- Detalii
- Întreținerea la pisici
Pubertatea si maturizarea sexuala la pisici - dezvoltarea pisicilor de la sase luni la un an
Pisicile trec prin maturizare fizica inainte ca acestea sa fie apte de reproducere. Anotimpul influenteaza activitatea reproductiva si trebuie sa tineti cont ca pisicile sunt sezoniere poliestru (in anumite anotimpuri ale anului, pisicile pot trece prin ciclurile lor de caldura de mai multe ori). Medicii vetrinari recomanda ca pisicile sa fie sterilizate sau castrate inainte de a incepe sa prezinte comportamente sexuale, din mai multe motive. Unele dintre cele mai importante motive sunt:
- pisicile castrate tind sa fie mai linistite si mai relaxate.
- pisici castrate stau mai aproape de casa (si sunt mai confortabile, fiind numai pisici de interior).
- pisici castrate se lupta mai putin si sunt mai putin protectoare fata de teritoriului lor.
- ciclicitatea hormonilor sexuali pot declansa unele probleme de sanatate la pisici.
- mirosul de pisici mature din punct de vedere sexual, de sex masculin este de nesuportat.
Maturizarea masculilor
Pisoii de sex masculin incep sa produca un nivel scazut de testosteron, la aproximativ trei luni si jumatate. Ei pot produce sperma la varsta de cinci luni, dar nu sunt, de obicei, in masura sa copuleze inainte de a implini 9 pana la 12 luni. Anumite comportamente pot fi obsevate la un pisoi care incepe maturitatea sexuala, cum ar fi prinderea de gatul unei alte pisici din spate si montare.
Cei mai multi motani au doua testicule coborate in scrot la nastere. In cazul testiculelor care nu au coborat in scrot la varsta de opt luni, este putin probabil sa mai coboare vreodata. In cazul in care un testicul este retinut (numit monorchid in cazul in care se mentine un testicul si in cazul in care se mentin ambele este numit criptorhid), ar trebui sa fie eliminate atunci cand animalul este castrat pentru a preveni posibila dezvoltare de tumori.
Maturizarea femelelor
Odata ce o pisica de sex feminin incepe sa aiba ciclu estral, ea este capabila sa se imperecheze. Ciclul estral este ciclul hormonal care defineste perioada „de calduri". Pisicile nu sangereaza atunci cand sunt in calduri, iar semnele de calduri la pisica sunt comportamentale (a se vedea lista de mai jos). Cele mai multe pisici de interior vor incepe ciclul in perioada de la cinci pana la varsta de noua luni.
Mediul joaca un rol in ceea ce priveste inceperea pubertatii, dar exista si alti factori, cum ar fi expunerea la motani, alte female in calduri sau cantitati tot mai mari de lumina pot declansa mai devreme estrusul. Desi unele pisici au ciclu pe tot parcursul anului, cele mai multe pisici au ciclu intre mijlocul lunii ianuarie si sfarsitul lunii septembrie.
Ciclul estral la o pisica este compus din patru etape: anestru, proestru, estru si metestru. Estru este singura data in care o femela permite copulatia si se poate imperechea.
Proestru este de scurta perioada de una pana la trei zile inainte de calduri. O pisica femela in proestru poate:
- sa arate o crestere generala a activitatii.
- se rostogoloste si se freaca pe obiecte si persoane.
- imprastie urina.
- sta intnsa pe sol cu coada intr-o parte si se framanta cu labele.
- miauna sau scoate alte sunete.
- nu accepta inca masculul pentru imperechere.
Perioada de proestru permite pisica sa anunte masculii ca este disponibila.
De la sase luni la un an
O pisica devine un adult in timpul acestei perioade. Scade dorinta de joaca sociala si rata metabolismului incetineste, mai ales la cele castrate ori sterilizate. Mesele pisicii trebuie sa fie mai scazute caloric pentru a evita obezitatea. Dietele pentru adulti au mai putine calorii si mai multe fibre decat dietele pentru pisici tinere .
Sistemul imunitar ajunge la maturitate si pisicile au o capacitate naturala de a lupta impotriva infectiilor. Acest proces continua pe tot parcursul vietii de adult, dar dispare pe parcursul anilor superiori.
Personalitatea unei pisici se dezvolta complet si se bazeaza pe genetica si experiente de viata anterioara. Comportamentele devin de rutina. Pisicile care traiesc in grup in gospodarii isi asuma pozitii in ierarhia sociala a casei.
- Detalii
- Monica Nita