Marți, Mai 14, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ce este stropirea cu urina? Acesta este un comportament de marcare teritoriala, executat de catre animalele adulte. Inca exista dezbateri legate de scopul stropirii cu urina, insa se crede ca acest lucru faciliteaza comunicarea la distanta dintre motani, pentru a coordona diverse deplasari intr-un teritoriu prin marcarea traseului si pentru evitarea unor confruntari agresive.

Totusi, nu exista dovezi care sa arate ca felinele care investigheaza marcajele cu urina ale altor feline s-ar retrage sau le-ar evita pe celelalte. Pot fi culese informatii legate de momentul in care aceste marcaje au fost facute, deoarece adulmecarea si postura de raspuns pot varia in functie de vechimea petei de urina. Simtul mirosului este atat de important pentru capacitatea de supravietuire a pisicilor, incat acestea poseda un al doilea organ pentru miros, numit Organul Vomeronazal sau Organul lui Iacobson, care le ofera posibilitatea sa „guste” efectiv anumite mirosuri. 

Acest organ cuprinde doua mici deschideri aflate in spatele incisivilor superiori, pe plafonul cavitatii bucale, care provin de la cavitatea nazala. Pisica isi deschide gura si absoarbe aer prin cele doua deschideri; expresia faciala pe care aceasta o exprima in acel moment este un tip de grimasa, fiind supranumita „RASPUNS FLEHMEN".


Instinctul stropirii cu urina s-a adaptat probabil pentru a indeplinii nevoile pisicilor domestice sterilizate, reflectand starea emotionala a animalului. Pisicile pulverizeaza urina in situatiile de stres social, probabil pentru a-si mari sansele de supravietuire ca strategie de adaptare la stres, sau ca forma de eschivare de la activitati mai dificile. Adesea putem observa motanii pulverizand urina pe tufe de arbusti, garduri sau alte obiecte. Este un comportament normal pentru o pisica sa stropeasca cu urina in aceste circumstante, totusi, daca o pisica incepe sa stropeasca cu urina in interiorul casei, acest lucru indica faptul ca acesta nu se simte in siguranta si ca ceva ii cauzeaza anxietate.

Cum arata cand o pisica pulverizeaza cu urina?

Prezentarea clasica a imprastierii urinei implica ca pisica sa se rasuceasca cu posteriorul catre o suprafata verticala, de obicei dupa ce miroase zona respectiva foarte intens si prezinta un „RASPUNS FLEHMEN". Pisica sta cu coada ridicata si tremurator ridica un sfert din partea posterioara. Pisica ar putea calca cu labele din spate in timp ce stropeste un jet de urina (de obicei mai putin de 2 ml). Unele jeturi de urina pot fi eliberate pe suprafata orizontala (de obicei obiectele sau articolele de imbracaminte de pe podea), ori intr-o pozitie ghemuita, sau improscand din picioare.

Urmele de pulverizare pot fi destul de greu de gasit, trebuie sa fii doar constient de miros . Uneori tot ce poti vedea este o mica prelingere de substanta lipicioasa maro pe parchet, radiator sau usa. Alte tinte preferate pentru pulverizare cu urina, includ echipamente electrice, perdele cu lungime completa, pungi de plastic si articole de imbracaminte.

Doar motanii stropesc cu urina?

Atat motanii cat si pisicile femele sunt capabile sa stropeasca cu urina, desi frecventa este mai mare la motani. De asemenea, incidenta creste la animalele nesterilizate, sugerand faptul ca acest lucru ar putea fi facilitat de catre hormonii sexuali, furnizandu-se astfel informatii despre prezenta animalului care a marcat si despre statusul lui reproductiv. Aproximativ 90 % dintre motanii nesterilizati si 95 % dintre pisicile nesterilizate dau dovada de o reducere semnificativa a frecventei de marcare dupa sterilizare/castrare.

Este o problema frecventa?

In cadrul unei populatii de pisici sterilizate, se estimeaza ca 10 % dintre motani si 5 % dintre pisici practica marcarea teritoriului cu urina. Incidenta marcarii intr-o gospodarie este direct proportionala cu densitatea pisicilor din acel loc. Probabilitatea marcarii cu urina creste direct proportional cu numarul de pisici din gospodarie, pana la 86 % in cazul a cel putin 7 pisici (unele studii arata o probabilitate de 100 % in populatii cu cel putin 10 pisici.

Ce este de facut daca pisica mea improasca cu urina prin casa?

Primul lucru care trebuie facut in acest caz este sa contactati veterinarul. Daca pisica este foarte tanara si inca nu a fost sterilizata, atunci cea mai probabila cauza este aceea ca pisica a devenit matura din punct de vedere sexual. Sterilizarea la aceasta varsta va preveni probabil recurenta marcarii si va impiedica explorarea libera a teritoriilor vecine, luptele si gestatiile nedorite; puteti apela la sfatul veterinarului in acest caz.

