Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisicile au o reputatie de a fi independente si reci. Insa un nou studiu privind modul in care pisicile domestice raspund la cei care le ingrijesc sugereaza ca abilitatile lor socio-cognitice si profunzimea atasamentelor lor fata de oameni au fost subestimate. Rezultatele publicate in revista Current Biology din 23 septembrie arata ca, la fel ca si cainii sau ca si copiii, pisicile formeaza legaturi sigure si nesigure cu cei care le ingrijesc. 

Rezultatele arata ca aceasta capacitate de a crea legaturi intre specii trebuie explicate prin trasaturi care nu sunt specifice caninelor, spun cercetatorii. 

„Asemeni cainilor, pisicile prezinta o flexibilitate sociala in ceea ce priveste atasamentele lor fata de oameni”, a aratat Kristyn Vitale de la Universitatea de Stat din Oregon. 

„Majoritatea pisicilor sunt atasate in ceea ce priveste siguranta de proprietarul lor pe care il folosc ca sursa de securitate intr-un mediu nou”. 

Un mod revelator de a studia comportamentul de atasament uman este prin observarea raspunsului unui copil la reintalnirea cu cel care il ingrijeste dupa o scurta absenta, intr-un mediu nou. Cand persoana care are grija de copil se intoarce, sugarii revin repede la explorarea relaxata in timp ce indivizii nesiguri se angajeaza intr-un comportament excesiv de agatare sau de evitare. 

Au fost efectuate teste similare inainte cu primate si caini, asa ca Vitale si colegii ei au decis sa efectueze acelasi test, dar de aceasta data cu pisici. 

In timpul testului, o pisica adulta sau un pisoi a petrecut doua minute intr-o camera noua, impreuna cu ingrijitorul lor, urmate de doua minute, singura. Apoi a avut o reuniune de doua minute. Raspunsurile pisicilor atunci cand si-au vazut stapanii au fost clasificate in stiluri de atasament. 

Rezultatele arata ca pisicile se ataseaza intr-un mod surprinzator de asemenator cu sugarii. La om, 65% dintre sugari sunt atasati de parintele lor. 

„Pisicile domestice au reflectat foarte atent acest lucru”, spune Vitale. Cercetatorii au clasificat aproximativ 65% dintre pisici si pisoi ca fiind atasati de stapanii lor. Rezultatele arata ca atasamentele fata de oameni ale pisicilor sunt stabile si prezente la varsta adulta. Aceasta flexibilitate sociala ar putea contribui la facilitarea succesului speciilor in casele umane”, arata Vitale. 

Cercetatorii exploreaza acum importanta acestui studiu in raport cu miile de pisoi si pisici care ajung in adaposturile de animale. „In prezent studiem mai multe aspecte ale comportamentului de atasament al pisicilor, inclusiv daca socializarea si oportunitatile de incurajare au impact asupra atasamentului la pisicile adapostite”, a aratat Vitale. 

Acest studiu a fost realizat cu sponsorizarea Nestle Purina si a National Science Foundation.