momentul de fata o intrebare catre un medic veterinar online porneste de la 20 de lei, iar discutia este anonima.

„In cazul unor afectiuni dermatologice, tulburari digestive (nu ma refer la gastroenterite severe care necesita perfuzii, ci la enteritele obisnuite ce se pot rezolva si de la distanta), afectiuni respiratorii necomplicate sau plagi minore care nu necesita chirurgie, recomandarile oferite prin intermediul aplicatiei pot inlocui vizita la cabinet si rezolva eficient problema. In acelasi timp, aplicatia poate fi extrem de utila chiar inainte de achizitionarea unui animal, intrucat majoritatea oamenilor nu stiu ce sa urmareasca si au nevoie de indrumare si sfaturi pertinente. In multe cazuri este binevenit si un suport permanent pe toata perioada de crestere oferind sfaturi privind alimentatia, schema de vaccinare, deparazitare, suplimente ce pot fi administrate, integrarea animalului in mediu, etc.”, explica Dr. Alina Mucenic, medic veterinar cu experienta de 10 ani, activ pe platforma Vet Chat.  

Principala provocare intampinata este ca animalutele nu pot spune ce le doare. Asadar, medicii au nevoie de cat mai multe informatii de la stapani despre simptomele principale si detalii precum schimbari in dieta, consistenta scaunelor, starea generala a animalului, si altele. Platforma poate avea si rol de informare dintr-o sursa de incredere: „Desigur ca o parte din discutiile pe platforma pleaca de la o afectiune minora, de tipul unui episod de voma, un scaun de consistenta moale, insa de multe ori oamenii au nevoie de indrumare si fara sa existe o problema specifica, de exemplu informatii despre vaccinari, deparazitari interne si externe, microcipari, pasaport, despre calatorii cu patrupezii in afara tarii, despre medicamente si administrarea lor sau sfaturi despre puiuti. Sunt si cazuri in care posesorii de animale nu sunt siguri daca problema este grava sau nu, iar o discutie in aplicatie le ofera claritate despre ce au de facut si poate chiar salva viata unui animalut prin indrumarea de urgenta catre cabinetul veterinar”, explica Dr. Daniela Artimon, medic veterinar cu experienta de peste 5 ani, activ pe platforma Vet Chat.