Trebuie evitata preconceptia ca fiecare marcare cu urina are la baza o motivatie comportamentala primara, deoarece bolile care provoaca durere localizata sau discomfort pot determina pisica sa adopte o pozitie favorabila marcarii pentru a urina. Studiile arata faptul ca pana la 30 % dintre pisicile care se prezinta la veterinar pentru sterilizare pot suferi de o problema medicala deja existenta, ca de exemplu cistita, sau afectiune a tractului urinar inferior felin, asa cum mai este aceasta denumita. In acest caz medicul veterinar poate recomanda teste de urina pentru pisicile afectate, sau alte teste pentru excluderea altor afectiuni. Odata ce problemele medicale au fost excluse, medicul veterinar va poate recomanda un expert in comportamentul animalelor (etolog).

Pisica mea nu arata stresul?

Pisica domestica este o specie independenta (responsabila pentru propria supravietuire) si nu isi etaleaza in mod special emotiile, deoarece acest lucru ar face-o vulnerabila la atac. Acest lucru face din pisici niste experte in a-si ascunde boala, durerea sau discomfortul. Totusi aceste semne exista, insa sunt foarte subtile; deseori stresul poate fi identificat doar prin modificari ale comportamentului animalului. Cu siguranta, marcarea cu urina semnifica o problema sau un neajuns al pisicii.

Ce mi-ar putea speria pisica?

Nu toate pisicile raspund la presiune prin marcarea cu urina, deoarece acest raspuns este influentat si de temperamentul animalului. In general, pisicile pot fi deranjate de catre alte pisici, oameni sau de catre mediul in care traiesc. Niste factori care provoaca stres pot fi:

  • Conflicte cu alte pisici din gospodarie;
  • Populatie densa de pisici in afara casei;
  • Invazia neasteptata a casei de catre o pisica straina (de exemplu, intrarea acesteia pe geam sau printr-o din usita);
  • Decorarea sau reamenajarea casei (modificarea teritoriului pisicii);
  • Noi membrii ai familiei (de exemplu, nou-nascuti, chiriasi, un nou caine);
  • Absenta stapanului sau modificari in programul de lucru al acestuia;
  • Pedepse nejustificate;
  • Contact excesiv sau fortat din partea oamenilor;

Cititi informatiile noastre cu privire la identificarea si rezolvarea semnelor de disconfort.

Exista ceva ce poate fi facut acasa, pana la interventia medicului veterinar?

Dupa consultarea cu medicul veterinar, cea mai buna optiune este sa asteptati ca etologul sa evalueze situatia propriu-zisa si sa faca recomandari personalizate in functie de fiecare situatie si animal in parte, raportate la circumstantele respective. Totusi exista cateva repere care v-ar putea ajuta intre timp:

Curatati zonele marcate cu solutii-pudra biologic-active cu concentratie 10 %, clatiti bine inainte de uscare si apoi pulverizati alcool medicinal. Pozitionati in zonele marcate cu urina boluri noi pentru hranire si lasati in acestea o parte din ratia zilnica de hrana a pisicii dvs. Simultan, folositi spray-uri din comert pentru marcarea zonelor stropite cu urina, respectand instructiunile producatorului. Folositi pulverizatorul pentru a reduce stresul si anxietatea. Asigurati existenta litierelor individuale pentru fiecare pisica in parte, si inca una in plus. Imprastiati aceste litiere in diverse locuri din casa, departe de zonele cu hrana, apa sau culcusuri. Daca in gospodarie exista mai multe pisici, asigurati TUTUROR pisicilor aceleasi facilitati in parte (cate un culcus, cate un bol pentru apa, hrana, cate un panou pentru tocirea unghiilor, cate o litiera, cate un sisal sau ansamblu pentru pisici, jucarii separate) si cate un exemplar din fiecare obiect, aditional.

Daca pisicile atenteaza la perdelele lungi, dupa curatarea acestora, fixati-le mai sus temporar, in asa fel incat sa evitati stropirea lor recurenta. Daca pisicile dvs. au observat afara, prin geam sau usi de sticla, alte pisici straine, se recomanda fixarea pe portiunea inferioara a acestor geamuri a unor placi din plastic opac sau carton, pentru a se preveni contactul vizual cu pisicile din afara.

Pisica mea a incetat acum sa mai marcheze cu urina, dupa o activitate de cateva saptamani – mai este cazul sa contactez un veterinar?

Marcarea cu urina poate fi temporara, in functie de prezenta sau absenta factorului de stres. De multe ori problema reapare, si cu cat amanati mai mult rezolvarea acesteia, cu atat mai mult se va complica situatia. Marcarea cu urina este un comportament dificil de rezolvat, din moment ce acesta provine dintr-o nevoie primara a speciei, iar de multe ori factorul de stres se poate afla in afara zonei dvs. de influenta (de exemplu, pisicile straine de afara). Totusi, inaintea unui eveniment stresant anticipat, folosirea unui pulverizator poate fi utila pisicilor care prezinta antecedente in a-si marca cu urina teritoriul in situatii de anxietate sporita. 

Problema poate fi diminuata sau limitata pentru satisfactia dvs., insa aveti nevoie de indrumare in ceea ce priveste bunastarea pe termen lung a animalului.